Fixa fina och friska fötter hemma – så lyckas du
Om du sköter om fötterna så slipper du inte bara smärtor och problem, du mår också bättre i hela kroppen och det syns även i ansiktet. Det menar medicinska fotterapeuten Katarina Larsson.
Hon är medicinsk fotterapeut på Fot & Kroppshälsan i Norrtälje och har 20 års erfarenhet av fotbehandlingar. Varje dag möter hon fötter som behöver vårdas, men långtifrån alla unnar dem sådan omsorg. Katarina menar att om fler människor skulle ta hand om sina fötter så minskar problemen, men många vet inte hur man gör.
– Fötterna ska vi stå och gå på och de ska föra oss framåt hela livet. Ändå glömmer vi ofta hur viktiga de är. I duschen tvättar man sig ordentligt under armarna, samtidigt tror man att fötterna blir rena utan att man gör något?
Så varför inte ge de stretande paddlarna lite extra omtanke? Kanske rentav skaffa sig en ny vardagsrutin som gör dem både snygga och motståndskraftiga mot problem och sjukdomar?
Se också: 7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett ut
Alla människors fötter är olika men några generella råd kan Katarina ändå ge:
– Tvätta fötterna varje dag, torka dem torra, det är speciellt viktigt mellan tårna och smörj sedan in med mjukgörande fotkräm. Och när du ändå smörjer – känn efter förändringar under fötterna.
Detta kan en medicinsk fotterapeut hjälpa till med
- Analys av dina fötter
- Hälsprickor
- Nageltrång
- Nagelkorrigering
- Förhårdnader
- Liktornar
- Nagelsvamp/Hudsvamp
- Kartnaglar
- Fotvårtor
- Fotgymnastik
- Silikonavlastningar
Varför ska det vara så torrt mellan tårna?
– Hudsvamp bildas lätt mellan fuktiga tår. Känn lite extra mellan fjärde och femte tån – lilltån och ringtån – det är det vanligaste stället för hudsvamp. Känner du besvär och har ont där kan det vara tecken på hudsvamp eller mjuk liktorn, kontakta då en medicinsk fotterapeut för konsultation. Hudsvamp kan fortplanta sig till nagelsvamp som kan vara svårare att behandla, därför är det viktigt att ”mota Olle i grind”.
Varför ska jag smörja fötterna?
– Om du håller huden mjuk utan sprickor och sår, är den en skyddande barriär som gör fötterna mindre mottagliga för bakterier och virus. En hälspricka fäster till exempel gärna vårtvirus i.
– Risken för hälsoproblem är anledningen till att det är så viktigt att ta hand om fötterna. Använd badskor eller flipflops i alla offentliga badutrymmen, för att undvika att smittas av vårtvirus eller infektioner. Det är också viktigt att smörja med nagelolja, eftersom skadade naglar och nagelband är inkörsport för bakterier och virus.
Vilka förändringar ska jag hålla koll på?
– Smärta, rodnad, förhårdnad och nytt som tillstött. Det kan vara svårt att se skillnad på liktorn eller vårta – då är det bra att gå till en medicinsk fotterapeut för att ta reda på vad det är.
Så hittar du rätt fotterapeut!
Det är viktigt att terapeuten är patient-, och ansvarsförsäkrad, du finner dem via Kroppsterapeuternas Yrkesförbund som är Sveriges största förbund inom hälsa: www.kroppsterapeuterna.se eller Sveriges Fotterapeuter som är det största förbundet för fotterapeuter: www.sverigesfotterapeuter.com
Vad händer om jag tar fel på liktorn och vårta?
– Risken är att du felbehandlar. Du ska inte fila på vårtor eftersom det är det yttre lagret som smittar, risken är då att du sprider vårtviruset. Är det en hård liktorn så hjälper det inte att försöka fila bort den. En liktorn är en förhårdnad i nästa stadium och på klinik kan vi använda en hudborr för att ta bort den. Liktornar kommer av tryck, de kommer tillbaka om du sedan utsätter foten för samma tryck som innan – då är det ett skoproblem; du har för trånga skor. Men har du fått en liten infektion i nagelbanden kan du behandla själv med vanlig alsollösning.
Jag får alltid hälsprickor på sommaren, vad ska jag göra?
– Bäst mot hälsprickor är att regelbundet smörja med en mjukgörande fotkräm. Har du en sommarsko som sandal eller träsko som inte är tillräckligt bred eller lång så den inte täcker hälen, innebär det att den yttersta huden på hälen pressas ihop. Det främjar hälsprickor. Se till att din sko är lagom lång, bred, hög och har svikt i sulan. De flesta fotproblem kommer av dåliga skor.
– Medicinska fotterapeuter kan också hjälpa till med hälsprickor, vi kan skära bort förhårdnaden runt sprickan, ordinera hälstrumpa med silikon och massera in mjukgörande fotkräm så det läker fortare.
Fotgymnastik, varför är det viktigt?
– Fotgymnastik är en viktig egenvård, att stärka muskulaturen och stretcha fötterna förebygger till exempel nedsjunket eller svagt fotvalv som de flesta av oss får. Det kan ge symtom som Hallux valgus (snedställd stortå), hälsmärtor och ryggproblem. Foten är grunden som vi bygger kroppen på, en svag grund står inget hus eller kropp stabilt på.
Det här behöver du:
- Fotbalja/hink
- Extra fin fotfil/pimpsten eller fotpeeling
- Uppmjukande fotbad (gärna med karbamid) eller fotsalt
- Pedikyrpinne i trä
- Nagelolja, gärna med myrra
- Nagelfil (glasfil)
- Mjukgörande fotkräm
- Produkterna säljs hos medicinska fotterapeuter, i hälsokostaffärer eller på apotek.
Så fixar du friska fötter hemma!
- Fyll en balja med behagligt varm vatten och toppa med uppmjukande fotbad. Låt fötterna mjukas upp cirka en kvart.
- För försiktigt ner nagelbanden med en pedikyrpinne så att de inte växer upp över nageln. Var försiktig så du inte skadar nagelbanden.
- Klipp naglarna med en rak tång eller nagelsax. Klipp inte ner på kanterna, det ökar risken för nageltrång. Klipp inte naglarna för kort – nageln är ett skydd som inte får bli för kort då det kan öppna upp för bakterier och virus. Snygga gärna till nagelkanten med en nagelfil (glasfil).
- Fila bort förhårdnader MEN gör det väldigt lätt.
- Ta inte i med hårdhandskarna och använd inte raspaktiga filar, utan tänk en yta som ett fint sandpapper. Annars får du motsatt effekt, huden bygger på förhårdnaderna istället. Du kan också använda en fotpeelingkräm.
- Torka rent och torrt mellan tårna.
- Smörj med en bra fotkräm som innehåller mjukgörande ämnen som karbamid och aloe vera. Massera gärna lite medan du smörjer och passa på att känna efter om det finns något du inte känner igen där – nya förhårdnader eller ömma områden.
- Klar! På med luftiga, sköna sockor gärna i ull eller annat naturligt material.
Tänk på!
- Det är viktigt att ha sin egen fotfil – finns det till exempel vårtvirus och nagelsvamp ökar risken för smittspridning.
- Fila alltid lätt på fötterna! Tryck och friktion ökar förhårdnader, det är viktigare att massera in fotkräm. Klipp inte naglarna för kort, eftersom naglarna också är ett skydd.