Hur funkar det att använda surrogatmamma i Sverige?
Kan vår vän bära vårt barn?
Vi är ett par som inte kan få barn och som har försökt på olika sätt. Vi längtar verkligen efter barn och funderar därför både på adoption och på surrogatmamma.
Den senaste tiden har jag läst om flera svenska par som fått barn genom surrogatmödrar. Både genom surrogatmamma utomlands och, i en artikel hos er, om en syster som födde barn åt paret. Det står att kvinnan som fött barnet blir mamman och att det är krångligt för kvinnan som sedan ska ha barnet att bli mamma. Även om hon faktiskt är biologisk mamma till barnet eftersom hon donerat äggen.
Nu skulle jag vilja veta mer om hur det här går till och vad man ska tänka på. Min man och jag har kanske en vän som kan tänka sig att bära ett barn åt oss. Kan du hjälpa oss?
Barnlängtande
Relationsexperten svarar: ”Mycket att fundera över”
Jag förstår verkligen er barnlängtan och er önskan att hitta ett sätt att bli med barn. Surrogatmödraskap har blivit allt vanligare de senaste åren och diskuteras mycket. I Sverige har man kommit fram till att det inte ska vara tillåtet och därmed är det heller inte reglerat i lag. Det betyder att de som ändå använder sig av metoden, antingen genom att hitta en surrogatmamma utomlands, eller via en anhörig eller vän i Sverige, inte har något juridiskt regelverk att följa.
Här i Sverige blir den kvinna som föder barnet automatiskt mamma och vårdnadshavare. Faderskapet ska fastställas om paret inte är gifta. Om ni då skulle använda er av någon ni känner som insemineras av din mans spermier, så behöver ni fastställa att han är biologisk pappa. Efter det måste du vända dig till tingsrätten för att få adoptera barnet och kvinnan som fött det måste skriva under att hon adopterar bort barnet.
Se också: Mia lever utan barn – ”Skämdes för att jag inte blev gravid”
Viktigt att läsa på om surrogatmödraskap
Eftersom det inte finns ett ordentligt regelverk för proceduren med surrogatmödraskap, så kan ni mötas av svårigheter och krångel vid hanteringen. Det tar också flera månader innan allt blir klart och under tiden är det viktigt att ni skriver papper på vad som ska hända vid olika scenarier.
Vad ska till exempel surrogatmamman göra om ni båda avlider innan barnet föds eller om hon själv skadas vid förlossningen? Det är väldigt mycket att fundera över.
Jag tycker att du ska leta på nätet, ringa familjerätten i din kommun och ta reda på så mycket du bara kan inför detta. Det är ett stort beslut som kan fungera väldigt bra, men också innebära oförutsedda svårigheter.