Nu blir kaffet dyrare – men här hamnar över 100 miljoner koppar i vasken: ”Problematiskt”

En rykande kopp på morgonen är dagens höjdpunkt för många, eller kanske den till eftermiddagsfikat. Att avstå från kaffe kan vara svårt, men nu är frågan hur mycket pengar du är villig att lägga på din kopp.
Precis som med de flesta matvaror har kaffet även ökat i pris. Enligt Matpriskollen ökade priset på kaffe i butikerna med 18,7 procent mellan 1 mars 2024 och samma datum 2025, skriver Göteborgs-Posten.
20 kronor dyrare per paket
Men den här veckan blir det en chockhöjningen på kaffet. Ulf Lindvall är vd på Lindvalls kaffe i Uppsala. Han har aldrig varit med om något liknande under sina 40 år i branschen, säger han till SVT Uppsala.
– Kaffet kommer bli ungefär 20 kronor dyrare per paket. Det är en rejäl prishöjning. Det är den största prishöjningen jag varit med om.
Även på kafferosteriet Löfbergs är prisökningen något utöver det vanliga.
– Jag har aldrig sett att priset har stigit så mycket på sex månader som det har gjort nu. Det är en exceptionell tid, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs, till Göteborgs-Posten.
Men varför blir kaffet så mycket dyrare då?
– Det är till stor del en effekt av extremväder och klimatförändringar, som gör att skördarna har försämrats kraftigt i många länder. Det finns också valutaeffekter och allmänna kostnadsökningar, precis som i alla branscher, säger Anders Thorén.
Även Ulf Lindvall medger att kaffeodlingarna är väldigt väderberoende.
– Kaffeodlingar är otroligt beroende av stabilt väder. Det ska regna när det ska regna och det ska vara varmt när det ska vara varmt och det ska vara svalt när det ska vara svalt. Vädret blir bara osäkrare och osäkrare för varje år som går, säger han till SVT Uppsala.
Över hundra miljoner koppar kaffe vaskas i Sverige
Trots att kaffet blivit dyrare och dyrare, vaskas över hundra miljoner koppar per år i Sverige. Det handlar om kaffet som serveras på restauranger, där var tionde kopp aldrig når kunden, utan hälls istället ut. Det skriver Forskning.se.
Forskarna tror att många inte ser kaffesvinn lika allvarligt som matsvinn, trots att kaffeproduktion kan ha stor miljöpåverkan, bland annat på grund av att regnskog huggs ner.
– Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för att kaffesvinn är problematiskt, dyrt och går att minska, säger Rosa Hellman, doktorand vid SLU, Sveriges lantbruksuniversitet.
Den stora anledningen till varför restauranger vaskar så mycket kaffe är förväntan av påtår, menar Rosa Hellman. Det är svårt för restauranger att beräkna hur mycket kaffe som kommer att gå åt. Det finns en ganska enkel lösning, men det kan också slå negativt för restaurangen.
– En effektiv lösning för att minska svinnet vore att ta bort erbjudandet om påtår. Men det är lättare sagt än gjort. Kaffedrickande är känsligt – många blir arga om de inte får som de vill ha det, säger Rosa Hellman.