Vad är det som kliar? Detta försöker din kropp säga dig
Visst är det irriterande när man känner det där pirret precis under huden. Det sticker, pockar och begär: ”KLIA MIG”. Men hur långa naglarna än är, så kan de inte ge mer än ett par sekunders lindring. Sedan är den tillbaka igen…
Irriterande, javisst, men klådan är ändå en del av vår kropps försvar och därför egentligen vår vän!
Se också: Så skyddar du din hud i vinterkylan
– På samma sätt som vi reagerar automatiskt och drar undan handen när vi kommer i kontakt med något för varmt, kallt eller smärtande, så varnar klådan oss för att huden har kommit nära något annat farligt. Ursprungligen, under evolutionen, kan detta till exempel ha handlat om att vi har nuddat vid en giftig växt eller snubblat in i en svärm med insekter. Vi har känselkroppar i hud- en som registrerar vad som händer på den, och skickar informationen via nerverna till hjärnan, som i sin tur skickar tillbaka känslan av klåda, så att vi ska reagera, förklarar Agata Bohlin, hudläkare på specialistmottagningen Diagnostiskt Centrum Hud i Göteborg.
Nuförtiden är det oftast inte giftiga växter och farliga insekter som får det att börja klia. Moderna faror är istället saker som torr inomhusluft, duschar som används varje dag, och tvätt- och sköljmedlet i skåpet.
5 saker som din kliande hud kanske vill säga dig…
1. ”Hallå, duschar du lite ofta eller?”
Vatten i sig är uttorkande med sitt ph-värde på 7 och är vattnet varmt så löser det upp det naturliga fettet i huden ännu mer. Lägg dess- utom till en rengörande produkt som ska lösa upp smuts, så förstår du säkert varför man blir så torr av att duscha. Varannan dag räcker gott och väl, och korta duschar är bättre än långa. Att tvätta sig med duscholja är skonsammare än med tvål och duschkräm.
2. ”Låt mig berätta om en smart uppfinning som heter hudkräm…”
Det finns många missuppfattningar och myter kring lotioner och krämer för huden. En är att de gör huden ”beroende”, så att den tappar sin egen förmåga att producera naturligt hudfett. Detta stämmer inte! Smörj dig alltid direkt efter att du duschat, och när du känner att det stramar och kliar. Är huden väldigt uttorkad kan du behöva smörja dig flera gånger om dagen.
3. ”Stressat mycket på sistone?”
Det finns ett starkt samband mellan psykisk ohälsa och inflammationer i huden som kan ge rodnad och klåda. Många med hudsjukdomar, som psoriasis och rosacea, upptäcker att skoven blir värre i samband med stress. Att psykiska påfrestningar gör huden känslig har komplex bakgrund, men har bland annat att göra med att hormonpåslaget vid långvarig stress sänker immunförsvaret. Stress orsakar också typiskt sömnstörningar, och det är när vi sover som kroppen utsöndrar tillväxthormon, som bland annat påverkar hudens tjocklek och tålighet.
4. ”Det finns tyvärr något läskigt i ditt badrumskåp!”
En vanlig fråga från läkaren, när man söker för hudklåda, är om man har börjat använda någon ny produkt som kommer nära huden? Det kan till exempel vara en hygienprodukt eller kanske ett starkt parfymerat tvätt- eller sköljmedel. Exempelvis parfym och konserveringsmedel kan uppfattas som främmande hot av huden.
5. ”Vi blir ju trots allt inte yngre…”
I klimakteriet gör sjunkande östrogenhalter att huden inte binder vätska lika bra, och torrheten kan ge klåda. Nybildningen av hudceller saktar sedan ner successivt under åldrandet, så huden blir sämre på att reparera sig själv och det blir också lättare eksem och inflammationer. Ta hand om dig själv med fett och fukt och var observant på exempelvis kliande leverfläckar som börjar växa och ändra färg och form!
Skörare hud med åldern
– Huden är ju vårt allra största organ som skyddar kroppen från allt i den yttre miljön, så den ska vara hel och ren, utan sår och sprickor. Det är på samma sätt som att lacken på en bil ska hållas vaxad och fin, för annars kan rosten komma in. Det är för övrigt en bra liknelse när man ska förklara för lite äldre män hur viktigt det är att smörja sig, för där är annars smörjmotståndet väldigt stort, förklarar Agata.
Men det finns ju fler tänkbara orsaker till att det kliar, vissa av dem allvarliga, så bakomliggande sjukdomar måste alltid uteslutas först.
– Det är inte farligt att gå med klåda, men risken med att inte utreda den är att du kanske missar att klådan är symtom på exempelvis försämrad njurfunktion och måste behandlas med dialys till slut. Även leverproblem och sköldkörtelrubbningar kan ha kliande hud som ett av symtomen. Men sedan kan nästan alla mediciner också ge klåda som biverkning och många äldre har ju ganska många olika slags mediciner. Samtidigt så får man med åldern allt tunnare, skörare och mindre motståndskraftig hud och den kombinationen kan också göra så att det kliar.
Hudläkarens 3 bästa tips mot klåda
1. Sök alltid vård för oförklarlig klåda som har pågått i ett par veckor eller mer. Din vanliga vårdcentral ska kunna göra de vanligaste testerna för att utesluta bakomliggande allvarlig sjukdom. Mot själva klådan finns ingen bra behandling, utan det som gäller är att hitta själva orsaken till klådan och försöka ta bort den.
2. Smörj dig. Det är alltid en bra första hjälpen mot klåda, och torrhet är den allra vanligaste orsaken till att det kliar. Egentligen fungerar alla slags fetter bra, till exempel naturliga som olivolja och sheasmör, eftersom de lägger sig som ett lock och hindrar fukten i huden från att avdunsta. Men allra bäst effekt ger en mjukgörande kräm som gärna ska innehålla både fett och karbamid. Karbamiden mjukar upp det översta lagret av döda hudceller, så att det inte blir så torrt och uppsprucket.
3. Försök låta bli att klia, även om det är svårt, eftersom det lätt blir en ond cirkel av infektion i huden på grund av för mycket kliande och sedan ännu mera klåda. I vissa fall kan kortisonkrämer hjälpa, men det är egentligen bara att påverka själva toppen på isberget. Håll naglarna kortklippta så att du inte river dig själv för mycket.