Efter operationen – alla har inte samma chans till nya bröst
Varje år förlorar en av fem kvinnor hela bröstet i samband med bröstcancer.
Men bostadsorten kan spela in om en drabbad kvinna erbjuds direkt eller måste vänta flera år på ett nytt bröst.
Det visar Bröstcancerförbundet i sin årliga bröstcancerrapport.
– Det ska inte finnas regionala skillnader. Då föreslår vi att det sätta upp nationella kunskapscentra för att öka kompetensen i landet, säger Susanne Dieroff Hay, ordförande Bröstcancerförbundet till TV4.
Se också: Ta kontrol över dina bröst – upptäck cancer tidigt
Sex av tio bröstcancerpatienter uppger i Bröstcancerförbundets enkät att de inte har fått information om bröstrekonstruktion i samband med bröstcanceroperationen.
Stockholm är bäst på att informera om möjligheten till direktrekonstruktion. Här har man också högst andel bröstcancerpatienter som genomgått en bröstrekonstruktion.
I Blekinge och Kalmar är det ingen av de svarande som fått en direktrekonstruktion, enligt Bröstcancerförbundets granskning.
I Västra Götaland däremot uppger bara knappt två av tio patienter att de informerats om möjligheten till direktrekonstruktion.
Bröstcancerförbundet skriver i rapporten att den undermåliga informationen bryter mot det nationella vårdprogrammet för bröstcancer. I en står det att alla som ställs inför beskedet att det bröstcancerdrabbade bröstet måste tas bort, ska informeras om möjligheten att få en bröstrekonstruktion.
- Det är inte vad vi eftersträvar i Sverige med jämlik vård. Kvinnan måste få vara välinformerad om vad det finns för rekonstruktionsmöjligheter och att det finns direktrekonstruktion, säger hon till TV4.