Allt om regeringens stora krispaket – så påverkas din ekonomi
Under flera dagar har det ryktats om vad som ingår i det nya stödpaketet som regeringen aviserade skulle komma på måndagen.
Bakgrunden är de stora prishöjningar som vi har sett på bland annat drivmedel, el och livsmedel under de senaste månaderna.
Klockan 13 på måndagen den 14 mars höll regeringen en presskonferens som visade att staten har tänkt att stötta medborgarna.
Finansministern Mikael Damberg berättade att regeringen satsar totalt 14 miljarder i ett krispaket för merkostnader som till stor del orsakats av Ryssland krig i Ukraina.
– Eftersom det läge vi har just nu, är konsekvensen av Rysslands invasion av Ukraina, ser vi att vi behöver stötta konsumenter, sa finansminister Mikael Damberg (S) under presskonferensen.
Han berättade att regeringen sätter in åtgärder både på kort och lång sikt.
4 viktiga åtgärder som påverkar dig på kort sikt
1. Stöttar bilägare
Regeringen planerar att sänka skatten på diesel och bensin.
Det blir en tillfälligt sänkt skatt på diesel och bensin. Priset framöver blir 1,30 lägre vid pump. Detta är utöver den sänkning på 50 öre som tidigare har aviserats.
– Riksdagen har redan röstat om att sänka bensin- och dieselskatten från maj, med vårt förslag kan vi sänka ytterligare till juni om riksdagen vill det, svarar finansminister Mikael Damberg.
Alla som äger en bil kommer också att få en särskild drivmedelskompensation på 1 000 kronor. I utpekade gles- och landsbygdsområden blir engångsstödet 500 kronor högre.
Utgångspunkten är att kompensationen ska betalas ut automatiskt.
2. Regeringen hjälper till med elräkningen
I januari berättade regeringen om att man stöttar hushåll i hela landet, med en elförbrukning som överstiger 2000 kWh per månad. Elpriskompensationen gällde för tre månader, december, januari och februari. Totalt kan man få 6000 kronor för denna period.
På måndagens pressträff aviserade Damberg att elpriskompensation förlängs ytterligare en månad i södra och mellersta Sverige. Den nedre gränsen för förbrukning justerades också nedåt till 400 kWh.
– Prisutvecklingen på el märks framförallt i södra Sverige, de har varit dubbelt så dyra som i norra Sverige, säger Damberg.
3. Höjer bostadsbidraget
Bostadsbidraget höjs tillfälligt för familjer med svag ekonomi. Det ska betalas ut under andra halvåret 2022, men detaljerna är inte klara ännu.
Tilläggsbidraget kommer att motsvara 25 procent av det preliminära bostadsbidraget och kommer som mest att lämnas med 1 325 kronor per månad, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
4. Förenklat reseavdrag
Dagens reseavdrag i skattedeklarationen ersätts med ett nytt system som kommer att bygga på en skattereduktion som helt baseras på avståndet mellan bostaden och arbetsplatsen. Varken färdmedel eller kostnaderna för resorna ska ha någon betydelse för avdraget. Regeringen uppskattar att drygt en kvarts miljoner fler personer kommer kunna ta del av skattereduktionen jämfört med nuvarande reseavdrag.
Detta föreslås i en så kallad lagrådsremiss som regeringen ska lämna till Lagrådet. Målet är att det nya reseavdraget ska träda i kraft den 1 januari 2023.