Systrarna Graaf får egen realityserie på TV3
Det är pressvisning av Systrarna Graaf på Grand Hotel Royal i Stockholm och i en paus träffar vi Magdalena och Hannah själva. Båda är lättade och smått skärrade efter all uppståndelse.
– Jamen fy, vad nervöst det där var. Att bara gå ut där inför alla mediemänniskor. Var inte publiken lite stiff? frågar de varandra.
Båda är vana vid att bli bedömda och kritiserade, men detta var något nytt, menar de när vi senare slår oss ner i sminkrummet.
Se också: 5 saker om systrarna Graaf du kanske inte visste
Systrarna Graaf slog igenom på 90-talet
Många minns säkert hitlåten You got what I want. Systrarna Graaf blev ikoner på 1990-talet och har skapat rubriker sedan dess. De har aldrig slutat exponeras och varit offentliga. Men efter två decennier har de återförenats framför kameran, i rörlig form, till stor del helt oregisserat.
– Det som hänt sedan dess är väl att vi blivit rynkigare, mer gränslösa, erfarna och inte lika känsliga för hur vi framställs.
– Vi är ju samma personer men kanske har vi nu ett hårdare skal och är inte lika blåögda, men på det stora hela har vi väl förändrats mest på så vis att vi har lärt oss hantera livet.
Serien skildrar systrarnas liv
I serien, som kommer sändas på TV3 och Viaplay, bjuder Magdalena och Hannah tillsammans med de flesta av sina familjemedlemmar in tittarna till sina hem. Och den som redan fått tjuvkika garanterar att det är en smått galen, men varm och härlig värld man bjuds in i.
– Vi kommer bjuda på många skratt, men även gråt. Serien visar livet som det är, en berg- och dalbana, säger Hannah.
Vi blivit rynkigare, mer gränslösa, erfarna och inte lika känsliga för hur vi framställs
Magdalena berättar att de fått förfrågan om att spela in en verklighetssåpa under flera år, men tidigare har det inte varit läge.
– Våra barn är lite större och då kan de välja om de vill vara med eller inte. Det var helt enkelt rätt läge nu, alla bitar föll bara på plats.
Efter att Magdalenas son Lance haft ett tv-team hemma hos sig, i sin egen serie Lance vs livet har hon bara blivit positivt inställd.
– Lance och jag har känt oss trygga med tv-teamet, de är duktiga och försöker inte framställa oss på ett negativt sätt. Och även om det här formatet är nytt för mig och Hannah har vi ju på sätt och vis alltid delat med oss av vårat privatliv, inte minst genom alla år av bloggande.
Magdalenas make Filip medverkar inte
Systrarna öppnar in alla i sin riktiga, ofiltrerade värld och just därför har Magdalena och Hannah stor respekt för att Magdalenas man Filip och Hannahs son William valt att inte vara med.
För Hannah som just hade separerat från sin man Peter Karyd blev situationen lite speciell.
– Jag fick förfrågan när jag befann mig i en livskris. Men på många sätt blev detta ett bra avbrott, ett sätt att inte grotta ner mig i min sorg. Det gjorde mig gott att få göra så mycket tillsammans med barnen och Magdalenas familj.
Under seriens gång hittar jag tillbaka och finner en livsgnista
– Jag mådde så väldigt dåligt och var under isen i de första avsnitten, men under seriens gång hittar jag tillbaka och finner en livsgnista. Denna känslomässiga resa blir väldigt tydlig i programmet tror jag.
Magdalena Graaf: "Hannah är duktig på allt"
Magdalena nickar och menar att hennes känsloliv varit mer jämnt under seriens gång.
Som systrar beskriver de sig som tajtare än någonsin. Men visst kan de känna konkurrens:
– Syskonbråk finns ju alltid, det ser man ju på sina egna barn. De är som hund och katt ibland. Hannah är duktig på allt och så är hon så där skönt sval och självsäker. Det kan jag bli avundsjuk på.
– Jag kan känna att Maggan alltid är så glad och framåt som pratar med alla. Men vi är på det stora ganska lika varandra och annars tycker jag att vi kompletterar varandra.
Som barn bråkade systrarna en hel del och visst tänder de till även som vuxna, men säger att de har en enorm respekt och är noga med att aldrig såra eller säga fula saker till varandra.
– Det där är viktigt. Ord kan man aldrig ta tillbaka och det är svårt att reparera, menar båda.
Har barn i samma åldrar
Anledningen till att de känner sig mer tajta nu än någonsin tror de är att de befinner sig i samma fas i livet ungefär. Ingen av dem har längre spädbarn, båda har tonårsbarn vars problematik de kan mötas i.
