Anders Hansen: 3 grupper drabbas extra hårt av corona psykiskt
Coronapandemin har påverkat samhället som ingen annan pandemi gjort tidigare. Även om vi har haft betydligt dödligare epidemier (ebola till exempel) i världen så har vi aldrig upplevt att så många behövt ändra sina vanor och sina liv så mycket som under den här våren. Och aldrig har vi matats med SÅ mycket information om en sjukdom som med covid-19.
En av frågorna många ställer dig nu är hur det påverkar våra hjärnor – även i det långa loppet. Eftersom vi aldrig varit i en liknande situation är det ingen som riktigt vet.
Det säger också psykiatrikern Anders Hansen när han besöker Nyhetsmorgons morgonsoffa i TV4 nyligen. Han berättar att det häromveckan kom en sammanställning av 43 olika undersökningar kring hur hjärnan påverkas av rådande situation, som sammantaget visar en rätt bra bild av hur det ser ut.
– Det man ser är att många får problem med ångest, depression och sömnsvårigheter, framförallt vårdanställda. Man kan också se att av de som intensivvårdats för covid-19 är det många som drabbas av posttraumatisk stress, en väldigt hög andel, säger han till programledaren Jenny Alversjö.
Anders Hansen om rädsla och ångest
Samma mönster kunde man se under Sars-pandemin 2003, som också var en allvarlig luftvägsinfektion. Tecken på posttraumatisk stress, PTSD, är att man får flashbacks av det man varit med om, mardrömmar, och att man är på helspänn.
Anders Hansen menar att vi har det inbyggt i oss att undvika infektioner, för att det var ett sätt för våra förfäder att överleva.
– Det är en väldigt djupt liggande rädsla i oss. Och när den spelas ut som den gjort under våren, i en digital värld, så driver det en väldigt stark rädsla i många, säger Anders Hansen.
Förutom personer som jobbar inom vården samt de som intensivvårdats, finns ännu en grupp som riskerar att drabbas extra hårt psykiskt av coronakrisen.
– Också de patienter som redan har en ångestsjukdom, och psykospatienter drabbas hårt – men inte alla. Vissa mår till och med bättre nu när det finns ett verkligt hot att rikta rädslan mot. Och inte minst att man inte är ensam.
Måste vara förbereddaa
Hansen berättar att han framförallt i mars-april såg många patienter med en ångestsjukdom som drabbades oerhört hårt.
– Rent fruktansvärda exempel såg jag på det, säger han, och berättar om personer som fått väldigt påträngande självmordstankar bland annat.
Enligt Anders har vi historiskt kunnat se att självmordssiffrorna går ner under krig, men går upp under en lågkonjuktur.
– Och det vi gått igenom är kanske närmast att betrakta som en krigssituation mot en osynlig fiende, säger han.
Även om vi inte ännu vet hur den här krisen kommer att påverka vår hälsa menar Anders Hansen att vi borde vara förberedda genom att ta upp det här problemet.
– Vi kan få en till kurva att platta till, i form av psykisk ohälsa.
Se hela klippet med Anders Hansen I TV4 här:
Foto: TT, TV4