Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Tareq Taylor om tävlingsdebuten

11 sep, 2017
author Henrik Högström
Henrik Högström
Tareq Taylor gör tävlingsdebut i Kockarnas kamp 2017
Tareq Taylor är van vid att tävla mot klockan i restaurangköket. Men att tävla mot andra kockar var något helt nytt: "Det bor nog en liten tävlingsdjävul i mig".
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Tareq Taylor deltar i Kockarnas kamp: ”Tävlingsdjävul”

Tareq Taylor gör tävlingsdebut i "Kockarnas kamp".
Tareq Taylor gör tävlingsdebut i Kockarnas kamp. Foto: Lucky Day

Tareq Taylor har drivit krog i åratal, spridit den nordiska matlagningens gospel runt världen och gett ut flera kokböcker. Men trots en lång och framgångsrik karriär har Tareq Taylor aldrig tävlat i matlagning förr.

Alla vinnare i Kockarnas kamp:

Alla vinnare i Kockarnas kampBrand logo
Alla vinnare i Kockarnas kamp

– Det har aldrig funnits tid och plats för det. Det här var första gången jag kunde, säger Tareq Taylor som är en av åtta kockar i årets upplaga av Kockarnas kamp i TV4.

Tareq Taylor under förberedelserna för tävlingen
Tareq Taylor under förberedelserna för tävlingen. Foto: TV4

Pushad till nya nivåer

Säsongen inleds dramatiskt med att programledaren Per Lernström introducerar tävlingsarenan, en lada på Österlen. En plats där kockarna:

”Kämpar mot elementen, råvarorna, tiden…men framförallt mot varandra”, enligt programledaren.

Tareq Taylor beskriver tävlandet som en trigger där alla tvingades att göra sitt yttersta.

– Det pushar alla att ta det till en ny nivå. Man hamnar i situationer som man inte varit i förr, säger kocken som uppenbarligen trivdes med tävlingsmomentet även om det var nytt.

Alla som är med i programmet är aktiva kockar i svenska restaurangkök och tävlar mot klockan varje arbetspass. Så på det sättet är situationen inte helt obekant.

Annons

– Jag gillar att ha kniven mot strupen.

Och det är inte vilka tävlande som helst som fått plats. Här finns både prisade veteraner och unga ”underbarn” som tävlar om att få lyfta pokalen.

– Det är väl ett gränssnitt av svensk kockelit just nu.

Tar fram ”tävlingsdjävulen”

Tareq Taylor menar att det handlar om ”ren och ärlig kamp” i Kockarnas kamp. Det finns liksom inget behov för produktionen att spetsa till scenerna.

Dramatiken var tillräcklig ändå.

– Det var spännande, säger Tareq Taylor som fått inse att det här med tävlande nog inte ligger så långt från hans personlighet ändå.

För tittare som är vana vid den blide kocken från Trädgårdstider kan det bli en ny sida av Tareq Taylor som tittar fram.

– Det bor nog en liten tävlingsdjävul i mig.

Tareq tog sig ståndsmässigt till tävlingen i en klassisk Volvo Amazon.
Tareq tog sig ståndsmässigt till tävlingen i en klassisk Volvo Amazon. Foto: TV4

Lagar mat i Baltikum

Tareq Taylor är också aktuell med en fjärde säsong av BBC-serien Tareq Taylors Nordic Cookery. I den här säsongen har norden expanderat österut och programmet gör nedslag i Baltikum.

– Matmässigt ligger vi enormt nära varann, säger Tareq Taylor som menar att Baltikum haft en enorm gastronomisk utveckling under de senaste åren.

– Det finns inga gränser över huvudtaget.

Under hösten har Tareq Taylor dock främst fokus på egna restaurangen Kockeriet i Malmö.

– Jag kommer att vara på plats väldigt mycket mer, säger Tareq Taylor.

Och för alla som vill se TV-kocken i SVT:s Trädgårdstider så lär det bli mer av den varan.

Produktionen letar för närvarande efter ett nytt inspelningsställe och Tareq Taylor räknar med att återkomma i sin vanliga roll bland programledarna.

– Det hoppas jag verkligen. Jag har ju ändå varit med från början.

Kockarnas kamp sänds i TV4 med start måndag 18 september, 21.00

Läs också:

Tareq Taylor om stödet i Kockarnas kamp

Så tar du tillvara salvian på bästa sätt i sommar

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons