Därför blöder du näsblod och så stoppar du det
De flesta av oss har råkat ut för näsblod någon gång och i de allra flesta fall är det helt ofarligt, men i vissa fall ska du vara extra vaksam. Läs mer om anledningarna nedan.
Därför blöder vi näsblod
7 ofarliga orsaker till näsblod:
1. Förkylning. Slemhinnorna är svullna och känsliga och vid en inflammation vidgas blodkärlen så att de lättare går sönder.
2. Allergi. Samma som vid förkylning.
3. Ständigt petande i näsan.
4. Uttorkning och sårbildning. Luften är ofta torr inomhus om vintern och på flygplan med luftkonditionering. På långa flygresor kan du pröva en nässprej med koksalt, finns på apoteket.
Se också: 5 steg för att få stopp på näsblod
5. ”Missbruk” av nässprej. Om du använder nässprej under lång tid får det en tvärtomeffekt, så att blodkärlen vidgas i stället och slemhinnan blir skör. Sök hjälp hos husläkare om du behöver avvänjning och alternativ till nässprej.
6. Känslighet. Exempelvis mot cigarettrök eller torr luft.
7. Mediciner. Läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, exempelvis Naproxen och Voltaren påverkar blodplättarnas förmåga att ”klibba ihop” ett sår och gör dig mer lättblödande.
7 allvarligare orsaker till näsblod
1. Blodförtunnande medel
När man blir äldre blir slemhinnorna tunnare och går lättare sönder. Om man dessutom äter blodförtunnande medicin – vilket ungefär 200 000 svenskar gör – kan man drabbas av svåra näsblödningar.
Om man är en sådan riskperson bör man tänka lite extra på att inte snyta sig hårt. Om blödningen inte slutar efter 20 minuter (eller tidigare om det blöder mycket) ska man ringa ambulans.
2. Kärlrik tumör
Hos unga vuxna, särskilt tonåriga pojkar, kan en kärlrik tumör, juvenilt angiofibrom, oftast i bakre delen av näsan, vara orsak till näsblödning. Näsblödningen kan vara ensidig och återkommande.
3. Kärl som är avvikande
Till exempel Oslers sjukdom (utvidg ningar av blodkärl som brister och ger blödningar) och von Willebrands sjukdom (som gör att blodet koagulerar sämre).
4. Högt blodtryck.
5. Tumörer i näs- och bihåleområdet.
6. Trombocytopeni (brist på blod plättar).
En vanlig biverkning av många läkemedel och vid cellgiftsbehandling.
7. Aplastisk anemi
Brist på röda blodkroppar
Så stoppar du näsblodet i 5 steg
1. Använd blodstoppande vadd. Vadden stoppar blödningen snabbt och skadan läker snabbare.
2. Sitt upp. Tippa inte huvudet bakåt, som många rekommenderar! Det gör absolut inte att det slutar blöda fortare, tvärtom ökar blodflödet till huvudet och näsan. Sitter man upp slipper man också svälja ner allt blod.
3. Snyt försiktigt ut levrat blod.
4. Spruta kärlsammandragande näsdroppar eller olja på en bomullstuss, för in den i näsborren och tryck över näsvingarna under 20 minuter.
5. Kyl ner. Prova att suga på isbitar, lägg dem i gommen, eller lägg en ispåse mot pannan och näsan – kyla gör att blodkärlen drar ihop sig.
Om det inte slutat blöda efter 30 minuter bör du uppsöka läkare eller ett sjukhus för att få behandling. Läkaren kan behöva göra ett ingrepp som går ut på att man etsar eller bränner de blodkärl som orsakar själva blödningen. Man kan också ge läkemedel som förbättrar koagulationen.