Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

Därför är det så viktigt med fasta rutiner

02 nov, 2016
author Hemmets redaktion
Hemmets redaktion
Bra med fasta rutiner
Fasta rutiner behövs för att vi människor ska må bra. Ständiga förändringar kan göra dig stressad och sjuk. ”Att hålla sig till rutiner är att vara snäll mot sig själv. Dessutom är det bra att ha tråkigt ibland”, säger psykologen Per Johnsson.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Byta kök och renovera badrum – och är det inte dags att tapetsera om vardagsrummet snart? Omorganisation och nya arbetsuppgifter på jobbet. Gör om dig själv och skaffa en ny stil – och boka en resa till ett nytt och spännande resmål. Vi lever i en tid med ständiga förändringar. I en allt högre takt förväntas vi ta till oss nyheter och omgörningar både hemma och på arbetsplatsen. Dessutom ska man tycka att det är roligt, spännande och utvecklande. Men hur påverkas vi egentligen av förändringar?

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

—I regel väldigt negativt. Vi människor har inte så stort behov av förändring, säger Per Johnsson, psykolog och docent i klinisk psykologi vid Lunds universitet.

Hjärnan behöver vänja sig vid förändring

Förändringar kräver mycket av hjärnan, det går åt mycket kraft och energi att vänja sig vid och lära sig nya saker. Det tar till exempel flera månader för hjärnan att vänja sig när man har flyttat till ett nytt boende. Omorganisation på jobbet med nya arbetsuppgifter och nya arbetskamrater kräver också några månaders tillvänjning innan det känns normalt. Ständiga förändringar gör att man är uppe i varv och att hjärnan aldrig får vila och återhämta sig. Särskilt ansträngande är det om både arbete och fritid präglas av förändringar.

—Förändringar kan skapa stress som gör att man mår dåligt både psykiskt och fysiskt. Det kan handla om allt från utmattningsdepression till hjärtproblem, fortsätter Per Johnsson.

Han anser att den höga förändringstakten på hemmaplan till viss del drivs på av sociala medier som Facebook och Instagram, där man hela tiden förväntas visa upp något nytt för att få uppmärksamhet och många likes.

—Det är ju inte vardagslunken vi lägger ut, utan det ska hela tiden vara något nytt och spännande. Dessutom går det ju att uppdatera hela tiden, det är inte som förr när man talades vid i telefon en gång i veckan.

Annons

Människan mår bäst av rutiner

Per Johnsson menar att förändringar även skapar otrygghet då gamla vanor och rutiner försvinner, det gäller inte minst på arbetsplatser.

—Otryggheten ger dåliga förutsättningar för kreativitet och produktivitet. Det är helt galet tänkt att det ska omorganiseras hela tiden och att det skulle ha positiva effekter.

Men behöver vi inte förändring för att utvecklas och gå framåt?

—Jo, men inte så mycket och så snabbt. Studier inom organisationspsykologi visar att människor trivs bäst med förändringar vart femte till vart sjunde år. Då kan förändringen ske i vår i egen takt och vi har tid att vänja oss. Förstående chefer som lyssnar på medarbetarna och goda förberedelser är också nödvändiga för att förändringar ska fungera.

En vardag som präglas av vanor och rutiner är en förutsättning för att vi ska kunna ta till oss förändringar.

—Människan är i grunden ett vanedjur som mår bäst av rutiner, genom utvecklingen är det rutinerna som har fått oss att överleva. Till rutinerna hör att sova, äta och röra på sig regelbundet. Gör man det mår man bra och har kraft och ork till förändringar, förklarar Per Johnsson och fortsätter:

—Rutiner hjälper både kroppen och psyket. Att hålla sig till rutiner är att vara snäll mot sig själv. Det är självomhändertagande.

Ta dig tid att vila

Det som är utvecklande för hjärnan behöver inte vara så storstilade utmaningar och fantastiska förändringar som vi tycks tro.

—Det kan vara att läsa en bok, gå på bio eller prova en ny restaurang. Eller att träffa andra människor, samtalet vid ett middagsbord är den bästa formen av träning för hjärnan.

Man ska också ta sig tid att vila och koppla av. Det måste inte hända något hela tiden. Aktivitetsfyllda helger och intrycksspäckade semestrar som är stressigare än arbetsveckan är inget ideal.

Annons

—Det är mycket bra att ha tråkigt ibland, att bara ligga i soffan och titta upp i taket, säger Per Johnsson.

Lära sig att säga nej

Det kan förstås vara svårt att stå emot pressen och förväntan att man hela tiden ska göra om hemma och uppleva nya saker. Hur gör man?

—Lär dig att säga nej. Det är inte så gångbart i dag då man ska säga ja till allting, men du kommer att må bättre om du säger nej. Du behöver inte göra allting som alla andra gör.

Något Per Johnsson också tycker att man ska träna på är att känna sig nöjd.

—Var nöjd med det du har. Behöver du verkligen göra om köket vart femte år? För vems skull gör du det? Fråga dig om det är för din egen skull eller om det är för att visa upp det för andra.

Läs också:

Kerstin: Min man klarade inte av att bli pensionär

Annons