8 orsaker till yrsel – och vad du kan göra åt dem
1. Godartad lägesyrsel
Vissa kan inte stå upp, andra behöver kräkas, många får dödsångest. Godartat lägesyrsel, också kallad kristallsjuka, är den vanligaste orsaken till yrsel och kan innebära stark påverkan på allmäntillståndet. Yrseln uppstår när man gör en rörelse med huvudet och beror på att kalkkristaller i innerörat (som hjälper hjärnan att registrera rörelser) har lossnat, hamnat fel och orsakar en konflikt mellan olika balanssystem. Med stigande ålder ökar risken att drabbas, men det förekommer också bland yngre människor.
Åtgärd: Godartat lägesyrsel går ofta över av sig själv efter några veckor. Du kan pröva att upprepa de huvudrörelser som gör dig yr många gånger. Det kan göra att kristallerna faller tillbaka till sin plats och ofta är det tillräckligt för att du ska känna dig bättre.
Du kan också oftast få behandling av läkare, vanligtvis genom så kallad repositionering. Behandlingen går ut på att en läkare vrider och lutar huvudet på olika sätt så att kristallerna i örat faller tillbaka på plats.
Kontakta en vårdcentral eller en jourmottagning om du har yrsel som kommer när du vänder eller vrider på huvudet. Om det är stängt kan du vänta tills den jouröppna mottagningen eller vårdcentralen öppnar.
2. Virus på balansnerven
Den näst vanligaste orsaken till yrsel efter kristallsjuka är virus på balansnerven, så kallad vestibularisneurit. Människan har två balansorgan, ett i varje öra, som skickar signaler till hjärnan om vår position. Vid vestibularisneurit faller plötsligt impulserna från det ena balansorganet bort och skapar akut, dramatisk yrsel, ofta med kräkningar som följd. Reaktionen är ofta snarlik den vid stroke. Vanligtvis beror tillståndet på en övergående inflammation i nerven som ofta uppstår efter en förkylning och många gånger kan behandlas med kortison, att nervvävnaden har åldrats eller att nervcellerna i balansorganet blivit skadade.
Åtgärd: Tillståndet kräver ofta sjukhusvård men återkommer sällan mer än en gång under en livstid.
3. Nackutlöst yrsel
Det finns mycket lite forskning på relationen mellan nacksmärtor och yrsel. Icke desto mindre finns ett samband, som även visats nyligen i studier vid bland annat Skånes universitetssjukhus.
Nackens muskler och leder är försedda med känselkroppar som känner av musklernas spänning och ledernas läge. Skador, belastningar och spänningar i nacken kan då ge felaktig information från känselkropparna och när den jämförs med information från balansorganen leder det till ett sensoriskt fel – och
yrsel uppstår.
Åtgärd: Träning (speciellt av nacken), stretching, massage och avslappning.
4. Psykiatriska orsaker
Bland fem till tio procent av dem som söker för yrsel är orsakerna psykiatriska, som oro, ångest eller stress.
Åtgärd: Att få bukt med grundorsaken hjälper oftast mot yrseln, bland annat är behandling med antidepressiva SSRI-läkemedel vanligt.
5. Migränyrsel
De flesta vet att migrän innebär huvudvärk. Men få känner till att ett symtom på migrän också är en periodvis känsla av obalans och obehag vid huvudrörelser, liknande dem vid godartad lägesyrsel.
Åtgärd: Bästa behandlingen är att förebygga migränanfall.
6. Ménières sjukdom
Återkommande yrsel, illamående, kräkningar och ofta diarréer hänger ihop med denna sjukdom i innerörat, som även ger hörselnedsättning och öronsus från det sjuka örat.
Åtgärd: Hos öron-näsa-halsläkare eller hörselläkare finns olika behandlingsalternativ.
7. Yrsel hos äldre
Hos äldre är det vanligt med yrsel. Liksom övriga kroppen åldras nerver, sinnesorgan och hjärnans förmåga att samordna signaler. När du blir äldre minskar kroppens och nervsystemets förmåga att hantera komplicerad information när du rör dig. Därför blir ostadighet och yrsel allt vanligare ju äldre du är.
Åtgärd: Genom att vara fysiskt aktiv förhindrar du att symtomen förvärras. Yrseln kan också bero på en sjukdom eller att du behöver få din medicinering ändrad.
8. Övrig yrsel
Brist på vissa B-vitaminer och järn kan ge yrsel. Yrsel kan även bero på ett helt ofarligt blodtrycksfall, när du till exempel reser digsnabbt upp från sittande ställning. Det finns också flera sjukdomstillstånd som kan ge yrsel, till exempel hjärtrytmrubbningar, som gör att hjärtat inte pumpar ut tillräckligt med syre i kroppen.
3 sätt att hålla i gång balanssinnet
Balansen blir ofta sämre med åldern – men det behöver den inte bli:
1. Träna. En halvtimmes promenad per dag är minimum. Använd gärna stavar.
Gymnastik och styrketräning är ännu bättre.
2. Rensa i medicinskåpet. Behöver du verkligen all medicin? Gör en översyn tillsammans med en läkare eller apoteket.
3. Sov och ät. God sömn och bra mat hjälper balanssinnet. Drick gärna kaffe på dagen och undvik sömnmedel på kvällen.
Källa: Apoteket
Testa dig själv!
■ Har du inga andra symtom än yrsel är det nästan alltid ofarligt och kan ha många övergående orsaker.
■ Går yrseln inte över?
Testa vanligaste orsaken: Ligg ner på sidan och vänd dig sedan till andra sidan. Blir du yr är det sannolikt godartad lägesyrsel.
■ Drabbas du av yrsel som du inte känner igen och symtomet återkommer, kontakta din vårdcentral.
■ Får du andra symtom samtidigt med yrseln ska du söka vård snabbt.
Ring genast 112 om du har yrsel och samtidigt:
– har slagit i huvudet
– har feber och samtidigt öronvärk, huvudvärk, sämre hörsel eller stelhet i nacken
– har ont i bröstet
– har onormal hjärtrytm
– har andningsbesvär
■ Om yrseln kommer plötsligt tillsammans med andra symtom som talsvårigheter, svaghet i arm eller ben, ansikte, om du kräks och mår illa, har svårt att gå ordentligt bör du också söka akut. Gör AKUT-testet, det kan vara stroke.
Det här är AKUT-testet
Varningssignalerna vid stroke:
■ Ansiktet hänger. Förlamning i ansiktet?
■ Kroppsdel. Ena armen kan inte hållas i luften i tio sekunder.
■ Uttal. Språket är sluddrigt och orden kommer fel.
■ Tiden är dyrbar. Ett symtom räcker. Ring omedelbart 112!
Källa: Vårdguiden 1177, yrsel.com, Hjärt-lungfonden
Av Petra Olander