Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Ont under fötterna när du går? Här är vanligaste orsaken

07 jan, 2020
author Trine Solberg
Trine Solberg
Ont under fötterna kan bero på hälsporre. Här tar sig en kvinna om hälen av smärta.
Får du ont under fötterna när du går? Det kan ha flera orsaker men är oftast lätt att behandla. Foto: TT/Shutterstock
Ont under fötterna är vanligt och lätt att behandla, men obehandlad kan smärtan sprida sig.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Får du ont under fötterna när du går? I så fall är du inte ensam, det är nämligen långt ifrån ovanligt att drabbas av smärta i fötterna någon gång i livet.

Kom igång efter semestern - 5 lätta övningarBrand logo
Kom igång efter semestern - 5 lätta övningar

Hälsporre – vanlig orsak till smärta

Den allra vanligaste orsaken till smärta under fötterna är hälsporre, en inflammation som heter plantar faciitt på latin. Den förekommer främst hos dem som går eller tränar på hårt underlag. Inflammationen kan utvecklas från att ge smärta under foten till upp mot höfterna, men lyckligtvis är den ganska lätt att behandla.

– Hälsporre är den vanligaste orsaken till smärta under fötterna när man gått och stått för mycket på hårt underlag, berättar Rafael Rogalski, kiropraktor på Be Well Klinikken i Sandnes i Norge.

Inflammationen sitter i fotsulans senplatta, som sträcker sig från hälen till tårna. Orsaken är överbelastning och enligt Rafael Rogalski drabbas en av tio av hälsporre.

– En av tio får hälsporre och det kan drabba alla. Det förekommer oftast från 40-årsåldern och bland aktiva personer, som idrottare och militärer, berättar han.

Vad är hälsporre och varför får man det?

Inflammationen sätter sig alltså i senan som går under foten och patienten känner ofta smärta framför hälbenet eller på utsidan av hälen.

– Hälsporre kan smärta under foten, i hälen, framfoten, benet, knäet och höften. Det ser vi oftast hos den som har plattfot, hålfot och Bechterews sjukdom, som är en reumatisk diagnos, och vid några neurologiska tillstånd, säger Henriette Aanesen, fotvårdsspecialist på AktivFot i Drammen i Norge.

Upphovet till smärtan är oftast att man använder fel skor, arbete som innebär rörelser i sidled, hårda ytor och korta steg.

Fel skor kan göra att du drabbas av hälsporre. Här tar sig en kvinna för fotleden.
Ont under fötterna kan bero på fel skor. Foto: TT/Shutterstock

Det som sker är nämligen att när vi får ont kommer vi automatiskt göra det vi kan för att undvika smärtan. När det uppstår en inflammation under foten kommer vi att gå och stå på ett annat sätt, men då är det lätt gjort att man felbelastar ett annat ställe.

Annons

– Har du till exempel ont i hälen kan en del börja gå på tå för att avlasta smärtan. De som får hälsporre har ofta nedsatt steglängd och då blir hälnedslaget under hälen i stället för längst bak på hälen, förklarar Henriette Aanesen.

Hålfot, plattfot, stress och artros

Men det kan också finnas andra orsaker till ont under fötterna.

– Andra orsaker till smärta kan vara att du har hålfot eller plattfot, stressfraktur i hälen, slemsäcksinflammation i hälen, artros i foten eller irritation på ischiasnerven, i ryggen eller bäckenet, förklarar Rafael Rogalski.

Smärtan kan också bero på små bristningar som uppstår av samma orsak som hälsporre.

– Det är möjligt att få mikroskopiska bristningar i senan under foten på grund av irritation och överbelastning på samma sätt som vid hälsporre, säger Rafael Rogalski.

Rätt skor viktigt för fötterna

Enligt Henriette Aanesen kan mycket göras för fötterna genom att välja rätt skor, då allt från snörningen till sulan kan göra att du använder foten fel. Men det är mycket mer som kan påverka gången och fothälsan.

Hon berättar att våra fötter består av 26 ben, 10 sesamoidben (ben som sitter ihop med andra ben), 150 ledband, 20 muskler och 33 leder. När vi går är det åtta centrala biomekaniska funktioner som är viktiga för foten och vårt steg består av tre faser: att hälen träffar marken till foten sträcks ut och fettvävnad utvidgar sig för att skydda den, att kroppsvikten flyttas fram till benen, och att foten går från platt fot till avstamp.

– Hela rörelsemönstret är viktigt för att du ska kunna utveckla optimal styrka i fotens muskler och leder, säger Henriette Aanesen.

Därför är det mycket som kan påverka vår fothälsa.

Henriette Aanesen berättar vidare att våra fötter inte är färdigutvecklade förrän i puberteten, och att vi alltså använder några år på att utveckla vårt rörelsemönster.

Annons

– Vi använder hela kroppen när vi går. Fotens rörelse är sammansatt och resultatet av mekaniken i gångfunktionen. Begränsad rörelse på ett ställe i processen kommer att påverka hela rörelseapparaten, säger hon.

– Faktorer som kan begränsa gångfunktionen är sjukdom, externa faktorer och operationer. Skor kan ses som en av flera externa faktorer.

Behandling av hälsporre

Med andra ord kommer väldigt många alltså att uppleva en eller annan plågsam fotåkomma, men de allra flesta är som tur är lätta att bli kvitt.

En del hävdar att smärta under foten kan gå över av sig själv, men när det gäller hälsporre kan inflammationen var långdragen och då behövs behandling under tiden. Inflammationen kan ge smärta som varierar från lite ont till invalidiserande tillstånd och därför är det viktigt med rätt diagnos och behandling berättar Henriette Aanesen.

Hälsporre är en inflammation som sitter i senan under foten.
Det är viktigt att få rätt behandling om du har drabbats av hälsporre. Foto: TT/Shutterstock

Hon säger att hon ofta behandlar inflammationen med specialanpassade inlägg i skorna. Enligt henne blir de flesta smärtfria, men behöver uppföljning.

– Det är något som är väldigt enkelt att behandla, säger hon.

– Hälsporre behandlas med vila och övningar för senan och benmusklerna. Ortopediska inlägg och bra skor som är utformade till foten hjälper att avlasta fotsenan och korta behandlingstiden, säger Rafael Rogalski.

Att använda nattskena har också visat goda resultat, och fungerar genom att sträcka ut senan när foten böjs lite uppåt. Man kan också massera senan genom att rulla foten på en golfboll eller en flaska fylld med varmt vatten.

Vid akut smärta kan det hjälpa att kyla foten och lägga den högt.

Källa: kk.no
Översättning och bearbetning: Anette Bülow

Annons