10 vanliga orsaker till krypningar i kroppen
Att det pirrar, sticker eller känns som tandläkarbedövning någonstans i kroppen har oftast helt ofarliga orsaker, säger Tor Ansved, docent och verksamhetsansvarig vid Neurology Clinic i Stockholm.
Se också: 10 vanliga orsaker till krypningar i kroppen
10 vanligaste orsakerna till krypningar i kroppen:
1. Tung sömn
Man har legat på en arm, hand eller annan kroppsdel. Eller så har man suttit eller stått i samma ställning under en längre tid. Blodtill- förseln stryps och det blir tryck på en nerv. I de allra flesta fall kommer känseln och rörligheten tillbaka efter en kort stund. Går det inte över kan en nerv eller ett blodkärl ha kommit i kläm, och då kan en undersökning hos hus- läkare vara befogad.
2. Kyla
Om det är riktigt kallt ute och vantarna är för tunna kan fingrarna domna och pirra. Det beror på att blod kärlen drar ihop sig och blodcirkulationen minskar. I en del fall kan det bero på Raynauds fenomen, ett ofarligt tillstånd som även brukar kallas för ”vita fingrar” och innebär att man tidvis har dålig blodförsörjning till fingrar och tår, exempelvis vid kyla eller stress. Orsaken är okänd. I vissa fall drabbas man i samband med en sjukdom som heter sklerodermi. För att motverka det får man hålla händerna varma med bra vantar.
3. Restless legs
Willis-Ekbom Disease, WED, innebär att det känns som om det pirrar eller kryper i benen när du sitter stilla en längre tid, eller på natten när du ligger i sängen och ska sova. Sjukdomen kallades tidigare restless legs syndrome, rastlösa ben. Symtomen brukar beskrivas som en stickande, krypande, hettande, svidande, domnande, brännande och ibland smärtande känsla. Symtomen är vanligast i underbenen, men besvären kan även kännas högre upp i benen och i armarna. Rörelse kan lindra, till exempel att tänja ut musklerna, massera dem eller att stiga upp och promenera.
4. Nackproblem
Whiplashskador och andra besvär i nackmuskulaturen kan påverka nervtrådarna och göra att musklerna krampar och drar. Det kan leda till domningar och pirrningar ner i en arm. Om man kan få muskelspänningen att släppa försvinner ofta också domningarna i armen.
5. Tandgnissling
Om man gnisslar tänder eller pressar ihop tänderna nattetid kan man få smärta, stelhet och domningskänsla i ansiktet. Tandläkare kan undersöka och eventuellt prova ut bettskena, och sjukgymnast kan ge avspänningsövningar. Injektioner med botox i de överaktiva musklerna kan också få dem att slappna av.
6. Karpaltunnelsyndrom
Då har en nerv i handleden kommit i kläm, vilket kan ge svåra domningar. Husläkare kan ge remiss till operation. På Neurology Clinic och andra så kallade neurofysiologiska mottagningar gör man ofta en speciell mätning av nervtrådarna för att säkerställa att diagnosen är rätt före eventuell operation.
7. Stress
Långvarig stress och anspänning kan ge stickningar, pirrningar, domningar och muskel- ryckningar i olika delar av kroppen. Avslappningsövningar och KBT-behandling rekommenderas.
8. Fästingbett
TBE kan slå ut nervtrådarna som går till musklerna och borrelia kan ge ansiktsförlamning.
9. B12-brist
Brist på vitamin B12 kan ge nedsatt känsel, domningar och stickningar i händer och fötter. Kan orsakas av brist på saltsyra i magen. En annan orsak kan vara inflammatoriska tarmsjukdomar. Den som äter en strikt vegetarisk kost helt utan mjölk och ägg löper risk att få B12-brist. Den behandlas med kostillskott i form av B12-tabletter, eller i svåra fall med sprutor. Även onormala nivåer av kalcium, kalium eller natrium kan ge pirrningar och muskelkramper.
10. Diskbråck
Förutom den utstrålande smärtan kan det också ge domningar och pirrningar, både i ländryggen, nacken, benet eller armen. Ibland leder diskbråck även till nedsatt känsel och muskelsvaghet. Oftast försvinner besvären av sig själva. För behandling av smärtan söker man husläkare och sjukgymnast.