Det händer med arvet om arvinge och testamente saknas
Att förstå vad som händer med ett arv när en person avlider utan att ha lämnat efter sig ett testamente eller arvingar kan vara förvirrande.
Här reder vi ut vad som gäller enligt svensk lag, och vad som sker med arvet när det inte finns någon uppenbar mottagare.
Arvsordningen enligt lagen
Om en person som inte är gift går bort så är det den svenska arvsordningen som gäller. Arvsordningen delas upp som följande:
1. Barn och barnbarn
Den första arvsklassen består av personens barn och barnbarn. Om den avlidne hade barn är det de som ärver hela kvarlåtenskapen. Om barnen redan är avlidna går arvet vidare till barnbarnen.
2. Föräldrar och syskon
Den andra arvsklassen består av föräldrar och syskon.
Om inga barn eller barnbarn finns, går arvet till föräldrarna. Är föräldrarna avlidna delas arvet mellan den avlidnes syskon eller syskonbarn om syskonen också har avlidit.
3. Far- och morföräldrar
Om det inte finns några arvingar i de två första klasserna, går arvet vidare till far- och morföräldrar. Om dessa också är avlidna, ärver deras barn, det vill säga farbröder, fastrar, morbröder eller mostrar.
Enligt svensk lag ingår inte kusiner i någon av klasserna.
Om arvingar och testamente saknas
Om det inte finns någon arvinge i någon av arvsklasserna och inget testamente har upprättats, tillfaller arvet Allmänna arvsfonden.
Denna fond har till syfte att stödja ideella organisationer och projekt som främjar barn, unga och personer med funktionsnedsättning.
Mer information om detta finns på Regeringens hemsida.
Kan barn fortfarande ärva trots att testamentet säger något annat?
Ett testamente kan förändra hela bilden av hur ett arv fördelas. Den avlidne har då själv bestämt vem som ska få del av kvarlåtenskapen.
Det är därför viktigt att tänka på att upprätta ett testamente om man vill att arvet ska gå till någon utanför den lagstadgade arvsordningen. Även med testamente har ens barn alltid rätt att kräva ut sin laglott.