Allt du vill veta om Doktor Mouna: Döden, hjärnan och livet
Mouna Esmaeilzadeh är läkaren och hjärnforskaren som gör vetenskapen begripligare för oss i TV4:s Nyhetsmorgon. Men hennes karriär startade långt innan dess. Vi tar det från början.
Se också: Doktor Mounas 5 bästa karriärtips
Detta är Mouna Esmaeilzadeh
Mouna Esmaeilzadeh Ingerslev föddes rakt in i den iranska revolutionen, den 15 april 1980 i Teheran. Hennes föräldrar var politiskt aktiva och förföljda, under Mounas första levnadsår levde familjen därför gömd på grund av den politiska situationen i landet. 1983 tvingades familjen fly från Iran.
Dog nästan under flykten från Iran
Flykten var dramatisk. Familjen tog sig på hästrygg över de kurdiska bergen, i 25 minusgrader och snöstorm. För den treåriga Mouna var livet nära att ta slut där. Vid ett tillfälle mitt i becksvarta natten gled hon ur sin mammas famn och landade i den djupa snön. När familjen tillslut hittade henne hade hon slutat andas och saknade puls. Som ett mirakel överlevde hon, efter att familjen sökt hjälp i en kurdisk bergsby.
Hon har själv sagt att hennes upplevelser av att vara så nära döden har gjort att hon blivit besatt av livet.
Mot alla odds kom familjen till slut i Sverige den 6 februari 1983 och bosatte sig i Husby i Stockholm, efter ett par månader på en flyktingförläggning i Flen. Mounas föräldrar fortsatte sin kamp för demokrati och frihet även i Sverige.
– Min mamma är en enorm förebild, den starkaste och modigaste jag känner och en av de första kvinnorna i iranska motståndsrörelsen. Dessutom den mest kärleksfulla människan som existerar här på jorden, har hon tidigare sagt i en intervju.
Som barn ville Mouna bli som sina föräldrar. Hon ville bli revolutionär – och hon ville åstadkomma något stort.
Studerade musik och filosofi innan läkarexamen
Innan Mouna påbörjade sin karriär som läkare och hjärnforskare studerade hon musik vid Kungsholmens musikgymnasium. Hon klarade även av en magisterexamen i filosofi på Oslo universitet, innan hon tog hon sin läkarexamen vid Karolinska Institutet och därefter disputerade i neurovetenskap.
Mouna Esmaeilzadeh startade kliniken SciLife Clinic
Till en början arbetade Mouna som skärgårdsdoktor på Åland, men redan tidigt började hon intressera sig för hur man kan arbeta förebyggande istället för att lägga fokus på att bota redan sjuka människor. Vid 28 års ålder grundade hon den internationellt erkända långlevnadskliniken SciLife Clinic. Kliniken använde sig av avancerad teknik, som AI, robotik och genteknik, för att kartlägga människors hälsa och för att förebygga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.
Mouna och hennes team hyllades internationellt och med sitt banbrytande koncept sågs de som pionjärer. 2017 sålde hon kliniken.
Mouna är en av världens ledande experter på framtidens hälsa och hon spår att vi med rätt livsstil och medicinsk behandling snart kan bli 150 år gamla. Hon är också en stark förespråkare för användning av robotar, artificiell intelligens och genteknik inom vården.
Expert i TV4:s Nyhetsmorgon
Mounas stora följarskara på Instagram får sällan se bilder ur hennes privatliv, hon är restriktiv med vad hon delar med sig av. När det gäller arbetslivet däremot är det annorlunda. Hon vill sprida fakta och framtidshopp till en bredare publik. Därför har hon också i många år varit återkommande gäst i TV4:s Nyhetsmorgon, där hon från morgonsoffan gör vetenskapen begriplig för allmänheten. Hon syns också regelbundet som vetenskaplig expert vid nobelsändningar.
2018 debuterade hon som sommarvärd i Sommar i P1, där hon pratade om att dö och att tro på mirakler - baserat på vetenskap och teknologi.
Doktor Mouna bor med familjen i Marbella
Mouna och hennes man, den danske entreprenören Rasmus Ingerslev, och deras två barn bor i ett hus i Marbella.
Se också: Doktor Mouna: Så blir du lycklig i pandemin ”Lura hjärnan”
Under pandemin satt hon och hennes familj i strikt och påtvingad karantän – men Mouna var inte sysslolös. Tillsammans med sin bror Saeid Esmaeilzadeh, läkare, doktor i kemi och framstående entreprenör, var hon som forskare med och tog fram det första validerade antikroppstestet för covid-19 i Sverige.
Aktuell med Svenska Powerkvinnor
Den 7 september 2021 är det premiär för realityserien Svenska Powerkvinnor på TV3, där Mouna Esmaeilzadeh, tillsammans med Camilla Läckberg, Kristina ”Keyyo” Petrushina, Laila Bagge och Antonia Mandir, medverkar.