Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

2 av 3 kvinnor drabbas av det vanliga underlivsproblemet

05 maj, 2020
author Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
Kvinna med ont i magen eller underlivet.
Foto: Shutterstock/TT
Svampinfektioner i underlivet drabbar två tredjedelar av alla kvinnor. Det visar en undersökning som allas.se har genomfört. Läs om de vanligaste symtomen på och behandlingarna för svampinfektion här!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Svamp i underlivet är en ofarlig, men ofta väldigt besvärande, infektion som många kvinnor drabbas av någon gång i livet. I en undersökning gjord av allas.se i slutet av april 2020, svarar två av tre svenska kvinnor att de någon gång haft en svampinfektion.

Se också: 7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett ut

7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett utBrand logo
7 vanliga misstag som får ditt hår att se fett ut

Bland de 440 deltagarna, svarade 21 procent att de haft svampinfektion en gång. Hela 27 procent svarade att de har det ibland och 18 procent svarade att de har återkommande svampinfektioner varje år. Bara 34 procent svarade att de aldrig haft en svampinfektion.

Deltagarna är kvinnor i åldern 35 år och uppåt och finns över hela Sverige.

Vanliga symtom på svamp i underlivet

Att ha svamp i underlivet är alltså väldigt vanligt. Oftast är det jästsvampen Candida albicans som ställer till det. Svampen finns naturligt i tarmen hos oss alla och kan också finnas i underlivet utan att orsaka besvär.

De vanligaste symtomen på svamp är att det kliar och svider kring slidöppningen och på blygdläpparna. Det kan svida när man kissar och göra ont vid samlag. Vissa får också en vit, grynig flytning medan andra inte märker av någon förändring på flytningarna. Andra symtom är att slemhinnorna i slidan svullnar och at blygdläpparna blir röda och sköra.

Antibiotika kan öka risken för svampinfektion

Varför svampinfektioner uppstår är ännu inte helt klarlagt, men det finns vissa kända faktorer som kan öka risken att drabbas av svamp. Exempelvis är antibiotikabehandlingar en sådan riskfaktor, eftersom medicinen kan ta död på de goda mjölksyrebakterierna och på så sätt underlätta för svampen. Ett nedsatt immunförsvar, till följd av exempelvis stress eller sjukdom, kan det också bidra.

Kvinna sitter på toaletten och ser ut att ha ont när hon kissar.
Att det svider när man kissar är ett av symtomen på svampinfektion. Foto: Shutterstock/TT

Många drabbas av svampinfektioner innan mens eller under graviditet. Det beror på alla hormoner som påverkar slidans slemhinna just då.

Annons

Behandling av svamp i underlivet

Svamp i underlivet kan gå över av sig själv inom några dagar, men för många är besvären så påtagliga att de vill bli av med infektionen så snabbt som möjligt. Vårdguiden rekommenderar att använda något av de receptfria läkemedel som finns att köpa på apoteket förutsatt att man har alla dessa symtom: kraftig klåda i slidan, röda blygdläppar samt gryniga och vita flytningar från slidan.

På apoteket kan man välja mellan flera olika varianter av läkemedel. Det finns vagitorier som förs in i slidan, kräm som sprutas in med hjälp av en plastspruta eller slidtabletter som förs in i slidan med en införare. Läkemedlet löses upp inne i slidan och symtomen brukar försvinna efter att man har fullföljt behandlingen. Gör de inte det är det viktigt att kolla upp så att det verkligen är en svampinfektion man drabbats av och inte någon annan åkomma eller sjukdom.

Då ska du söka vård för din svampinfektion i underlivet

Ett sätt att förebygga svamp är att undvika att tvätta underlivet med tvål. Tvål gör nämligen att slemhinnorna torkar ut. Om du ofta har problem med svamp, testa att istället använda en barn-, oliv- eller intimolja som kan minska besvären. Stryk på oljan och torka sedan av den innan du duschar. I övrigt finns det inte några direkta riktlinjer för vad man kan göra för att undvika svampinfektion, eftersom man fortfarande inte vet så mycket om orsakerna bakom.

Om svampinfektionen inte går över kan det vara läge att söka vård för dina besvär. Vårdguiden ger rådet att söka vård om behandlingen med receptfria läkemedel inte har någon effekt, om man har svampinfektion fler än två gånger på ett halvår eller om man är osäker på om det är just svamp man drabbats av.

Källa: Vårdguiden, ANNONS Apotek hjärtat

Annons