Experten: Detta är biohack och därför är det bra för din kropp
Sommaren 2006 befann sig Fredrik Paulún på ett hotellrum i Portugal. Mitt i natten vaknade han av en fruktansvärd smärta. Det kändes som någon hade stuckit en glödgad spik rakt in i hans hjärna. Han försökte resa sig, men känseln i höger kroppshalva hade försvunnit. Han lyckades komma i kontakt med hotellreceptionen och snart var han på väg till sjukhuset i ambulans.
Under resan avtog symtomen och undersökningen av de portugisiska läkarna var inte särskilt grundlig. Det var först efter en magnetröntgen hemma i Sverige som han fick reda på vad som orsakat smärtan – en blodpropp i hjärnan, en stroke. Och Fredrik fick veta att han haft en enorm tur.
Fredrik Paulúns nya bok
Nu, drygt tretton år senare, är han aktuell med boken Biohack – ät rätt för just din kropp (Harper Collins) som på sätt och vis tog sitt avstamp i händelsen i Portugal. Boken som handlar om att äta rätt, både för att må bättre i vardagen och för att minska risken att bli sjuk.
– Efter stroken förstod jag att det sätt jag levde på hade spelat en avgörande roll för min överlevnad. Enligt läkarna var orsaken till blodproppen att jag hade lyft för tunga vikter i bänkpressen någon vecka tidigare, men att proppen löstes upp och att jag inte fick några bestående men, det kunde jag tacka min hälsosamma livsstil för, berättar Fredrik.
Och även om ”biohacking” inte existerade som begrepp när Fredrik växte upp under 70- och 80-talet har filosofin ändå alltid präglat honom. Inställningen att mat skulle vara naturlig fick han redan från sin farmor och när han gick i skolan var hans familj ”först med kikärtor”. Besöken i hälsokostaffären var många och de blev ännu fler när Fredriks mamma insjuknade i MS, mulitpel skleros. Långt före begreppets tillkomst försökte de ”biohacka” fram rätter som skulle göra henne friskare, men kunskapen var låg och det fanns väldigt lite forskning kring hur en MS-drabbad person skulle äta. Mammans sjukdom blev inkörsporten till träning för Fredrik.
– Att träna hårt blev mitt sätt att hantera ångesten och sorgen. Bara när jag tränade mådde jag bra och det drev mig till att träna mer och mer, berättar han.
Under en period arbetade Fredrik också i en butik som sålde kosttillskott för idrottare.
– Men det var något som skavde. Skulle jag sälja den här typen av preparat ville jag veta vad de innehöll och vad de gjorde med kroppen – och det var då jag bestämde mig för att studera till näringsfysiolog.
”Självklart att ta hand om sig”
Fredrik tycker att det hänt mycket med svenskarnas inställning till hälsa under de år han varit verksam.
– Idag är det självklart att man ska ta hand om sig. Folk är pålästa och det är inte längre ”speciella” människor som håller på med hälsa. Så var det när jag började. I mitten av 90-talet drev jag en badmintonhall och efter träningen satt gubbarna utanför banan och rökte cigarr. Det skulle aldrig hända idag, skrattar han.
Ett annat skifte är att många idag lever hälsosamt för att hålla sig starka och friska länge och för att orka med en utmanande vardag – snarare än för att gå ner i vikt och se bra ut. En inställning Fredrik själv kan känna igen sig i.
– För många blir det nog en naturlig vändning när man får barn. Då blir omsorgen viktigast, att man ska finnas där för dem, så länge som möjligt. Jag vill inte heller att fysiken ska ställa sig i vägen – jag vill kunna leka och röra mig obehindrat med barnen.
Äter inget socker
Efter en lång uppförsbacke, då Fredrik och hans förra fru kämpade för att få Adam, nu nio år, har Fredrik idag ytterligare tre barn med nya hustrun Helena. I kombination med karriären kan tempot stundtals bli uppskruvat. Men Fredrik har sina knep för att få till en balas i livet.