– Jamen denna ständiga oro för killarna när de ger sig ut på kvällarna och man ligger och väntar tills de är tryggt hemma. Det är såklart jätteskönt då att få råd från en syster som också går igenom samma sak, säger Hannah.
Magdalena Graafs son Isak dog i olycka
För fem år sedan gick Magdalena, och hela familjen, igenom den största sorg man kan. Det har i skrivande stund gått exakt fem år sedan Magdalenas son Isak dog i en olyckshändelse. Magdalena berättar om hur sorgen gjort henne ännu mer orolig som mamma och Hannah beskriver samtalet då systrarnas mamma ringde och berättade.
– Hon sa: ”Hannah, sätt dig ner”. Allvaret och hennes auktoritära röst fick mig så rädd att jag bara slängde på luren. Jag visste inte vad, men jag förstod att något riktigt hemskt hade hänt. Och när mamma åter ringde upp fick jag höra om Isak.
Samtalet eller knackningen på dörren. Det är det som oroar tonårsföräldrar allra mest
– Usch, samtalet. Samtalet eller knackningen på dörren. Det är det som oroar tonårsföräldrar allra mest.
Oroliga för barnen
Efter Isak har oron för barnen bara tilltagit, menar Magdalena och Hannah fortsätter:
– Men sorger förenar och bygger broar. Skratten har därefter en läkande funktion. Och hur hemskt det än låter så kommer det alltid något gott ur allt ont. Att Isak fick flytta ifrån oss andra i förväg förde oss samman på ett djupare plan. Vi inser att livet är förgängligt, vi har bara den här stunden.
– Både Hannah och jag är duktiga på att ta vara på nuet och att vårda varandra. Vi sitter aldrig och pratar om saker som vi ska göra i framtiden, livet är nu och vi vet inte vad som händer imorgon.
– Hannah, jag minns att du brukade bli så ledsen så fort du hörde en av Isaks favoritlåtar på radion?
– Ja, jag bara grät och ville inte höra mer. Men så sa du att jag inte skulle vara ledsen utan se det som ett tecken på att Isak finns här runt omkring oss. Du tyckte att jag i stället skulle höja radion när hans låtar kom, att det var Isaks sätt att kommunicera.
Hannah gick igenom skilsmässa från Peter Karyd
En annan livskris som Hannah just genomgått är separationen från Peter. Systrarna funderar på om det finns lyckliga skilsmässor eller inte. Magdalena hävdar att hennes och Magnus Hedmans skilsmässa ändå var lycklig. Men Hannah har svårt att tro att ingen, åtminstone när man har barn, tar skada.
– Jag hävdar att det inte finns några lyckliga skilsmässor. Det är alltid någon som älskar mer tänker jag. Lätt skilsmässa kanske det finns, men lycklig? Jag och Peter försökte och har försökt. Ibland har vi skojat och sagt att detta kan vara Sveriges onödigaste skilsmässa. Vi har inte träffat några nya och inget speciellt har hänt. Inte heller är vi osams.
Ibland har vi skojat och sagt att detta kan vara Sveriges onödigaste skilsmässa
Hannah liknar skilsmässan som en avvänjning:
– Det är som droger. Har man levt med någon i 14 år så är det klart att det känns konstigt att inte dela livet med honom längre. Och självklart skrämmer ovissheten, vad som ska hända. Men vi försöker att vara mogna och vuxna och göra allt för att inte barnen ska komma emellan. Livet tar sina olika vägar och ibland förändras man och blir allt mer olika, menar Hannah.
Flyttade till Spanien för att rädda äktenskapet
Hon berättar att de gjorde en sista ansträngning genom att flytta till Spanien.
– Vi tänkte att en förändring skulle göra gott. Vissa skaffar hund, andra ett kärleksbarn. Vi bytte land. Peter hade sin familj därnere, men jag kände ganska snabbt att jag saknade min familj. William gick på internat hemma i Sverige och Mio trivdes inte alls i Spanien och flyttade hem. Det kändes tufft att ha killarna i Sverige och tjejerna i Spanien, berättar Hannah och Magdalena flikar in:
– Det är faktiskt tonåringar som behöver mer vabbande än små barn. Jag skulle kunna ta hand om en massa 3-åringar samtidigt, men stora barn behöver plockas upp på ett annat sätt.
Hannah Graaf bor i Sigtuna
Hannah hade hoppats på att hela familjen skulle flytta tillbaka till Sverige. Men nu blir det ett kompromissande. Tjejerna ska bo hos sin pappa och gå kvar i skolan i Spanien ett år. Hannah kommer att pendla. Hon bor numera i Sigtuna och har allt mer förlikat sig med den nya situationen.
