Lästips:NYTT! Korsord Träning och motion När hjärtat sviker Psykologi Mag- och tarmproblem Sömnproblem

4 beteenden som kan vara tecken på psykisk misshandel

07 aug, 2020
author Johanna Bengtsson
Johanna Bengtsson
Låt inte dessa tecken på psykisk misshandel ignoreras. De syns inte utanpå, men kan ge långvariga sår inuti.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Psykisk misshandel syns oftast inte utanpå och kan vara svårt att upptäcka av vänner och familjemedlemmar. Ibland kan det vara svårt att förstå innebörden själv, även för den som blir psykiskt misshandlad.

Personer som misshandlar psykiskt manipulerar ofta den utsatta genom smicker och omtänksamhet. När hen har vunnit över dig på sin sida, skiftar personens beteende helt. Det menar Lisa Ferentz, socialarbetare specialiserad på trauman.

– Psykisk misshandel är väldigt förvirrande för offret, eftersom misshandeln kan ligga gömd i beteenden som i andra fall kan uppfattas som “omtänksamma”, säger Lisa Ferentz till HuffPost.

Handlar om makt och kontroll

Psykisk misshandel används för att få makt och kontroll i ett förhållande och det kan te sig i olika former, exempelvis förolämpningar, kritiserande, hotande, förlöjligande, skam, skrämmande eller genom att förminska och ignorera.

Det är inte ovanligt att senare drabbas av ångest, depression, kronisk smärta eller PTSD som följd av den psykiska misshandeln.

Se också! Pia levde med en psykopat:

Pia blev kär i en psykopat - höll på att döBrand logo
Pia blev kär i en psykopat - höll på att dö

Här listar tre experter olika beteenden som är typiska för psykisk misshandel, men som är svåra att upptäcka.

1. Din partner insisterar på att ni ska spendera all er tid ihop, bara ni två

När ni är nykära är det vanligt att vilja göra allt ihop. Men efter en tid börjar de flesta vanligtvis vilja träffa sin familj och sina vänner. Om din partner hela tiden håller dig tillbaka för att bara umgås med hen, höjs ett varningens finger.

– I själva verket är det ofta ett försök att isolera dig från ditt nätverk av stöd, att begränsa vart du åker och vem du tillbringar tid med, säger Ferentz.

Det blir då svårare för dig att känna dig så pass nära dina närmsta att du väljer att berätta om den psykiska misshandeln, vilket är din partners plan att hålla dig borta ifrån.

Annons

2. Din partner “skämtar bara”

Ett annat beteende som ofta syns hos psykiska misshandlare är att de säger elaka saker om och till dig, men sedan tar tillbaka det. – När du påpekar att det hen sagt var taskigt, hävdar de att det bara “var ett skämt” och att du är för känslig. Det finns sanning i ordspråket att bakom varje mening eller sarkastisk kommentar ligger ett uns av sanning, säger Sharie Stines, terapeut och relationscoach.

3. Din partner vill tidigt att ni har gemensam ekonomi

Att din partner föreslår delad ekonomi tidigt i förhållandet misstas lätt för engagemang och en stark tro på ert fortsatta liv tillsammans. I själva verket kan det vara ett sätt att reducera din självständighet och göra det svårare för dig att lämna relationen. En kränkande partner kan få det hela att verka som att hen vill vara ekonomiskt transparent med dig, med “allt mitt är ditt!” som motto. Men enligt Ferentz är det oftast ensidigt. Du delar med dig av alla uppgifter medan din partner bara visar den hen vill visa. Hemliga konton eller kreditkort är inte ovanligt, menar hon.

4. Din partner ändrar snabbt planer

Din partner ändrar alltid era planer för att ”överraska” dig – eller, det är så hen säger i alla fall. – Att “stjäla” kontrollen över en partner utan att hen märker någonting är vanligt vid psykisk misshandel. I början tycker du att det är charmigt att hen “överraskar dig” genom att ändra era, eller dina planer om att gå på bio eller träffa en kompis. Naturligtvis är en överraskning inte motivet, utan att kontrollera dig utan att du någonsin begär någonting tillbaka. Tyvärr är du så smickrad av hens omtänksamhet att du helt missar poängen. Med tiden kommer dina egna behov att helt falla bort, säger författaren Peg Stripe, som har skrivit mängder av böcker i ämnet psykisk misshandel.

Hit kan du vända dig

Om du själv är utsatt eller misstänker att någon i din närhet far illa kan du vända dig till:

Källa: Huffington Post

Annons