Vem är Fredrik Paulún?
- Ålder: 49 år.
- Bor: I Stockholm.
- Familj: Fru och fyra barn.
- Tränar: Springer i skogen, en halvmil varannan dag. Styrketränar hemma ibland.
– I början av 2000-talet hade jag en av mitt livs värsta perioder. Jag hamnade ofrivilligt i en VD-roll vilket resulterade i hjärtklappning, sömnproblem, sämre matvanor, viktuppgång och ingen tid att träna. Allt tvärtemot min livsfilosofi! Som tur var blev företaget uppköpt och jag kunde återgå till rollen jag trivs bäst i, som inspiratör. Men jag lärde mig mycket. Till exempel vet jag idag att sömn är oerhört viktigt för mig. Sover jag dåligt blir jag lättirriterad, mindre fokuserad, lättare sjuk och mer benägen att äta onyttigt.
Hans egen biohacking handlar till viss del om att undvika sådant som han vet kan leda honom in i dåliga vanor.
– Jag är en sockerråtta, det vet jag, och därför äter jag helt enkelt inte socker alls.
Äter för att undvika sjukdomar
Men naturligtvis handlar biohackingen också om att försöka undvika drabbas av de sjukdomar han vet finns i släkten.
– MS, så klart, men även diabetes typ 2. Jag har också gjort ett DNA-test som visade att jag har en större benägenhet att gå upp i vikt än genomsnittet.
Just tester är något som Fredrik gärna rekommenderar för den som vill komma igång med biohacking.
– Själv led jag till exempel av värk och eksem tills jag gjorde ett intoleranstest som visade att jag var intolerant mot mjölk och gluten. Jag tror att vi kommer att få se en stor utveckling när det gäller olika tester – folk vill att det ska vara enkelt att ta hand om sig och tar gärna stort eget ansvar. Och där är också biohackingen perfekt som ett komplement till traditionell sjukvård.
Fredik Paulún: Ät rätt för just din kropp och förebygg sjukdom
Biohacking handlar om att hitta den kost som funkar bäst för just din kropp och som får dig att vara så frisk och pigg som möjligt. Här är näringsfysiologen Fredik Paulúns egna favoriter i livsmedelsbutiken.
Frukt
Är bland det nyttigaste du kan äta då den kan hjälpa till att motverka högt blodtryck, förstoppning, hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2 och många former av cancer. Fredriks favoriter: Banan – innehåller långsamma kolhydrater och är mumma för tarmfloran. Kiwi – är maxad med C-vitamin och toppen för immunförsvaret.
Bär
Är fullpackade med antioxidanter och mästerliga GI-sänkare. Dessutom bidrar de till bättre blodsockerkontroll, lägre blodfetter och minskat kroppsfett, samtidigt som de innehåller fibrer och polyfenoler som stärker tarmfloran. Fredriks favoriter: Lingon, blåbär, jordgubbar, hallon och vinbär. Blanda olika bärsorter så får du många olika polyfenolkällor.
Grönsaker
Är i princip kalorifria och fulla av kalium och andra mineraler som håller blodtrycket nere. Om du har måttligt högt blodtryck kan du i första hand prova att äta mer grönsaker, innan du börjar medicinera. Grönsaker innehåller dessutom ämnen som tros skydda mot cancer och är perfekta för tarmfloran på grund av sitt höga fiberinnehåll. Fredriks favoriter: Jag äter mycket mjölksyrade grönsaker för tarmfloran, antioxidantrik broccoli som bland annat skyddar mot cancer, diabetes typ 2 och hjärt-kärlsjukdom och avokado för de goda fetternas skull. Jag tycker också att alger – havets grönsaker – är spännande!
