En av fem kvinnor går inte på mammografi
Varje år kallas kring en miljon kvinnor till kontroll för att upptäcka tidiga tecken på cancer. Men långt ifrån alla går på undersökningarna som kan hitta fall av bröstcancer, livmoderhalscancer och tarmcancer. Det avslöjar Cancerfonden i en ny rapport.
Se också: Ta kontroll över brösten – håll koll på dessa förändringar
Mammografin ignoreras – en av fem går inte
Ungefär var femte kvinna går inte på mammografi trots att man har blivit kallad. Det är allvarligt eftersom denna undersökning upptäcker omkring 60 till 70 procent av alla fall av bröstcancer i Sverige.
Cancerformen är den vanligaste som drabbar kvinnor och totalt upptäcks nästan 9 000 fall varje år. Om den hittas tidigt är utsikterna goda att bli frisk igen. Dagens screening är så tekniskt avancerad att även förstadier till sjukdomen kan upptäckas.
Livmoderhalscancer drabbar hundratals
Många kvinnor drar sig för att göra testerna som kan avslöja livmoderhalscancer. Tre av tio uteblir från undersökningen.
Screening för livmoderhalscancer har utförts i Sverige sedan mitten av 1960-talet. Sedan dess har antalet fall mer än halverats. Men fortfarande drabbas kring 550 kvinnor varje år av cancerformen.
Dessutom får cirka 30 000 kvinnor reda på att de har cellförändringar som kan leda till cancer. Den informationen kan vara livsavgörande. Behandling kan därmed sättas in och förändringarna avlägsnas.
Cancerfonden uppskattar att 55 kvinnor hade överlevt varje år, om alla regioner hade lika högt deltagande i screening för livmoderhalscancer som kommunen med högst deltagande.
Screening för tarmcancer är sällsynt
Socialstyrelsen rekommenderar alla regioner att utföra screening för tarmcancer, men det är bara Stockholms sjukvårdsregion (Stockholm och Gotland) som kommit igång med undersökningar i nästan alla åldersgrupper.
Bland dem som kallas är det sju av tio som genomför undersökningen, som är ett enkelt avföringsprov som tas hemma.
Varje år drabbas cirka 7 000 personer av tarmcancer. Det gör sjukdomen till den fjärde vanligaste cancerformen i Sverige. Vid tidig upptäckt kan dock de allra flesta fall botas.
Se också: Ulrika tatuerade över ärret efter bröstcancern
Cancerfondens rapport avslöjar att inkomst och utbildning har stor betydelse när det gäller att gå på kontroll. Personer med lägre utbildning eller lägre inkomst riskerar att få sin cancer upptäckt senare.
– Det är lätt att säga att det är individens ansvar, men här måste man också skapa förutsättningar för att göra det enkelt och gå. Det handlar om kunskap och om möjlighet att boka tider och förstå vad kallelsen, säger Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare till Sverige radio.
Cancerscreening
Cancerscreening går ut på att regionerna kallar stora grupper inom ett visst åldersintervall för att hitta fall av cancer i tidigt stadium.
Livmoderhalscancer
Alla regioner ska kalla kvinnor mellan 23 och 49 år till cellprovtagning vart tredje år. Mellan 50 och 64 år ska kvinnor kallas vart sjunde år.
Bröstcancer
I Sverige ska alla kvinnor i åldern 40-74 år erbjudas mammografiundersökning minst vartannat år.
Tarmcancer
Alla regioner ska enligt Socialstyrelsens rekommendationer kalla både män och kvinnor i åldern 60-74 år till screening vartannat år. Det är dock ännu under uppbyggnad i de allra flesta regioner i Sverige.