Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Experten: Därför är det hälsosamt med kallbad

12 jan, 2021
author BIRGITTA LINDVALL WIIK
BIRGITTA LINDVALL WIIK
Kallbadare som simmar hurtigt i det iskalla vattnet.
Studier visar att vinterbad kan lindra bland annat reumatisk smärta och fibromyalgi. Och dessutom mota stress och depression.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Kroppens eget morfin – endorfin - utsöndras när kroppen utsätts för den stressituation som ett kallbad innebär. Det förklarar Karl Hultén, författare och magister i biomedicin vid Linköpings universitet, och själv en hängiven vintersimmare.

– Endorfiner är ett hormon som bildas i den delen av hjärnan som är kopplad till vårt belöningssystem och har bland annat en smärtstillande effekt. Den håller i sig mellan två till fyra timmar och på så sätt kan kallbaden ha en positiv effekt på flera smärtsamma åkommor.

6 goda anledningar till att kallbadaBrand logo
6 goda anledningar till att kallbada

Kallbad ger positiv stress

De kalla baden, med en extremt snabb nedkylning, stressar kroppen, som utsöndrar både stresshormoner och lyckohormoner. För friska personer är denna stress positiv.

– Blodkärlen drar sig samman, blodtrycket stiger snabbt och kraftigt i de centrala delarna av kroppen för att hålla värmen runt vitala organ som hjärtat och på så sätt undvika nedkylning. Kroppen reagerar som vid en akut stressituation och aktiverar stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol. När man sedan kommer upp från det iskalla badet utvidgar sig blodkärlen igen och hela kroppen blir varm, säger Karl Hultén.

Motar stress

Karl Hultén är magister i biomedicin vid Linköpings universitet.
Karl Hultén är magister i biomedicin vid Linköpings universitet.

Förutom den smärtstillande effekten har kallbaden flera positiva hälsoeffekter, då endorfiner också fungerar antidepressivt. Enligt en undersökning som presenterades i International Journal of Circumpolar Health kan kallbad lindra lättare depressioner.

Enligt samma studie upplever även astmatiker en förbättring och många kallbadare upplever en ökad sexlust.

Annons

Även om blodtryck och puls stiger under ett iskallt bad kan regelbundet vinterbadande faktiskt också sänka både blodtrycket och pulsen. Detta gäller för den som lider av tillfälligt förhöjt blodtryck på grund av stress.

Men kan det vara farligt att bli nedkyld i samband med vinterbad?

– Den som haft hjärtproblem eller högt blodtryck måste inte nödvändigtvis avstå från kallbad, men bör rådgöra med sin doktor. Du får inte köldskador av att ligga i nollgradigt vatten under 2-3 minuter.

– För oss som tagit det ett steg vidare och börjat vintersimma funkar det att vara i upp till 15 minuter. Det viktiga är att du snabbt torkar dig och klär dig när du kommer upp ur vattnet, säger Karl Hultén och tipsar om att ha rymliga kläder som snabbt går att dra på och att lägga upp dem i den ordning de ska tas på.

Hur länge bör man ligga kvar i vattnet för att uppnå hälsoeffekterna?

– För en nybörjare kan några sekunder räcka. Du tränar dig i uthållighet och en van kallbadare bör stanna kvar 2-3 minuter. Efter 2 minuter börjar det kännas behagligt.

Ska man bada bastu efteråt?

– Den som bara doppat sig snabbt kan göra det, men har man legat i en längre stund bör man varken bada bastu eller duscha varmt direkt efteråt. Då är kroppen så pass nedkyld att du kan drabbas av en så kallad afterdrop, en efternedkylning, om man värmer kroppen för snabbt.

Finns det någon åldersgräns för vinterbad?

– Nej, många av våra mest erfarna vintersimmare är äldre. Vem som helst kan kallbada, bara det görs under kontrollerade former. För oss som gillar vinterbad är det ljuset i den annars mörka årstiden. Många väljer att börja dagen med ett dopp. Då räcker energin hela dagen!

10 tips för nybörjaren

En kallbadares dröm: Iskallt vatten.

Här är Karl Hulténs bästa råd till dig som vill testa kallbad:

  1. Börja med ett kort dopp, du ska inte gå från badet skakande av kyla. Senare kan du öka tiden i vattnet successivt.
  2. Bada tillsammans med någon, det är roligare och säkrare.
  3. Om du har inflammatoriska symtom bör du vara extra försiktig i början och nöja dig med en kortare tid i kallvatten. Var extra uppmärksam på dina symtom efteråt.
  4. Att bada 1-3 gånger per vecka är lagom. Kropp och nervsystem blir trötta på samma sätt som efter ett träningspass när du utsätter dig för iskallt vatten.
  5. Använd mössa och badtofflor på väg ner till badet, morgonrock för att behålla värmen hela vägen ner till badet och sitthandduk för hygien. Glöm inte vattenflaska för att ersätta förlorad vätska.
  6. Rör dig långsamt när du går ner till badet. En kort stund för meditation före doppet är också bra. Visualisera hur det kalla vattnet välkomnar dig med läkande stimulans och vitalitet.
  7. Håll huvudet varmt genom att använda mössa när du badar. (Doppa inte huvudet om du är ovan, eller om det är riktigt kallt). Du kan uppleva smärta i händer och ben då blodkärlen drar ihop sig snabbt. Den är inte farlig utan lägger sig efter den första minuten i vattnet. Vissa använder vantar för vattensport, så kallade neoprenhandskar, för att skydda händerna mot kyla.
  8. Var försiktig om du tidigare har haft hjärtsjukdomar eller högt blodtryck – kolla med läkare först.
  9. Undvik att bada om du har druckit alkohol.
  10. Ta det lugnt när du badar och spring inte på bryggan – den kan vara hal av is.
Annons