Apparna och poddarna som hjälper dig agera hållbart –14 tips
De senaste åren har antalet poddar exploderat. Numera känns det som en djungel och det kan vara svårt att manövrera.
Särskilt om man vill hitta något specifikt. Till exempel poddar som ger konkreta tips om hur man kan leva mer miljövänligt – både för sin och för planetens skull.
På senare tid har det också dykt upp en rad appar som uppmuntrar till minskat matsvinn. Med ett enkelt tryck kan du säkra dig sekunda bananer, livsmedel med kort bäst före-datum eller en rätt från restaurangen några hundra meter bort. Ofta till ett starkt reducerat pris. En slags doggybag 2.0.
Se också: Fixa en klimatsmart jul – här är julgodiset att undvika
Det finns även appar som hjälper dig dela dina saker med andra. Och du kan få nytta av deras. Smart sätt att slippa köpa nytt.
Men vi börjar med poddarna.
7 poddar
1. Kemilkaliepodden
Denna ges ut av Kemikalieinspektionen och vill hjälpa dig skapa en mer kemikaliesmart vardag. Podden går på djupet med hormonstörande ämnen i vardagsmiljön. Ämnen som tagits upp är leksaker, mensskydd och kemikalier i textstil. Podden släpper sällan nya avsnitt, men som ligger ute är väl värda en genomlyssning. Lyssna på den här.
2. Slowfashionpodden
En podd om hållbart mode som görs av föreläsaren, författaren och influencern Johanna Leymann. Detta är för dig som älskar kläder och vill lära dig mer om textil- och modeindustrin. Johannas mål är att bryta ner komplicerade fakta så att det blir begripligt. Hon ger tips och råd om hur man kan tänka för att behålla kärleken till kläder utan att bli en slav under nyköpsnormen. Lyssna på den här.
3. Hållbarhetspodden
Detta är en podd av Veckans Affärers hållbarhetsexpert Jessica Cederberg Wodmar. En gång i veckan under drygt två år träffade hon en näringslivsprofil för att diskutera hur näringslivet ser på hållbarhet och hur du jobbar med frågan. Massvis med intressanta gäster från alla olika branscher. Inga nya avsnitt görs för närvarande, men de avsnitt som ligger ute är forfarande aktuella och intressanta. Lyssna på den här.
4. Klimatpodden
Här får du lyssna på samtal med forskare, aktivister, entreprenörer och andra som på engagerar sig i klimatkrisen. Varje avsnitt har en ny gäst. Spännande och öppna samtal som ger nya perspektiv. Lyssna på den här.
5. Du, jag & jorden
En podd om kläderna och maten. Produkterna vi köper och valen vi gör. Miljövetarna Jonna Elofsson Bjesse och Melanie Olsson frågar sig om vi kan leva ett rikt liv utan att ta mer än vi behöver. Sätter fokus på om det i grunden är fel på det moderna samhället. Kanske är vår livsstil rent utav på kollision med vår mänskliga natur? En djuplodande pod som utmanar rådande föreställningar. Lyssna på den här.
6. Klimatekot
Denna podd görs av journalisten Elin Leyonberg som jobbat på på TV4 och SVT i många år. Hon drivs av övertygelsen att individer kan förändra ett samhälle och ger matnyttiga tips. Olika gäster intar studion och ger sin syn på vad man egentligen ska äta, hur delningsekonomi kan vara en väg framåt och varför vi gör som vi gör och inte vad vi borde. Lyssna på den här.
7. Johan Rockströms vinterprat 2020
Detta är ingen podd, men förtjänar att lyftas lite extra, tycker vi. Johan Rockström är professor i global miljövetenskap och leder ett av världens främsta klimatforskningsinstitut, Potsdaminstitutet i Tyskland. Han är djupt oroad för klimatet men anser inte att hoppet är ute. I avsnittet biktar han sig, utlyser planetärt nödläge och uppmuntrar till revolution. Lyssna på det här.
7 appar
1. Karma
En svensk app som hjälper konsumenter att köpa överbliven mat till halva priset från restauranger, butiker och kaféer. Väl inloggad kan se på en karta vilka ställen som har erbjudanden.
2. Too good to go
En app som utvecklats i Danmark. Enligt egen utsago världens största matsvinns-app. Fungerar på samma sätt som Karma.
3. Resq Club
Denna app är utvecklad i Finland men har också gjort sitt intåg i Sverige. Skillnaden mellan denna och de andra två apparna ovan, är att de har olika avtal med olika restauranger, bagerier och så vidare.
4. Matsmart
En hemsida och en app som säljer varor med upp till 90 procents rabatt, enligt Matsmart själva. De köper in varor som inte längre platsar i butikens hyllor. Överproduktion, felaktiga förpackningar, säsongstrender och kort datum ligger bakom de reducerade priserna. Har också smink och hygienariklar. Erbjuder leveranser.
5. Olio
En app som bygger på tanken om delningsekonomi. Du tar en bild och lägger upp livsmedel som du inte hinner eller vill äta. Sen kan andra tinga varan och hämta den. Har ett stort antal användare och ett livligt utbyte pågår dagligen. Man kan även lägga upp till exempel verktyg som andra kan låna.
6. Tip tapp
Har du möbler som du vill bli av med, men ingen bil? Eller har du köpt något tungt som du inte kan få hem? Inga problem. Tip Tapp kopplar ihop dig med någon som kan hjälpa dig. I appen anger du vad som ska flyttas, vad du är villig att betala och tid för upphämtning. Man kan också uppge om något ska direkt till återvinningscentralen. Funkar också om du bara vill skänka något till någon som är beredd att hämta. Lite rörig vid första anblick, men aktiviteten i appen vittnar om att den fyller en funktion.
Se också: 10 digitala fraser alla borde känna till
7. Hygglo
Detta är appen som låter dig hyra verktyg och annat – när du behöver det. Du kan också låta andra få hyra dina saker. Delningsekonomi helt enkelt – även om det är viss ersättning med i bilden. Men å andra sidan slits ju grejerna när de används. En väl använd tjänst där alla legitimerar sig via bank-id. Man skriver bara in var saken finns och när den är tillgänglig. Eller söker på något man vill ha.
She report
Aller media ger regelbundet ut en rapport om hur kvinnor ser på specifika frågor utifrån ett valt tema. Den 25 november publicerades den senaste som handlar om "Fyra insikter om kvinnor, livsstil och hållbarhet".
Fakta om undersökningen
Undersökningsform: Webbenkät
Fältperiod: September 2021
Urval: Riksrepresentativt urval
Antal svaranden: 1056 enkätsvar
Bakgrund: 18-75 år, kvinnor.
Utdrag ur undersökningen
- Nio av tio kvinnor tycker att det är viktigt med hållbarhet.
- Hälften av de svarande anser att de inte lever på ett hållbart sätt. Lika många svarade att de känner sig oroliga när pratas om klimat och hållbarhet.
- Tre av tio tänker på hållbarhet varje dag.
- Sju av tio kvinnor har det senaste året gjort förändringar i sin vardag för att försöka leva mer hållbart. Till exempel sopsortera, handla secondhand eller äta mindre kött.
- Tre av tio planerar att laga saker och kläder kommande år.