Animalier
Har både för- och nackdelar. Den vegetariska trenden är stark och forskning visar att processat kött som korv och bacon kan kopplas till en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Men det finns även animaliska livsmedel som är bra för hälsan. Vissa av dem innehåller kollagen som stärker alla vävnader i kroppen, som hud, bindväv och skelett. Honung är ett annat animaliskt livsmedel med dokumenterade hälsoeffekter. Fredriks favoriter: Max tre portioner rött kött i veckan är lagom och då gärna viltkött eller kött från gräsbetande djur.
Ägg
Är rikt på D-vitamin som bygger upp benstommen och kan skydda mot såväl benskörhet som cancer. Forskning visar att ett halvt ägg om dagen räcker för att undvika D-vitaminbrist. Äggätare håller också lättare vikten än andra, enligt flera studier. Fredriks favoriter: Ekologiska ägg – de innehåller mer näring.
Kryddor
Har i många fall läkemedelsliknande egenskaper, utan att ha läkemedlens trista biverkningar. Det bästa är att äta lite av många olika sorters kryddor. Då får du flera olika effekter, till exempel bättre tarmflora, ökad förbränning, stabilare blodsocker och lägre blodfetter. Fredriks favoriter: Saffran är enligt vissa studier cancerhämmande, samt ger ett skydd mot Alzheimers och depression. Gurkmeja är en annan superkrydda som får bäst effekt ihop med svartpeppar.
Dryck
Är viktigt. Vatten gör blodet lättflytande, vilket ger ett skydd mot blodpropp. Det sköljer också ren kroppen inifrån. Kaffe motverkar en rad sjukdomar, gör att du håller vikten lättare samt motverkar för tidig död. Fredriks favoriter: Jag har druckit två glas rödvin nästan dagligen i 20 år. Mer än så ska man dock inte dricka om man vill ha vinets skyddande effekt mot hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2.
Tips för att komma igång med biohacking
Analysera
Fundera på hur det ser ut i din släkt. Vilka sjukdomar finns, vilka problem ser ut att ha gått i arv? Vad vill du främst förebygga?
Testa dig
Genom DNA-test kan du till exempel få reda på hur lätt din kropp kan bränna fett, vilken typ av träning dina muskler är bäst anpassade för och hur risken för hjärt-kärlsjukdom och övervikt ser ut. Vid blodtest undersöks till exempel blodvärden, blodsocker, vitaminnivåer, inflammationer, njur- och leverfunktion, fertilitet och sköldkörteln. Ett mikrobiotatest tar reda på hur din tarmflora mår. Är den obalanserad kan det på sikt leda till sjukdomar som cancer, hjärt-kärlsjukdom, autoimmun sjukdom, depression, allergier etc. Intoleranstest ger dig svar på om du har födoämnesintoleranser. Lättast är att googla på respektive test och läsa på om företagen som tillhandahåller dem. Idag finns det flera stora, seriösa aktörer på marknaden.
Läs på
Ju mer du lär dig om de olika livsmedlen och deras hälsoeffekter desto roligare blir biohackingen!
Fredrik Paulún om olika livsmedels egenskaper:
Vill du…
- … gå ner i vikt? Satsa på grön banan, blåbär, broccoli, ägg, gurkmeja, kaffe och vinäger.
- … få ett skydd mot diabetes? Välj jordgubbar, blåbär, vinbär, gurkmeja, champagne, selleri och vinäger.
- … förbättra sömnen? Handla hem kiwi, körsbär och fet fisk.
- … motverka cancer? Ät vattenmelon, jordgubbar, hallon, rödbeta, broccoli, honung, saffran, gurkmeja, kaffe, rödvin och selleri.
- … hålla dig ung? Prova jordgubbar, blåbär, livsmedel eller tillskott med kollagen, kaffe och vanilj.
- … trimma hjärnan? Konsumera mer banan, blåbär, äggula, saffran, körsbär och kaffe.
- … boosta tarmfloran? Satsa på banan, kiwi, körsbär, hallon, vinbär, rödbeta, broccoli, honung, gurkmeja, kaffe, rödvin och selleri.