Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Fertilitetsläkaren Margareta: ”Vi måste våga prata om ålder”

14 jun, 2021
author Sara Wizén
Sara Wizén
Margareta Kitlinski är överläkare på RMC vid SUS i Malmö och tycker det är viktigt att förstå hur fertilitet ändras med åldern.

Margareta Kitlinski menar att många börjar tänka på att skaffa barn för sent. Hon menar också att det finns bristande kunskap gällande hur kvinnans chans att bli gravid minskar med stigande ålder. Därför tycker hon att sexualundervisningen inte bara ska fokusera på hur man undviker graviditet – utan även på vad man behöver veta för att ha chans att få de barn man vill.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När man försökt få barn i mer än ett år utan att lyckas är man ofrivilligt barnlös. Margareta Kitlinski är överläkare och sektionschef på Reproduktionsmedicinskt Centrum i Malmöträffar, hon träffar många som har problem med att bli gravida i sitt jobb. Hon berättar att många blir förvånade när de blir informerade om graviditetschansen för deras åldersgrupp.

– Många är förväntansfulla. Men när vi säger hur liten chansen är, för att lyckas i deras ålder, tappar de hakan. Helst ska man ha fött barn innan man är trettio för att ha någon rimlig garanti för att det ska lyckas.

Se intervjun med Margareta här:

Experten om fertilitet: "Vi måste våga prata om ålder"Brand logo
Experten om fertilitet: "Vi måste våga prata om ålder"

Men det är vanligt att kvinnor blir allt äldre när de får sitt första barn. Margareta pratar om samhället där kvinnor mellan 20-30 år åldern ska hinna med allt. Man ska fokusera på att förverkliga sig själv, satsa på utbildning och karriär samt kanske byta partner innan man vid trettio börjar tänka på det här med familj.

Ett problem i det tycker Margareta är hur kvinnor som blir mammor när de är äldre framställs i media – hon kallar det för falsk reklamföring.

– Man läser om kändisar som bestämmer sig för att få barn när de är femtio, men så får man inte veta att det inte deras ägg. Då inviger man andra i falsk tro på att det går att få barn när man är äldre – “hon var ju femtio när hon skaffade, då kan jag också”.

Din fertilitet är som på stenåldern – och IVF löser inte allt

Ofta ligger en lång kamp bakom graviditeter när mamman är äldre, även om ett fåtal lyckas bli gravida på egen hand. Det är vanligt att prova provrörsbefruktning, så kallad IVF, när man inte lyckas få barn själv.

Annons

– Tyvärr finns det en uppfattning att IVF löser allt, och ja, det kan korta din tid till att bli med barn men det förbättrar inte din fertilitet och kvaliteten på dina ägg. Din fertilitet är som dina förfäders på stenåldern, om inte till och med lite sämre på grund av kemikalier, miljöföroreningar och andra risker vi är utsatta för.

Du kan inte bevara din fertilitet längre bara för att du är normalviktig och tränar.

Chansen att bli gravid minskar drastiskt när man som kvinna passerar 35. När en kvinna är 25 år har hon 34 procents chans att bli gravid varje månad – efter tio år har det minskat till 17 procent. När du är 40 år är chansen runt fem procent, berättar Margareta.

– Efter man är trettio är det svårare att bli gravid och det tar längre tid än man tror. Så vi måste börja våga prata om ålder! För just åldern är den tyngsta avgörande faktorn och du kan inte bevara din fertilitet längre bara för att du lever sunt och tränar.

Chansen att bli gravid minskar med andra ord oavsett – men genom att inte leva sunt kan du försämra möjligheterna ytterligare. Till exempel kan både övervikt och undervikt påverka fertiliteten negativt, likaså även rökning och alkoholkonsumtion.

Margareta uppmanar att skaffa barn i tid

I och med att fertiliteten blir sämre med åren säger Margareta att det är viktigt att börja i tid – särskilt om man drömmer om fler barn.

– Det är inte förrän man får diagnosen ofrivillig barnlöshet som man förstår att fertiliteten går ner så mycket, det är aldrig någon som berättat det.

Hela 35 procent av Sveriges kvinnor önskar att de hade fått bättre information om fertilitet, enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av fertilitetskollen.com. Margareta håller med om att kunskapen ofta saknas. Därför tycker hon att fertilitetslära borde ingå i sexualundervisningen i skolan, som hon bara tycker fokuserar på hur man ska avstyra graviditeter.

Annons

– Alla vill inte bli mammor och det är okej, men det är inte okej att man inte fått kunskap om fertilitet så att man kan planera och ta egna beslut i livet. Man måste få kunskap om hur man undviker graviditet och hur man bevarar sin fertilitet. Du ska inte blir mamma nu, men du ska veta om det. Men det som är ännu mer skrämmande är att de som lär ut inte heller har den kunskapen.

Hon tycker framför allt att det är viktigt att få veta det mest grundläggande: att män producerar spermier hela livet, medan kvinnor föds med ett visst antal ägg och aldrig producerar nya. Bara för att man som kvinna har regelbunden mens betyder det inte att man är fertil.

– Infertilitet klassas som en sjukdom och jämfört med till exempel diabetes är det procentuellt fler som drabbas. Man dör inte av infertilitet, men det kommer med mycket psykisk ohälsa och depressioner. Det är också en sjuklighet som berör fler än en person – om man är i en relation så berörs partnern, den sociala kretsen och kanske far- och morföräldrar som inte får barnbarn.

Annons