Sara blev smärtfri efter operation av hallux rigudus
När Sara Elgström, 46, drabbades av svåra smärtor i sin högra stortå sökte hon hjälp på sin vårdcentral – men fick höra att inget fanns att göra. Enligt läkaren hade hon en förslitningsskada, och det var bara att stå ut med värken.
Så Sara bet ihop. Hon som som älskar golf och långa promenader fick kämpa hårt för att hålla sig så aktiv som möjligt trots smärtan som bara blev värre. Efter några år började även den andra stortån att göra ont. Men tack vare tips från en vän fick hon veta att det visst fanns hjälp att få.
Sara fick en tid på kliniken Kaernanortopeden i Helsingborg, där hon fick diagnosen hallux rigidus – en form av artros i stortåns grundled. I fjol opererades båda Saras stortår med lyckat resultat.
– Det känns fantastiskt, säger Sara. Nu längtar jag till nästa golfsäsong!
Fick ta smärtstillande varje kväll
Hallux rigidus är ofta ärftligt, men Sara känner inte till någon släkting som drabbats. Sjukdomen orsakas av att det skyddande brosk som omger stortåns grundled nöts bort. Benytan växer då till sig och ger smärta och svullnad i och runt leden. Att gå och röra sig som vanligt kan bli mycket plågsamt, och det blir svårt eller rent av omöjligt att ha sina vanliga skor.
– Under mina år med hallux rigidus köpte jag många par skor som jag tvingades ge bort för att jag inte kunde gå i dem, berättar Sara.
Hon jobbar som lärare och efter långa arbetsdagar värkte hennes tår nästan outhärdligt.
– Kvällarna var fruktansvärda. Ofta var jag tvungen att ta smärtstillande tabletter för att stå ut.
I mars i fjol opererades Saras högra stortå. Man opererar inte båda tårna samtidigt, eftersom det då skulle bli oerhört svårt att gå under läkningstiden. Ingreppet gjordes med lokalbedövning och var helt okomplicerat.
– Jag kände ingen smärta alls. Däremot märkte jag ju att de var inne och grejade i tån. Det var en lite läskig känsla, men jag var så väl omhändertagen och allt gick så fort att det ändå kändes helt okej.
Kunde gå på foten direkt
Sara slapp gips och fick i stället en specialkänga att ha under läkningstiden på ett par månader.
– Det var som en jättekänga som gick en bra bit upp på benet. Jag skulle ha den dygnet runt, även i sängen på natten. Den var bra att ha för att sparka till min man när han snarkade, skrattar Sara.
De första dygnen behövde hon smärtstillande tabletter. Hon hade den opererade foten i högläge så mycket som möjligt, för att minska blödningen och svullnaden. Men hon fick börja gå på foten direkt. När hon till slut slapp specialkängan behövde hon träna upp styrkan i foten igen.
– Alla musklerna var försvagade, så det var lite skakigt i början. Men jag gillar ju att röra på mig, så foten blev stark igen förvånansvärt snabbt.
Så tacksam för operationen
I december i fjol opererades Saras vänstra stortå på samma sätt. Även det ingreppet gick mycket bra. Saras båda stortår är nu stelopererade. Det betyder att de inte går att böja. Men det fungerar ändå fint att gå och röra sig normalt. Det enda som inte fungerar är att stå på tå.
– Jag går på yoga, och det blir lite svårt med vissa positioner där man egentligen ska upp på tå. Men då gör jag egna varianter i stället.
Sara tror att många, precis som hon, får höra av sina läkare att det inte finns något att göra åt smärtsam hallux rigidus. Hon rekommenderar nu andra drabbade att våga prova operation.
– För mig var det toppen. Det känns underbart att veta att mina fötter äntligen fungerar som de ska igen!
Detta är hallux rigidus
Symtom: Vanligast är stelhet och smärta i stortån samt svårighet att böja tån uppåt vilket beror på artros i stortåns grundled.
Behandling: En rullsula eller så kallad MBT-sko kan fungera i början då man kan trampa utan att böja stortån. Inflammationshämmande tabletter och kortisoninjektioner i leden kan provas.
I svårare fall behövs operation, som riktar in sig på ökad rörlighet och minskad smärta. Är leden helt utsliten ger steloperation oftast bäst resultat. Då går tån inte att böja men smärtan försvinner och det fungerar att gå ändå.
Stortån är gipsad i sex, åtta veckor men foten kan belastas redan från början. Man blir sjukskriven i cirka sex veckor.
Det finns snabb hjälp att få!
Vi går och står på dem dag ut och dag in, men för det mesta tänker vi inte särskilt mycket på hur våra fötter egentligen mår. Inte förrän de börjar göra ont.
– Fotproblem kan orsaka väldigt mycket lidande och ger ofta kraftigt nedsatt livskvalitet, säger Thomas Anderson, specialistläkare i ortopedi och fotkirurg på Kaernanortopeden i Helsingborg.
Thomas Anderson tycker att fotbesvär borde prioriteras mer i sjukvården i dag då många får vänta alldeles för länge på att få hjälp.
– Patienter fastnar i köerna på sjukhusens ortopedkliniker, trots att det finns kliniker utanför sjukhusen som kan ge den behandling som behövs. Många vet inte heller att en lång rad vanliga fotåkommor i dag kan behandlas mycket framgångsrikt med relativt enkla kirurgiska ingrepp, ofta med lokalbedövning och hemgång samma dag.
Till dig med smärtsamma fotproblem har Thomas Anderson därför ett råd:
– Be distriktsläkaren på vårdcentralen om remiss till en ortopedmottagning som erbjuder fotkirurgi inom den öppna specialistvården i stället för på sjukhuset, så ökar dina chanser att få snabb hjälp.
Många tror att de själva har orsakat sina fotbesvär för att de gått i högklackade eller spetsiga skor. Helt fel, menar Thomas Anderson.
– I dag vet vi att vissa helt enkelt har en ärftligt ökad benägenhet att drabbas.
Däremot kan det förstås bli svårt att ha högklackade skor om du redan har hallux valgus eller andra fotproblem, men skorna är alltså inte orsaken. Enligt Thomas Anderson är det snarast sämre för fötterna att ha helt platta skor med tunna sulor.
– Då finns risk för hälsporre, som kan ge starka smärtor under hälen.
Text: Katarina Rehn
Bildmontage: Helsingborgs bild, Shutterstock/IBL