Det här kommer Skatteverket kolla extra noga på i din deklaration – och det kan kosta dig pengar
Här är de två inkomstområden du bör kontrollera extra noga enligt Skatteverket.
– Där är risken för fel störst, säger myndighetens deklarationsexpert Jan Janowski.
Våren är på ingång och i vanlig ordning drabbas 8,4 miljoner svenskar av deklarationsfeber. Möjligheten att få pengar tillbaka har kanske aldrig lockat så mycket som det gör just nu, med skenande matpriser och oroligt världsläge.
Den 2 maj är dock sista dagen att deklarera – om man inte fått anstånd av Skatteverket att lämna sin inkomstdeklarationen vid ett senare tillfälle.
Men vad händer egentligen om man missar det sista datumet för att deklarera? Och finns det något man bör lägga extra vikt vid innan man godkänner? Allas reder ut vad som gäller för inkomstdeklarationen 2025!
Viktiga datum deklarationen 2025
3-7 mars
Deklarationshandlingarna skickas ut till alla med digital brevlåda och finns digitalt som pdf på Mina sidor hos Skatteverket.
18 mars
Första dagen som Skatteverket börjar acceptera inkomstdeklaration från privatpersoner. Om du har e-legitimation kan du deklarera via Skatteverkets e-tjänst eller i myndighetens app.
2 april
Sista dagen att godkänna din deklaration, utan ändring eller tillägg. Bilagor, ta bort eller lägga till, är ett exempel på en ändring.
2 maj
Sista dagen att deklarera om du inte har anstånd* från Skatteverket.
2 juni
Sista dagen att deklarera för dig som har anstånd* från Skatteverket.
16 juni
Sista dagen att deklarera för dig som har byråanstånd från Skatteverket, det vill säga att lämna in deklarationen genom redovisningsbyrå.
* Möjligheten med anstånd enligt skatteförfarandelagen är till för dig som någon enstaka gång får tillfälliga betalningssvårigheter som du inte orsakat själv.
Källa: Skatteverket
Slarv kan kosta dig pengar
Vad händer om man inte deklarerar i tid? Ja, det korta svaret är att du blir skyldig Skatteverket pengar. Myndigheten tar nämligen ut en saftig påminnelse- eller förseningsavgift från den som deklarerar efter sista utsatt sista datum.
Exakt hur saftig slutsumman blir beror på dig och hur stor din försening blir i slutändan. Ju mer tid som passerar, desto mer pengar blir du skyldig.
Det finns dock ett undantag för förseningsavgiften och då behöver du uppfylla två krav. 1) Du ska ha fyllt 65 år vid tidpunkten och 2) du får inte ha varit ekonomiskt aktiv under föregående inkomstår.
Om du inte uppfyller dessa krav blir du helt enkelt skyldig att betala. Men hur mycket kan det egentligen kosta?
Skatteverket redogör på sin hemsida att de kan kräva privatpersoner på totalt tre förseningsavgifter, som alla mäter 1 250 kronor.
Det innebär i praktiken att du kan bli skyldig så mycket som 3 750 kronor om du är så pass sen med din deklaration att du åker på alla tre förseningsavgifter.
- Den första förseningsavgiften kommer direkt efter sista datumet för din deklaration (vilket datum som gäller för dig hittar du uppe i faktarutan).
- Den andra förseningsavgiften skickas ut efter tre månader efter 2 maj.
- Den sista förseningsavgiften skickas fem månader efter sista deklarationsdatumet.
Skatteverket: Vi har två särskilda fokusområden i år
Ekonomisajten E55 rapporterar dessutom om att Skatteverket kommer att ha två särskilda fokusområden när de granskar svenskarnas inkomstdeklarationer för 2025. På sin hemsida går myndigheten in på detaljnivå hur de resonerar kring dessa två områden.
”Områden som vi särskilt kontrollerar i år är reseavdrag och generellt uppgifter som man fyller i själv, där risken för fel är störst”, säger Jan Janowski i egenskap av deklarationsexpert vid Skatteverket.
Han påminner även om kraven för att uppfylla rätten till reseavdrag, det vill säga avstånd mellan bostad och arbetsplats ska överstiga minst fem kilometer, kostnaderna ska överstiga 11 000 kronor och om du reser med bil behöver du dessutom redovisa att du sparar minst två timmar dagligen jämfört med andra resealternativ (exempelvis kollektivtrafiken). Du kan med fördel använda Skattverkets egen beräkningstjänst, så är chansen större att du deklarerar rätt siffror.
Janowski fortsätter med att berättar om årets andra fokusområde; kontrolluppgifter från plattformsföretag. Något som infördes 2024.
”Uthyrning och försäljning av tjänster via plattformsföretag hör också till områden som vi tittar extra på”, förklarar han.
Det handlar om företag som möjliggör och förmedlar tjänster och produkter som tillhandahålls av privatpersoner och som både privatpersonen och företaget tjänar pengar på.
Exempelvis uthyrning av en privatbostad via plattformsföretaget Airbnb, eller försäljning av varor via något av plattformsföretagen Tradera eller Blocket.
Har du fått restskatt i år? Missa inte avdrag som kan låta dig behålla dina pengar i stället, ta del av Allas lista med några relativt okända skattelättnader här.