Antiinflammatorisk och bra för hjärtat – därför ska du äta mer kål
Listan över varför du ska äta mer kål kan bli i princip hur lång som helst. Hela familjen kål är ovanligt näringstät, men ändå kalorifattig. Den innehåller glukosinolater, en grupp svavelämnen som kopplas ihop med bättre hälsa. Kål anses dessutom vara antiinflammatorisk och stärkande för hjärthälsan, och dess svavelämnen kan skydda mot vissa cancerformer. Generellt sett är de flesta sorter också rika på vitaminerna C och K, betakaroten samt järn.
Vitkål
Familjens förbisedda favorit. Ger ett bra tillskott av fibrer, vitamin C, kalium och folat. Den är billig och mättar mycket och kan ätas både rå, fräst och ugnsbakad.
Grönkål
Håller på att ta över broccolins plats på hälsoprispallen. Den är full av fibrer, järn och vitaminerna A, C och K – för att nämna en bråkdel. Att den odlas i Sverige gör den till ett bra miljöval.
Brysselkål
Kryllar av C-vitamin och B-vitaminet folat, som anses särskilt viktigt för kvinnor i barnafödande ålder. Folat är också bra för huden och minnet. Rik på hjärtvänligt kalium samt järn. Tips! Har du svårt för beskan? Testa att ge den ett snabbt uppkok och stek den sedan i klyftor, då smakar den mildare.
Svartkål
Sägs vara en korsning av grönkål och savojkål. Är sprängfylld av svavelämnen, mättande fibrer och vitamin A, C och K.
Rödkål
Påminner om vitkål, men färgen signalerar att den har det lilla extra. Och rödkålen slår faktiskt vitkålen när det gäller folat och vitamin C. Är fiberrik, som all kål, och hjälper därför magens nyttiga bakterier att frodas.
Tips! Rödkål lyfter de flesta sallader med sin starka färg. Strimla och blanda i sallad eller wok.
Gör chips av kål
Du kan lätt göra chips av både grönkål och svartkål. Riv i bitar, ringla över lite olivolja och vänd ner den ordentligt ("massera" gärna in oljan i kålen), salta och rosta sedan i ugnen 5 - 10 minuter på 225 graders värme. Gott som snacks, som tillbehör eller att strö över en soppa.