Är ditt bajs normalt? Här har du svaret!
Korv, gröt eller soppa? Vad är normal avföring? Tillhör du dem som kikar i toastolen för att se hur din avföring ser ut? För att kunna definiera normal avföring finns det minst tre relevanta observationer: frekvens, mängd och konsistens.
Se också: #skitsnack – let's talk about bajs
Fakta om avföring
Hur ofta ska en frisk person gå på toaletten?
–Upp till tre gånger om dagen och oftare än tre gånger per vecka räknas som normalt. Det innebär inte att man är sjuk om det inte är exakt så, men det är däromkring det vanligtvis ligger, förklarar Jørgen Valeur, läkare och forskare vid Kliniken för medicin på Lovisenberg Diakonale Sykehus.
Det ska heller inte vara mer än 250 gram avföring per dag.
– Om det är mer än 250 gram pratar vi om diarré, säger Jørgen Valeur.
Form och konsistens på avföring
När det gäller form och konsistens använder man oftast den så kallade Bristolskalan för avföringstyper. Den är ett nyttigt verktyg som klassificerar sju typer av avföring.
–Det är dessa varianter som finns, och de vanligaste typerna är korvlik avföring med släta eller ojämna kanter (typ 3 och 4), säger professorn och överläkaren Trygve Hausken på Haukeland universitetssjukhus.
Olika typer av avföring
–Vi pratar i stort sett om korv, gröt och soppa. Skillnaden mellan gröt och soppa är att ytan är horisontell när det är soppa, förklarar Jørgen Valeur.
Vid akuta situationer, när det exempelvis är misstankar om att det blöder från mag- tarmkanalen, är det viktigt att läkaren undersöker avföringen. Då tittar läkaren bland annat på konsistens, färg, blod, slem, var och osmält föda.
–Det är en snabbt gjord undersökning och den ger en hel del information om ifall patienten har matsmältningsbesvär, säger Jørgen Valeur.
Blod i bajset
Hemorrojder är den vanligaste orsaken till färskt blod i avföringen hos unga friska människor.
–Om blodet finns inne i eller utanpå avföringen, eller om blodet kommer efter, säger en del om varifrån i tarmkanalen blodet kommer, berättar Jørgen Valeur.
Bakterier i blodet påverkar också färgen.
–Ju mörkare färg på blodet, desto längre upp från tarmkanalen kommer blodet. Blödande magsår kan till exempel ge en typisk avföring – så kallad melena – som är seg och becksvart som tjära. Skälet till det är att blodet påverkas av både syra och enzymer i magsäcken och bakteriefloran i tjocktarmen.
Om blodet är på utsidan av avföringen finns orsaken troligtvis närmare ändtarmen och har ett mer oskyldigt upphov.
–Om du hittar blod på toapappret beror det ofta på hemorrojder som blöder, eller att du har ett sår på ändtarmen.
Olika färger på avföring
Färger man bör vara observant på:
Svart – blödande magsår.
Rött – blod från polyper, inflammation eller cancer.
Missfärgat – sjukdom på lever eller galla (kan se ut som blek eller grå avföring).
–Vi lägger inte så stor vikt vid färgen, men om avföringen är färglös kan det tyda på att det saknas galla i tarminnehållet.
Om avföringen är helt svart kan det vara tecken på blödande magsår. Men eftersom avföringen också är ett resultat av vad du ätit så kan det också påverka avföringens färg och utseende.
–Järntabletter, rödvin, blod- och inälvsmat, rödbetor och blåbär ger också mörk avföring, påpekar Jørgen Valeur.
Lukt på bajset
Avföringens lukt har också betydelse.
–Det finns några tillstånd där patienten har problem med näringsupptaget från tarmen. Det kan ge en rutten lukt och är ett stort problem för dem som är drabbade. Då är det rätt och slätt rutten, osmält mat som kommer ut, förklarar Jørgen Valeur.
Lukten är också avhängig av vad du ätit.
–Men vid inflammation i tjocktarmen (colon) luktar det mycket värre, säger Trygve Hausken.
Avföring som sjunker eller flyter
Det finns många myter om avföring, men om den flyter eller sjunker är inte så viktigt.
–Förr i tiden trodde man att flytande avföring var ett tecken på att man var frisk. Sjönk den var det ett dåligt tecken. I många läroböcker står det att om avföringen flyter och fastnar i toastolen är det ett tecken på att kroppen inte tar upp fett. Men i verkligheten kan det bero på mycket gas och slem i avföringen, som ju även påverkar om den flyter eller sjunker, förklarar Jørgen Valeur.
Hur avföringen ser ut beror alltså på vad du ätit och om du sett till att få i dig mycket vätska.
Se också: 7 saker du kanske inte visste om bajs
Snabb tömning
Hur lång tid det tar för kroppen att smälta en måltid beror bland annat på hur snabbt maten tar sig igenom tarmen. Många upplever att de måste gå på toaletten direkt efter att de ätit.
–Det kan bero på den så kallade gastrokoliska reflexen. När du äter fylls magsäcken samtidigt som tjocktarmen tömmer sig. Den gastrokoliska reflexen blir då stimulerad och sänder signaler från den övre till den nedre delen av matsmältningskanalen, säger Jørgen Valeur.
Det är den reflexen som gör att du behöver gå på toaletten och inte att maten du precis stoppat i dig snabbt har passerat genom tarmen och vill ut.
Vid några tillfällen kan dock maten du just ätit komma ut fort.
–Vid en infektion eller maginfluensa kan tömningsprocessen gå väldigt snabbt, säger Jørgen Valeur.
Bristolskalan för avföring
Typ 1: Separata hårda knutor, som nötter (hårda att klämma ut).
Typ 2: Korvformad, med klumpar.
Typ 3: Som en korv, med sprickor på ytan.
Typ 4: Som en korv eller orm, jämn och mjuk.
Typ 5: Mjuka klumpar med tydliga kanter (lätta att klämma ut).
Typ 6: Fluffiga bitar med trasade kanter, en mosig konsistens.
Typ 7: Vattnig. Inga fasta bitar, helt flytande (diarré).
Denna klassificering av mänsklig avföring utvecklades vid University of Bristol. Typ 1 och 2 indikerar förstoppning, 3 och 4 är de ”ideala” typerna eftersom de lättast passerar genom tarm- kanalen, typ 5–7 indikerar diarré.
Av Silje Ulveseth
Övers: Mikael Frohm