Lästips:NYTT! Korsord Budgettips Spartips Pengar Återbruk Pensionsspara Se ''mer för mindre'' Bäst i test värmeljus

Så blir du en vinnare i inflationstider – ekonomens 7 bästa spartips

16 maj, 2022
author Louise Werner
Louise Werner
kvinna
Många upplever att de får mindre pengar över på grund av inflationen.
Går du också runt i matbutiken och tycker att allt känns jättedyrt? Det är ingen illusion. Prishöjningarna på livsmedel och mycket annat märks tydligt i våra plånböcker. Men det finns sätt att göra privatekonomin bättre. Här listar vi några.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Du vet känslan: en okänd någon tycks äta pengar direkt ur din plånbok och du kan inte förstå vart alla pengar tagit vägen. Du har ju inte köpt något; eller? I grunden handlar det om att pengarna vi har inte längre räcker lika långt. Privatekonomen Ingela Gabrielsson på Nordea förklarar att inflationen gör att man som privatperson tappar i köpkraft eftersom pengarna inte längre räcker till samma saker som tidigare. Hon förklarar att inflationen länge legat stilla, men att den nu är hela 6,4 procent vilket är den högsta nivån sedan 1991.

– Många hamnar i en ny situation där man måste omvärdera sin ekonomi. Man måste kanske göra mer för att hålla nere sina kostnader, säger Ingela.

Se också: Stoppsljusmetoden – så funkar detBrand logo
Se också: Stoppsljusmetoden – så funkar det
Ingela
Ingela Gabrielsson ger sina bästa tips för en bättre ekonomi.

Här kommer hennes bästa spartips i vardagen:

1. Stoppa de ekonomiska ficktjuvarna

En extra kaffe på morgonen, en flaska vatten till tågresan och kanske en eftermiddagsglass? Ofta tänker vi inte på att alla de små utgifterna i längden blir kostsamma och det är också på dessa små utgifter som det kan vara lättast att spara in. Var helt enkelt mer observant på var du lägger dina pengar. Tänk också på att se över vad du lägger i kundvagnen när du handlar. Ta tillvara på erbjudanden och undvik att köpa för mycket.

kundvagn
Se upp vad som hamnar i din kundvagn. Det kan bli en dyr historia om du inte kollar priserna.

2. Inför köpstopp under en period

Vill du testa att vara lite extra tuff, kan du försöka med att inte köpa något nytt alls under en period. Då lägger du endast pengar på det absolut nödvändiga, och inte på något annat under exempelvis en månad.

Annons

3. Undvik att nätshoppa

Nätshopping är enkelt, bekvämt och roligt! Men också en riktig bov för ekonomin eftersom det ofta upplevs enklare att bara sitta i soffan och klicka hem det du tror dig behöva. Med möjligheten att betala senare, är det lätt att köpa mer än vad du faktiskt hade gjort i en riktig butik.

4. Gör en garderobsinventering

Gå igenom din garderob och kolla vilka nya kombinationer du kan få ihop. Utan att köpa nytt kan du säkert hitta många nya kombinationer som du inte tänkt på tidigare.

5. Vänta inte med att göra större investeringar

Om du har bestämt dig för att göra inköp av något kostsamt såsom elektronik eller andra dyrare investeringar – vänta inte! Det kommer inte att bli billigare, så har du redan bestämt dig är det lika bra att göra investeringen nu.

Se också: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta stegBrand logo
Se också: Bli ekonomiskt fri på 25 år – 5 konkreta steg

6. Gå i pension eller fortsätta jobba?

Fortsätter du att jobba får du ta del av löneökningarna som automatiskt kommer på grund av inflationen. Om du går i pension så får du ju inte det. Så om du kanske ändå tycker ditt jobb är roligt och står vid detta vägskäl, kan det vara en god idé att fortsätta arbeta några år till.

7. Se över ditt sparande

Boka en tid med din privata bankrådgivare för att få hjälp med att se över hur ditt sparande är fördelat. Det är extra viktigt i tider som dessa att se över fördelningen och sprida riskerna så att man inte satsar allt på ett kort.

Annons