Mina styrde om sitt hektiska liv och hittade lyckan: ”Vill inspirera andra”
I dag jobbar Mina Szpiro deltid, njuter av att baka, sova länge ibland och ta vara på nuet.
När livet bara rullar på och det mesta känns tråkigt eller stressigt kan det vara svårt att stanna upp och se att det går att välja något annat. Det tyckte Mina Szpiro, 39, också, som den duktiga flicka hon var. Men hon hittade harmonin genom att rikta in sig på det hon verkligen uppskattar.
– I dag är jag generellt sett en avslappnad person, en som njuter i stunden och som vågar stanna upp och känna. Innan tänkte jag så mycket framåt och bakåt, nuet var bara en liten punkt mellan då och sen.
Mina har valt att arbeta deltid
Mina lägger mycket tid på det kreativa som hon tycker om: skrivande, matlagning och bakning. Självklart bjuder hon på tre sorters fina och goda kakor när vi ses i hyreslägenheten i utkanten av Stockholm. Intressena har hon gott om tid med eftersom hon valt att arbeta deltid, 76 procent.
Hon har fått fler timmar för att planera in det hon vill. Lycka för Mina kan vara små saker i vardagen.
– Som att inte behöva ställa alarmet alla dagar i veckan, utan kunna äta en sen frukost. Jag började ta barnvagnspromenader på vardagar med de av mina kompisar som fått barn, det är jättetrevligt. Jag fick fler tillfällen att träffa mina föräldrar, det blev mer avkopplat utan förväntningar. Mamma och jag började laga mat tillsammans och pappa och jag började spela badminton.
Mina Szpiro
Ålder: 39 år.
Bor: Lägenhet i Stockholm.
Familj: Gift.
Gör: Administratör på folkhögskola, matkrönikör, kursledare i matlagning.
Jobbet bröt ner henne och hon sa upp sig
Vägen till lugnet kom efter många hektiska år. Först på heltid inom resebranschen – år fyllda av övertid, höga krav på prestation och att vara tillgänglig, jobbmobilen som kunde ringa när som helst.
– Jag arbetade jättehårt på mina hundra procent, och tyckte ändå inte att jag hann med. Det var svårt att sätta gränser för när arbetslivet slutade och när privatlivet började. På ledigheter och helger var det också ofta jobb att göra. Allt det sammantaget började bryta ner mig. Till slut pallade jag inte, berättar Mina.
Först fick jag ganska dåligt samvete över att jobba deltid
Vid nyåret 2018 slutade hon. Först åkte hon på en lång resa. Därefter tog hon ett halvårs projektarbete på folkhögskolan där hon fortfarande jobbar. Men även där blev det för mycket, särskilt när pandemin kom. Den digitala omställningen tog mycket tid och kraft, hon jobbade många kvällar och hade dessutom två oavlönade styrelseuppdrag, bland annat ett i lokalt politiskt parti.
– Jag var så nära att gå in i väggen. Jag kände mer och mer ”Är det så här min vardag ska se ut nu?”
Hon var tvungen att sätta stopp. Mina började göra medvetna val för att få ett mer harmoniskt liv. Som att hon tackade nej till att gå upp till heltid.
– Först fick jag ganska dåligt samvete över att jobba deltid, det har varit en process. Många säger att de jobbar mindre för att de har barn, men det är ju inte min anledning ... Jag insåg helt enkelt att min livskvalitet inte ökar om jag jobbar mer, den minskar!
Hur har du förändrats sedan du var som mest stressad?
– Innan var jag en people pleaser, en ”duktig flicka” som ville att alla skulle vara nöjda med mig. Det har varit jättejobbigt att säga nej, väldigt obekvämt. Det är först det senaste halvåret som jag verkligen har landat i att jag kan det. Jag säger ja till sådant som passar mig, som är roligt och tidsbegränsat.
– Tidigare ville jag känna att jag dög, var duktig och passade in. Jag var så upptagen av att behaga andra att jag glömde bort vad jag skulle göra för att vara glad själv.
Mina gick också till en psykolog.
– När jag blev utarbetad fick min självbild sig en stor törn. Jag levde varken upp till mina eller andras förväntningar, och vågade inte heller prata om det.
Mina hittar glädjen i de små sakerna i vardagen
Nu är allt annorlunda. När vi skulle boka den här intervjun fick jag vänta några veckor. Först var Mina på bokmässan i Göteborg och höll föredrag om mat, och sedan i Madrid och läste spanska en hel månad.
Hon har helt enkelt valt att prioritera det hon trivs med – något som lett henne vidare på oväntade sätt.
