Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

9 smarta tips: Så får du frukt och grönt att hålla längre

27 jan, 2022
author Louise Werner
Louise Werner
Genom att förvara frukt och grönt på rätt sätt kan du spara både pengar och miljö. En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp och mycket av det som slängs är just frukt och grönsaker.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det är lätt att köpa för mycket frukt och grönsaker när man handlar, och det är även lätt att man glömmer dem längst bak i kylen eller i botten på en fruktskål. Enligt en rapport från Naturvårdsverket 2020 består ungefär 41% av hushållens utsorterade matavfall av just frukt och grönt.

Här kommer bra tips på hur du kan undvika att behöva slänga i onödan och se till att frukt och grönsaker håller längre.

Ett sätt att få frukt och grönt att hålla längre är att inte förvara dem ihop.

Bästa tipsen för att få frukt och grönt att hålla längre:

1. Hacka och frys in

Hacka lök och vårlök och frys in dem i öppnings och stängningsbara fryspåsar. Så kan du enkelt bara plocka ut från frysen när du behöver.

2. Grönsaksvas

Exempelvis sparris kan du slå in med fuktiga pappershanddukar i botten, eller sätta dem i ett glas med lite vatten i. Det gör att de håller sig återfuktade och inte blir vissnar så fort.

10 saker du kan göra för klimatet redan i dagBrand logo
10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

3. Inga fler vissna örter

Mjuka örter som persilja, dill, koriander och basilika kan med fördel förvaras i ett glas vatten i rumstemperatur. Eller hacka dem och lägg i en iskubsbox, fyll med lite vatten och frys in. När du ska ha dem är det bara att ploppa ut kuberna du behöver för matlagning.

Annons

Hårda örter såsom rosmarin och timjan, håller längre om de förvaras i kylen inslagna i torrt hushållspapper.

4. Håll sallad fräsch och krispig

Färdigförpackad sallad håller längre om man tar ut den ur förpackningen och lägger salladsbladen i en skål med lite hushållspapper på toppen och sedan slår in det hela i plastfilm och utesluter så mycket luft som möjligt. Om du har köpt ett salladshuvud kan du i stället ta ut varje blad och lägga i en skål med kallt vatten några timmar. Skölj sedan av och lägg dem på en kökshandduk för att torka innan du lägger dem i en stor lufttät box i kylen.

5. Skär inte för mycket

När du väl har skurit frukt och grönsaker blir de snabbt mjuka och kan bli dåliga fort, även om de förvaras i kylen.

6. Ge dem plats

Förvara inte frukt och grönsaker ihop. Många frukter såsom bananer, avocado och persikor producerar gaser som kan göra att andra grönsaker eller frukter mognar snabbare.

7. Förvara dem rätt

Avocado, tomater, mango, meloner, äpplen och päron fortsätter att mogna även om de förvaras på ett köksbord i rumstemperatur. Andra frukter såsom grapefrukt, citron och bär blir dåliga i rumstemperatur och ska förvaras i kylen.

8. Moget och klart

Stenfrukter som nektariner och mango kan med fördel mogna i en fruktskål och flyttas över till kylen först när de hr blivit mjuka nog att kunna ätas.

9. Vackra bär

Tvätta bären i en blandning av vatten och vinäger. En del vinäger och tre delar vatten. Låt dem sedan torka på hushållspapper. Förvara dem sedan i burkar eller plastboxar med hushållspapper i. Vinäger sänker pH värdet och gör att bakterier och mögel lättare håller sig borta.

Fem snabba fakta om matsvinn:

1. En tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp.

2. Matsvinn står för mellan 8 - 10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.

3. Om det inte fanns något matsvinn i världen skulle ytterligare tre miljarder människor få mat och slippa vara hungriga.

4. Varje år slänger hushåll i Sverige cirka 19 kilo ätbar mat per person. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester.

5. För en familj på två vuxna och två barn motsvarar matsvinnet en kostnad på mellan 3000 - 6000 kronor per år.

Källa: Livsmedelsverket

Annons