Därför förstår inte din man dig när du är stressad
Hur bra kommunikation man har i sitt förhållande skiljer sig förstås åt par emellan. Vissa behöver knappt ens prata utan att förstå vad den andra vill, medan andra par munhuggs konstant eftersom minsta lilla samtal resulterar i missförstånd. Det här har förmodligen mest med personlighet att göra, men det finns faktiskt skillnader i hur våra hjärnor fungerar och hur vi kommunicerar, åtminstone om vi är kvinna och man. Det finns det ny forskning som visar.
Vår känslohjärna kopplar inte bort
Skillnaderna blir tydligast när vi är stressade. Kvinnors hjärnor är känsligare för stress i stort. Det limbiska systemet, vi kan kalla den känslohjärnan, är mer aktiv hos kvinnor än män och därför har vi svårare att släppa negativa händelser och upplevelser. Istället ältar vi dem och stressnivån går upp och är hög under en längre tid.
Dessutom är det fortfarande många kvinnor som anser sig ha huvudansvaret i hemmet och för barnen. I kombination med vårt aktiva limbiska system ser kvinnor också hot och faror som kan drabba familjen tidigare och har svårt att släppa taget om dem. I det här fallet kan en fara innebära något annat än rent fysiska faror, det kan vara svårigheter i skolan eller ekonomiska problem.
Orsakar problem i relationerna
Det här kan såklart resultera i problem i dina relationer, framför allt i relationer med män. När du till exempel berättar om en konflikt du har haft på jobbet, om vad din chef sa, hur hon tittade på dig när hon sa det och hur det fick dig att känna dig är det inte omöjligt att det bemöts av ett ”Det är ju över nu. Släpp det och prata med henne i morgon.”
Det här kan få dig att känna dig ignorerad och så blir du arg och ledsen.
Men vad var det egentligen som hände och varför blev det en konflikt? Ny forskning vid Yale University School of Medicine har undersökt män och kvinnor med magnetkamera för att se vilka delar av hjärnan som aktiveras när de tänker på ett riktigt jobbigt personligt problem.
Hos männen blev de delarna som är lösningsorienterade mest aktiva och hos kvinnorna var det hjärnans känslocentrum som är kopplat till ångest och rädsla som jobbade hårdast.
Hjärnorna är designade olika
Man kunde i samma studie se att kvinnornas hjärnor var aktiva under en längre tid än männens, vilket tyder på att vi har svårt att släppa taget om problemen, utan funderar vidare på dem långt senare. Kvinnor håller alltså fast vid stressen längre än män.
– Kvinnor klarar de här situationerna genom att prata om hur de känner och varför de mår dåligt. Män däremot tänker mycket snabbare på en lösning, att agera istället för att prata om att de mår dåligt. Det verkar som att våra hjärnor är designade olika, säger en av forskarna, Rajita Sinha, till Prevention.
Det här kan förklara varför kvinnor är mer benägna att vara ett känslomässigt stöd när någon har problem och män som snarare vill lösa det praktiskt genom att hjälpa till ekonomiskt eller fysiskt.
Av Anna-Lena Pettersson/Femina.se
Foto: Abigail Keenan on Unsplash