Annika fick diabetes: Jag kände att något var fel i kroppen
Trapporna före hissen och promenader i stället för buss. Annika Mowitz, 51, ser till att hålla igång och röra sig varje dag och på jobbet har hon och kollegan en utmaning som går ut på att samla minst 10.000 steg om dagen.
– Jag var ledare för Friskis och svettis i många år, men efter att jag skadate menisken i mina knän och varit med om en olycka där jag skadade en axel får jag nöja mig med vardagsmotion, säger Annika.
Ärftlig belastning av diabetes
Hon har en ärftlig belastning för diabetes typ-2 från både mammas och pappas släkt och hade mer eller mindre räknat med att också drabbas. Men när Annika fick diagnosen blev det ändå en riktigt tråkig överraskning.
– Jag kom i klimakteriet väldigt tidigt och hade besvär med att gå upp och kissa flera gånger om nätterna och jag hade ofta ont i huvudet. Det är ju besvär som hör klimakteriet till, men även symtom på diabetes. Men jag kände att något var fel i kroppen, det var något mer. Jag kunde inte sätta fingret på exakt vad, men jag kände mig olustig.
Provtagningar hos endokrinologen visade förhöjda blodsockervärden och Annika fick lämna fler prover på sin vårdcentral.
– Mitt fasteprov låg på 7 och det är precis över gränsen för normalt blodsockervärde.
Det var tufft att förlika mig med att det kom så tidigt, jag var bara 47 år
– Jag är glad för att min diabetes upptäcktes i ett tidigt skede, så att jag inte gick och slet på kroppen med förhöjda värden i flera år. Samtidigt blev jag väldigt ledsen och sörjde diagnosen i någon månad. Det var tufft att förlika mig med att det kom så tidigt. Jag var bara 47 år.
Annika minns exakt vilken dag hon fick sin diagnos, det var samma dag som hon tog examen från utbildningen till undersköterska med demensspecialisering. Det blev både en glädjens och en sorgens dag.
Medicin håller blodsockret i skick
Annika fick medicin och tar sedan dess en tablett metformin om dagen. Medicinen, tillsammans med regelbunden vardagsmotion och bra kost hjälper henne att hålla blodsockervärdena i schack.
– Doktorn har förklarat för mig att medicinen öppnar nyckeln så insulinet kan ta hand om blodsockret. När det gäller kosten så har jag nästan alltid ätit väldigt bra, men spårade ur ordentligt sedan jag testat 5:2-metoden, som inte passar mig. Min pappa äter efter den metoden och har både gått ner i vikt och mår toppen med sin diabetes. Jag blev triggad till att överäta på ätardagarna, säger Annika och berättar att hon kom på sig själv bokstavligt talat med handen i kakburken på jobbet.
– Jag tänkte att vad i hela friden håller jag på med? För mig ledde efterdyningarna till sämre blodsockervärden och viktuppgång, innan jag styrde tillbaka till den lågkolhydratkost som jag vet funkar bäst för mig.
Försöker gå ner i vikt
Annika säger att ett av hennes delmål är att gå ner i vikt. Hon har tre barn, Dennis, 29, Isabella, 27 och Erika, 22. Efter att hon fött sitt andra barn började hon sakta att lägga på sig övervikt och i samband med klimakteriet gick hon upp ännu mer.
– Det smällde bara till och jag har nog 30 kilos övervikt fortfarande, men jag har redan gått ner tio kilo. Jag jobbar mycket med mitt mindset och har en livsstilscoach som peppar mig. Hon är även personlig tränare och kostrådgivare och jag hittade henne via en Facebookgrupp för kvinnor i klimakteriet. Man har förstått att jag måste jobba med det mentala också, och må bra psykiskt, för att det ska bli en långsiktig livsstilsförändring. Jag har varit med om tråkigheter tidigare i livet och det har påverkat mitt ätande och min vikt.
Annika säger att det inte handlar om någon quickfix.
– För mig har ett steg i rätt riktning varit att byta från nattjänstgöring till en dagtidstjänst. För vissa funkar nattjobb jättebra men jag hade ofta huvudvärk och tjut i öronen. Jag mår mycket bättre av att sova på nätterna och då orkar jag också ta hand om mig och mitt blodsocker bättre.
Jag mår mycket bättre av att sova på nätterna och då orkar jag också ta hand om mig och mitt blodsocker bättre
Hon har också fått ytterligare en sporre i livet:
– Jag ska få två barnbarn i år och det är väldigt motiverande för mig. Mitt främsta mål är att leva ett långt liv och att hålla mig så frisk som möjligt Jag vill ju se barnbarnen växa upp och bli vuxna. Med rätt livsstilval kan det vara möjligt.