Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Hjärnan blir starkare med åldern – 5 fakta om den åldrande hjärnan

11 nov, 2021
author Sara Frisk
Sara Frisk
Äldre kvinna med iphone och dator
Har du också hamnat i fällan att tro att hjärnan blir svagare när vi blir äldre? Du är inte ensam! Här är 5 fakta om den mytomspunna äldre hjärnan som säkerligen går emot vad du trodde.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Stereotypen av att åldras brukar betraktas som att vi blir bittra, förvirrade och inte minns någonting alls. Men det stämmer oftast inte.

Det finns flera myter om den åldrande hjärnan som inte är sanna. Med inspiration från tidningen Illustrerad Vetenskap listar vi här 5 fakta om den äldre hjärnan som säkerligen kommer få dig att höja på ögonbrynen.

Se också: Så håller du hjärnan ung

Så håller du hjärnan ungBrand logo
Så håller du hjärnan ung

1. Ordförrådet växer och språket kommuniceras bättre

Att många äldre människor upprepar sig brukar kopplas ihop med att de skulle ha sämre minne. Så är det dock inte alltid, mer om det i punkt 2.

Däremot får vi ett större ordförråd i takt med att vi blir äldre och vi blir även allt bättre på att aktivt använda orden i språket. Ordförrådet fortsätter att öka upp i 70-årsåldern.

Så vad gör det egentligen om morföräldrarna återberättar samma historier gång på gång med tanke på att de varje gång berättar med andra ord och mer nyanserat?

2. Minnet försämras inte automatiskt när man blir äldre

Genom hela livet minns vi fortfarande hur man knyter skosnören och känner igen andra människor, såvida vi inte drabbas av Alzheimers sjukdom. Det kan dock gå långsammare att göra de här sakerna, men det handlar inte om att minnet blivit sämre utan snarare de motoriska förmågorna.

Däremot kanske vi glömmer var vi lagt nycklarna eller vad vi skulle handla. Olika varianter av minnet påverkas nämligen olika.

Det som påverkas mest är det episodiska minnet, som fungerar bäst i 30-årsåldern. De minnena handlar om våra upplevelser, personliga erfarenheter eller vad som hände tidigare under dagen.

Annons

Åldern har mindre påverkan på det semantiska minnet, som faktiskt är i sitt bästa i 60-årsåldern. Det är det som gör att vi minns fakta, som vad våra familjemedlemmar heter.

3. Äldre är bättre på att lösa praktiska problem

I 50-årsåldern är vi faktiskt bäst rustade för att lösa komplexa problemställningar och fram tills att vi är i 70-årsåldern kan vi använda oss av fler och fler kunskaper när vi gör det.

Komplexa problemställningar kan till exempel vara situationer som kräver erfarenhet, kunskaper, omdöme och förmågan att tänka snabbt samtidigt. Alltså då vi behöver koppla ihop olika kunskaper.

Förmågan att göra det snabbt minskar dock successivt från 30-årsåldern, men det betyder inte att vi blir sämre på att lösa situationerna som sådana.

4. Smärttröskeln blir högre hos äldre

Äldre personer har färre hjärnceller att bearbeta information med. Det är en av anledningarna till att man kanske hör eller ser sämre. Men det påverkar också andra saker, som smärtsinnet.

Det kan vara till fördel då det verkar kunna ge en högre smärttröskel. Enligt en studie har äldre människor en markant högre smärttröskel än unga personer.

5. Vi blir vänligare ju äldre vi blir

Den sura och bittra pensionären är egentligen bara en myt. I själva verket blir de flesta av oss vänligare och lättare att umgås med samtidigt som den känslomässiga stabiliteten ökar. Studier har visat att den här utvecklingen fortsätter oavbrutet upp i pensionsåldern.

Det har att göra med att nivåerna av olika hormoner i kroppen förändras då hypofysen i hjärnan krymper.

Anledningen till att en del blir bittrare när de blir äldre har ingenting med hjärnans åldrande att göra. Däremot är det ett naturligt svar på till exempel den ensamhet som många äldre upplever i dag.

Källa: Illustrerad Vetenskap

Annons