– På jobbet fick jag frågan om jag ville hålla en kurs i matlagning, eftersom alla vet att det är min stora passion. Det är en onlinekurs på söndagar, som är jätterolig. Den ger mig energi inför hela veckan.
Hon gick en kurs i kreativt skrivande, bara för att det var skoj. Det visade sig kunna samverka med matintresset: Numera skriver hon en krönika om matlagning, hon har börjat hålla föredrag om matkultur och traditioner och har varit med i en podd om just det. Allt detta tar tid, men förgyller tillvaron.
– Jag har möblerat om i mitt liv på ett sätt som jag inte trodde var möjligt, tagit in nya saker som jag inte ens visste att jag ville, som att skriva krönikorna. Det hade jag aldrig vågat om jag inte gått kursen i kreativt skrivande.
Vad är då vardagslycka för dig?
– Jag har insett att jag är känslig för att inte sova ordentligt. Så: att vakna och inte känna mig trött, utan vara redo för dagen. En annan grej är att jag gärna går runt i en mataffär och spanar efter ny mat. Som att handla ett parti svamp jag inte sett tidigare, och se vad jag kan göra av den, beställa knasiga pumpor online och prova nya recept. Jag kan lätt spendera tre timmar en vardag med att vika små dumplings för att det gör mig lugn och glad.
– Jag uppskattar också att träffa vänner, att äta något gott med min man, titta på ett tv-program vi gillar eller spela ett spel ihop. Sådant räcker bra för att jag ska vara glad.
Prioriterar sin livskvalité och återhämtning
Ekonomin tar naturligtvis stryk av att jobba mindre, men Mina tycker att det är värt det.
– Visst, jag tjänar mindre, jag får lägre pension, men så stressad som jag varit på andra arbetsplatser … Jag vill inte må så igen, utan måste tänka på min livskvalité. Jag är lite halvfattig, men vi har det bra, vi har tak över huvudet och två inkomster.
Mina lever med sin man som hon träffade redan som tonåring, och de har inga barn. En period var han arbetslös medan Mina drog in pengarna. Nu jobbar han på en webbyrå och tyckte att det var hennes tur att tjäna mindre.
Vissa människor är mer benägna att vara nöjda från början, men till dem hör inte Mina, enligt henne själv.
– Nej, jag är uppvuxen med mentaliteten att det händer dåliga grejer, och att det finns mycket farligt i livet. Det har gjort mig rädd och nervös över saker. Jag brukar säga att jag är realist när någon kallar mig pessimist, säger hon och ler.
– Nu jobbar jag aktivt med att hitta glädjeämnen, och att se på det mesta mer positivt. Jag bokar in trevliga saker att se fram emot. Jag trivs väldigt bra i sociala sammanhang, men ser numera till att också få den återhämtning jag behöver. Det är så skönt att ha tid för det!
Att leva här och nu ger så mycket energi
Hon berättar att hon blivit mycket bättre på att ta vara på stunden.
– Det låter så enkelt och trivialt, ”att leva i nuet”. Men vad mycket bättre man mår! Det kan handla om småsaker som att på väg till jobbet se solen för första gången på hela veckan, och stanna till för att njuta av strålarna. Sådana stunder ger mig jättemycket.
Jag blev en lugnare och tryggare person
Det kan också handla om att göra något större, som kursen i kreativt skrivande, eller månaden i Madrid. Det var en tanke hon haft, och till slut gjorde hon slag i saken efter att ha byggt på sin grundskolespanska genom en språkapp i mobilen. Hon tog en månad studieledigt och stack i väg till Madrid ensam.
– För två år sedan skulle det varit ett mardrömsscenario – att prata ett annat språk när man inte är så bra, och vara utomlands ensam. I början var jag skräckslagen, men den månaden ledde till en personlighetsutveckling, jag blev en lugnare och tryggare person.
Mina har mötts av många som sagt: ”Åh, jag önskar att jag kunde åka i väg och göra något sådant!”.
– Jag kände också hinder först, men det fanns faktiskt inget konkret hinder. Det blev en månad jag inte tjänade pengar, men jag valde att ta av sparpengar. Jag vill gärna inspirera andra till att göra det de verkligen vill.
Minas tips för att lyckas i vardagen
- Fyll inte all ledig tid, som helgen, med måsten.
- Fundera på om du har råd att jobba mindre, om du vill.
- Om du har en stressig period – ta bort sociala medier.
- Gå en kurs i något bara för att det ärroligt eller utvecklande.
- Tänk lite mer på dig själv, du behöver inte känna dig egoistisk för det.
- Säg ja till roliga saker, och nej till det du inte vill.