Marie blev fri från smärtan i fötterna från hallux valgus – utan operation
– Om jag gick på fest i skor med lite klack låg jag sömnlös hela natten med svåra smärtor.
Här berättar hon om hur hon gjort för att träna bort hallux valgus och hon visar också några övningar.
Marie Fahlberg är en levnadsglad 56-åring som bor i Eskilstuna med man och två söner. Hon arbetade som frisör i 28 år, men för 14 år år sedan övergick hon till att arbeta som personlig assistent åt sin yngsta son, som har FOP, en av världens mest sällsynta diagnoser. Vid sidan av jobbet har hon vidareutbildat sig inom livsstilsrelaterad hälsa, en inspiratör med hälsan i fokus, som hon uttrycker det själv. I hennes yogaklasser ingår flera övningar för fötterna. Det har sin grund i Maries egna problem med just fötterna.
– Jag gick i så kallade fotriktiga skor på jobbet, berättar Marie.
Och när barnen kom blev det gympa- skor på barnvagnspromenaderna.
– Om jag gick på fest i skor med några centimeters klack kunde jag få ligga sömnlös hela natten med svåra smärtor.
Det blev allt svårare att hitta skor som gick att använda. Stortårna hade börjat böja sig inåt, men det var smärtan som var värst. Marie tyckte det var tråkigt att inte kunna välja moderiktiga skor, och en dag såg hon ett par glittriga sandaletter med tolv centimeters klack och beställde hem dem!
– Mest på skoj, jag visste att jag aldrig skulle kunna gå ett enda steg med de klackarna.
När skorna kom hem visade det sig att hon inte ens kunde få ner fötterna i dem.
– Min hallux valgus, eller stortåled, gick inte att böja så mycket, jag kunde inte ens stå med foten i den vinkeln.
Lyckades laga kroppen på egen hand
Besviken och arg bestämde sig Marie för att försöka träna bort sin hallux valgus på egen hand. Hon ville inte genomgå någon operation.
– Det var ett experiment, jag visste inte om det skulle fungera. Men eftersom jag ändå stretchar tårna när jag yogar och efter varje löptur, och flätar fingrar och tår när jag ligger på soffan och tittar på tv så var det ju bara att fortsätta. Men lite tuffare. Ta några extra andetag, stretcha och vicka lite mer intensivt.
Efter en tid märkte hon att tår, fötter och vrister blivit både starkare och smidigare. De glittriga sandaletterna låg kvar i garderoben.
– Fem månader senare fick jag för mig att testa dem igen, men jag trodde egentligen inte att det skulle gå. Men – jag kunde inte bara ta på skorna, utan också gå i dem! Det kändes som en triumf, jag hade lyckats laga min kropp på egen hand.
– Idag kan jag använda högklackade skor när jag vill vara extra fin. Till och med dansa. Det känns i fötterna efteråt, men det släpper efter lite vickande på tårna och massagegnugg när jag tar av mig skorna och släpper ut fötterna i frihet.
Kan gå i klackar
Maries hallux valgus finns kvar och fötternas utseende har inte förändrats av övningar och massage.
– Men smärtan och stelheten i fötterna försvann på bara några månader, säger Marie.
Med klimakteriet kom nya förutsättningar och andra problem i kroppen. Marie tog hjälp av ”Fot-Anders”, som egentligen heter Anders Nordström och är fot- och löputbildare vid Pluspraktik i Kristianstad.
– Stortån har en viktigare roll än många vet om, säger Anders, vars metoder och resultat är välkända och uppskattade.
– Det har visat sig att det ofta går att träna bort hallux valgus och andra problem som drabbar den moderna människans fötter.
Genom Anders kom Marie till insikt om att snedställningen också behöver korrigeras med hjälp av specifik träning för att hela foten och kroppen skall hålla sig hel och smärtfri på lång sikt. Marie håller fortfarande fötterna i form med hjälp av sin träning. Hon har publicerat flera träningsvideos på Youtube, och fått stor respons från både löpare och dansare som tidigare haft stora besvär men som blivit hjälpta.
– Och jag har aldrig ont längre!
Marie Fahlberg
Ålder: 56 år.
Familj: Man och två söner, 28 och 24 år.
Bor: I Eskilstuna.
Gör: Hälsoinspiratör, kost- och livsstilsrådgivare, personlig assistent till en handikappad son med en ovanlig diagnos. Här kan du se Maries övningar: https://www.youtube.com/@MarieHFahlberg/playlists
Så tränade Marie bort hallux valgus
Allt du behöver är en handduk och ett brett, elastiskt träningsband som finns i sportaffärer.
1. Fläta fingrar och tår
Det här kan du göra varje kväll i soffan eller sängen. Fläta in fingrarna mellan tårna. Håll fast och vicka, vrid tårna fram och tillbaka. Massera med tummen på fotsulan och fotvalvet. Andas lugnt genom hela övningen.
2. Greppa en handduk
Lägg en frottéhandduk på golvet, sitt på en stol och plocka upp handduken genom att knipa med tårna.
3. Spreta och böj med motstånd
Sätt bandet mellan stortårna och spreta, låt stortårna hålla kvar bandet, böj foten framåt medan du håller fast bandet (allt vad du orkar). Gå sakta tillbaka och släpp upp foten. Håll varje position 3 sekunder. Upprepa 6 gånger.
4. Lyft stortån med motstånd
Ställ dig med ena hälen på gummibandet, fäst bandet på andra fotens stortå. Sätt foten så att stortån hamnar i sitt naturliga läge och lyft sedan stortån upp och ner i 30 sekunder. Upprepa 3 gånger.
Det här är hallux valgus
- Hallux valgus betyder sned stortå på latin.
- 31 procent av alla kvinnor utvecklar hallux valgus, att jämföra med 13 procent av männen.
- Det finns en ärftlighet. Har man många i släkten med hallux valgus är det extra viktigt att ha bra skor som låter fötter och tår vara ”aktiva”.
- Det är omtvistat om höga klackar och spetsiga tår på damskor i sig orsakar hallux valgus. Man föds med en benägenhet att utveckla hallux valgus, men smala, spetsiga och högklackade skor kan påskynda utvecklingen.
- Alla knölar vid stortåleden beror inte på just hallux valgus. Hallux rigidus och hallux limitus beror på olika grader av artros i stortåleden.
- Den vanligaste metoden för att operera hallux valgus kallas chevron-metoden. Syftet är att göra framfoten smalare och räta upp stortån. Först mejslas eller sågas en bit av knölen bort, därefter sågas ledhuvudet av mellanfotsbenet så att ledhuvudet kan förskjutas, basen av tån följer med i förskjutningen och tån blir uträtad. Oftast opereras en fot i taget och man går hem samma dag. Det kan ta upp till ett halvår innan allt är läkt och man kan ha vanliga skor igen.
- Många fler metoder finns, ibland används fixation med stift, ibland med skruv. Ibland yttre stabilisering med gips.
Källor: Läkartidningen, Akademiska sjukhuset.
Så håller du tårna friska
- Gå barfota mera! Skippa inneskor hemma. Släpp ut fötterna, vicka på tårna.
- Gör tåhävningar till en rutin, t ex när du står vid spisen eller borstar tänderna. Enkelt och effektivt.
- Stå på ett ben när du borstar tänderna, sätt ena foten på motsatta vaden. Extra bra för dig som är lite äldre, för att också bibehålla balans och stärka höfter, knän, bål.