Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Tantpatrullen vill ha högre pensioner: Gammal tant kräver större slant

20 jan, 2025
author Anna Olofsson
Anna Olofsson
I ur och skur, sommar som vinter, och oavsett vad termometern visar står Tantpatrullen var tredje torsdag på torget i Östersund.
De demonstrerar för att kvinnor ska få högre pensioner.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronorBrand logo
Se också: Det här ska du tänka på när du handlar – spara tusentals kronor

Den här torsdagen är det strålande sol och östersundsborna strosar fram längs gågatan. När klockan är prick 12 vänds blickarna mot Tantpatrullen, som då börjar sin demonstration. Med gemensamma krafter sjunger de visor och ropar slagord:

”Arga tanter tar sig ton, kräver genast höjd pension.”

”Gammal tant kräver större slant.”

”Det är något som skaver som en sten i skon, det är vår usla pension.”

Förutom deras röster och kraftfulla mod, är deras signum den röda hatten. De bär alltid röda hattar under demonstrationer och vid evenemang.

– Vi vill skapa opinion, demonstrera och få politikerna och beslutsfattarna att ändra på det orättvisa pensionssystem vi har i Sverige i dag, säger Hagar Lövgren som är initiativtagare till Tantpatrullen i Östersund.

Hagar Lövgren, Tantpatrullen
Hagar Lövgren blev förvånad och arg när hon såg sin egen pension. Foto: Anna Olofsson

Hagar berättar att pensionärer i Härjedalen och Jämtland har näst sämst pension i hela Sverige.

– Vi har ett uselt och orättvist pensionssystem i Sverige. Du som är kvinna och född 1954 eller senare kan räkna med att få en pension som det inte går att leva på om vi inte ändrar det nuvarande pensionssystemet, säger Hagar och får medhåll av en annan medlem i Tantpatrullen, Britt Aronsson.

Annons

– Dagens pensionssystem bygger på ett välavlönat, friskt och långt arbetsliv, inte på att många av oss är lågavlönade, sjuka och har tunga jobb inom delar av omsorgen, handeln och restaurangnäringen. Det är områden där vi kvinnor fortfarande är i majoritet, säger Britt.

Det är ett uselt och orättvist system

Under deras demonstration på torget kommer många fram och pratar med dem, ger tummen upp eller applåderar. Det är just den feedbacken som gör att Tantpatrullen ger sig ut en gång i månaden och demonstrerar.

– Vi gör det här för våra döttrar och andra flickor, för våra framtida generationer. För oss i Tantpatrullen är det för sent. Vi har redan våra usla pensioner, säger Hagar Lövgren.

Gunnar Holm håller med Hagar Lövgren.
Gunnar Holm håller med Hagar Lövgren: ”Många får en kalldusch när de blir pensionärer.” Foto: Anna Olofsson

Hagar startade Tantpatrullen i Östersund när hon själv gick i pension och på allvar insåg hur pensionssystemet ser ut. Hagar beskriver att det blev som en kalldusch när hon förstod vilken låg pension hon skulle få efter ett helt yrkesliv.

En morgon läste hon dagstidningen och såg att huvudorganisationen för Tantpatrullen skulle komma från Stockholm till Bräcke.

– När jag såg det tänkte jag att jag måste vara med på det. Det ville jag inte missa, säger Hagar.

Tantpatrullen vill vara med och påverka

Hon åkte de sju milen för att ta del av demonstrationen och blev intresserad av organisationen. Hon insåg att hon också ville delta och hjälpa till för att försöka påverka pensionerna.

Hagar minns när hennes mamma sa till henne när hon var flicka: Se till att du har ett jobb så att du kan köpa dina egna nylonstrumpor.

Annons

– Då insåg jag hur det var, att det var mannen som tjänade pengarna. De orden har satt sig fast i mitt huvud och jag har sagt till mina flickor att de ska se till att de har jobb och kan försörja sig, säger Hagar.

Tantpatrullen bildades i Stockholm 2014 av tio kvinnor och har sin huvudorganisation där. De finns utspridda med lokala organisationer på flera platser i Sverige. När Hagar deltog vid organisationens besökt i Bräcke fanns ingen organisation i Östersund.

Positiva tillrop gör dem glada, här på demonstration i Hammarstrand, Jämtland. Från vänster: Hagar, Ilona, Britt och Ulla.
Positiva tillrop gör dem glada, här på demonstration i Hammarstrand, Jämtland. Från vänster: Hagar, Ilona, Britt och Ulla. Anna Olofsson

– Jag bestämde mig för att starta upp den och jag frågade de här fem kvinnorna om de ville vara med, säger Hagar.

– Syftet är bra. Tantpatrullen kräver att Sveriges regering och riksdag genast påbörjar arbetet med ett nytt och rättvist pensionssystem som ger alla pensionärer, inklusive sjukpensionärer, möjlighet till ett värdigt liv, säger Ulla Hansson som själv blev sjukpensionär vid 51 års ålder. Ulla beskriver att hennes pension är låg.

Ger glädje att engagera sig

Föreningen har i dag 51 medlemmar som är aktiva genom att delta i olika evenemang och aktiviteter för att sprida budskapet och skapa opinion.

De säljer nyckelringar som ser ut som hattar, och pengarna de får in går till deras verksamhet och täcker Tantpatrullens fasta kostnader, som bensinpengar när de åker ut på olika evenemang.

– Många äldre är ensamma och det ger glädje att arrangera saker för dem, säger Ilona Gustafsson.

De har varit runt till byar i Jämtland för att informera byborna om pensionssystemet. De har insett mer och mer att det inte är många i dag som vet hur det nya pensionssystemet slår mot dem som har tjänat lite under ett yrkesliv.

Annons

Tantpatrullen vill att pensionsgruppen i riksdagen ska läggas ner och att det blir riksdagsgruppen som återtar diskussionerna om pensionerna. Tantpatrullen vill även att också de äldre får vara med och tycka till, de som själva är pensionärer och vet hur det är att leva på en liten pension.

– Det är orimligt att en liten grupp på åtta personer i regeringen diskuterar våra pensioner bakom stängda dörrar. Nej, återför diskussionen till riksdagen så att vi medborgare kan vara med, säger Kristina Fluur.

Hagar Lövgren fortsätter:
– Jag hoppas att fler av våra medsystrar ansluter sig till Tantpatrullen och kämpar med oss för våra flickors framtid. Vi kommer att fortsätta så länge vi har det här usla och orättvisa pensionssystemet.

Annons