Sofia sa nej till nya bröst efter cancern: "Vi behöver sluta gömma oss"
När Sofia Jigrud var 36 år gammal fick hon ett besked som vände upp och ner på hela hennes värld, som dessförinnan hade kretsat kring träning och familjeliv med man och en sexårig dotter.
Nu fick hon veta att hon drabbats av bröstcancer, en aggressiv form som ofta innebär återfall och inte sällan slutar väldigt illa. Tankarna snurrade. Sofias egen mamma hade gått bort i unga år, skulle nu samma sak hända henne?
– Skulle mitt barn inte få ha sin mamma? Skulle jag inte få se henne gå ut skolan och hitta kärleken? Det var väldigt stora frågor och allt annat blev helt enkelt väldigt oviktigt, säger Sofia Jigrud.
Opererade bort båda brösten
På grund av den aggressiva tumören och risken för återfall opererades båda brösten bort i en så kallad mastektomi. Eftersom Sofia bär på en ärftlig genmutation som kan orsaka cancer i livmoder, äggledare och äggstockar opererades även dessa bort.
– Efter en mastektomi blir man erbjuden rekonstruktion med silikon eller kroppsegen vävnad. Jag hade själv tänkt att när jag gjorde en mastektomi skulle jag vara platt, men vi pratade aldrig om det alternativet, utan vi pratade om vilken sorts rekonstruktion jag skulle göra, säger hon.
Sofia Jigrud fick höra att det fanns studier som visade att kvinnor mår bäst av att ha bröst – med en platt bröstkorg ökade risken för depression, sexuella störningar och en sämre kroppsuppfattning och självbild.
Fick höra att hon skulle "hålla ut"
Till sist bestämde hon för att göra en rekonstruktion, en smärtsam process där bröstmusklerna successivt skulle tänjas ut med en expanderbar protes för att göra plats för silikonimplantat. Sofia hade ont och bad om att få avsluta processen i förtid, men blev rekommenderad att "hålla ut lite till".
Hon fick höra att det skulle kännas bättre när de riktiga silikonproteserna var på plats – men så blev det inte för henne.
– Det gjorde fortfarande jätteont. Det var väldig kapselbildning runt proteserna och jag hade superproblem med dem. Det kändes som främmande föremål som satt fast på min kropp. Det var faktiskt ganska obehagligt, säger Sofia.
– Jag hade kalla, hårda, jättestora bröst som satt fast på min kropp. Det var inte det jag hade förväntat mig och jag mådde dåligt av dem, berättar hon.
Ville bli plattbröstad
I slutändan bestämde sig Sofia Jigrud för att ta bort proteserna och bli plattbröstad, mot läkarnas rekommendationer. Flertalet operationer krävdes, men i dag känner hon sig fri och hel igen – och önskar nu att kvinnor som drabbats av bröstcancer fick större valfrihet kring sina bröst.
– Det jag tänker framför allt skulle kunna ändras är att man pratar igenom att det också är okej att vara platt. Att man faktiskt presenterar det som ett giltigt alternativ. Det görs inte så mycket i dag, tror jag, säger hon.
Sofia Jigrud valde att låta den New York-baserade tatueraren David Allen, som specialiserat sig på att tatuera över mastektomiärr och bland annat ställt ut sin konst på Museum of Modern Art på Manhattan, göra en stor tatuering med blommor över hela bröstkorgen.
– Jag hade kontakt med honom i flera år innan jag äntligen kunde åka och få det gjort. Det var jättehäftigt att träffa honom. Sex timmar tog det – men det var det värt, säger hon.
Grundade föreningen Plattnormen
Genom en internationell Facebookgrupp kom Sofia i kontakt med Maria Lundström, en annan svensk bröstcanceröverlevare som valt bort implantat. Tillsammans grundade de den ideella föreningen Plattnormen, som ifrågasätter den rådande normen inom vården – att kvinnor bara kan må bra med två bröst – och jobbar för att kvinnor med bröstcancer ska få välja själva.
– Vi har fått kontakt med hundratals kvinnor, berättar Sofia Jigrud. Många som valt att bli helt platta har fått höra av kirurgen att det kommer bli fult eller att de kommer må dåligt.
Hon påpekar att forskningen som den uppfattningen baseras på är från 1970-talet. Nyare rön pekar istället på att kvinnor som fått bestämma själva och vara delaktiga i beslutet kring sin kropp blir nöjdare med resultatet – oavsett om det innebär att rekonstruera brösten eller inte.
– Jag tycker inte att man ska behöva må dåligt om man inte vill följa normen, säger Sofia. Mitt kön eller min identitet ändrades inte när jag fick cancer – verkligen inte. Det var inte det som hände när jag blev av med mina bröst. Jag respekterar att man kan känna så, men man måste få känna tvärtom också.
Ifrågasätter bröstnormen
Med föreningen Plattnormen hoppas Sofia nu öka medvetenheten om de alternativ som finns för bröstcancerdrabbade kvinnor – och förmedla en bredare bild av hur en kvinnokropp kan se ut.
– Om vi vill ändra på några ideal behövs representation. Vi behöver sluta gömma oss och börja visa bilder på alla typer av människor, säger hon.
Se också: Ta kontroll över brösten – upptäck cancer tidigt