– Det kommer att bli tufft, men bra till slut. Jag kan längta efter tvåsamhet och saknar att ha någon vid min sida som kan hjälpa till med allt i vardagen. När till exempel barnen bråkar så är det skönt med någon som bara kan ta över.
– Att vara ensam i vardagen är tufft, men jag tror ärligt talat inte att jag vill dra in någon ny man igen och presentera för barnen. Kommer jag träffa någon får vi väl vara särbos i så fall.
– Nej men Hannah, du ska ju ha någon som du kan åka på bussresa och ha räkfrossa med. Någon du kan uppleva roliga saker med.
Jag tror ärligt talat inte att jag vill dra in någon ny man igen och presentera för barnen
– Men alltså, jag är ju inte 70 år och ska träffa någon att åka Ålandsfärjan med…
Båda skrattar.
Blev kär i Filip
Magdalena och Filip har levt tillsammans i tio år. Kärnan i en relation tror hon handlar om att man låter varandra utvecklas. Hannah påpekar att man inte heller får glömma varför man blev kära i varandra.
– Man kommer befinna sig på de ljusaste toppar och i de mörkaste dalar, men man måste förlåta och respektera. Och aldrig glömma varför man fastnade för just den personen, för ofta vill man ju förändra varandra med tiden.
– Och utvecklas man åt olika håll, som till exempel att jag allt mer ville ha vårt hus fullt med vänner som kunde komma och gå medan Peter allt mer ville ha det lugnt – ja då måste man kompromissa och mötas halvvägs. Sedan är det väl bra att kunna prata, men jag är sämst på att kommunicera och ältar sällan.
Magdalena är likadan:
– Älta är det värsta jag vet. Nu säger vi förlåt och så går man vidare. Sedan säger man ”i Jesu namn”, därefter lämnar man problemet.
– Det är ju som oss två. Vi behöver inte säga något utan vet var vi har varandra, konstaterar Magdalena.
– Absolut, jag kan sopa saker under mattan men jag tycker ibland att man gör så stora problem av små saker. Småsakerna i vardagen är ju livet, säger Hannah.
Hannah lider av ångest
Hannah beskriver sig själv som en ”ångestmänniska”.
– Jag har mycket ångest, men försöker att inte låta ångesten ta över. Jag har alltid svårt att somna. Det är ofta på kvällen när jag ligger själv som ångesten kommer över mig. När tjejerna är hos sin pappa och killarna ute på sitt, då kommer ångesttankarna: ”Jag är fyrabarnsmamma, 41 år och sitter här…”.
– Men samtidigt vet jag att det kommer gå över. Jag ringer bara mamma eller Magdalena så får de mig på bättre humör och säger att ”det löser sig”.
Magdalena hamnar också i stunder av ångest, men berättar att hon lättare kan rycka upp sig.
– Jag är nog som en badboll, trycks ner under ytan och ploppar snabbt upp till ytan igen.
– Och jag är mer som en tung, stor, grå sten då, säger Hannah och skrattar.
Systrarna Graaf tror på Gud
En kärna och en stor trygghet som bär genom ångest, kriser och sorg har i både Magdalenas och Hannah liv handlat om att tro på Gud.
– Tills våra barn fyller 18 kan man göra så mycket man kan, men sedan måste man någonstans släppa kontrollen också. Då lägger jag det i Guds händer. Tron är en enorm trygghet mitt i allt.
Jag har, sedan Isak dog, varit i dispyt med Gud.
– Jag har försökt ge barnen en barnatro även om de får ta beslutet själva så klart. Alla barnen bär den här tron i sitt hjärta och de har själva sagt att när de känner sig oroliga så har de funnit styrka i sin tro eller genom bön. Så är det även för mig, jag tar inte till Gud bara när jag mår dåligt men den finns alltid där, säger Hannah.
– Jag har, sedan Isak dog, varit i dispyt med Gud. Men det känns som vi börjar bli kompisar igen. Min tro på honom finns kvar, men vi är helt enkelt lite osams – vilket man blir i alla nära relationer.
– Just nu känner jag mig sviken och förstår inte varför jag inte skulle få mer tid tillsammans med Isak. Men det är skönt att både för egen och för barnens del prata om en himmel där vår Isak finns, berättar Magdalena.
Systrarna har tonårskillar
Den största och finaste bekräftelsen säger Magdalena att hon får från sina hundar.
– En hund älskar villkorslöst och kräver inget. Jag har gett upp att söka bekräftelse hos människor, säger Magdalena halvt ironiskt, och systrarna beklagar sig lite över sina tonårskillar.
Hannah som just fyllt år fick uppmärksamhet från sina döttrar och menar att det faktiskt är lite skillnad på tjejer och killar när det kommer till sådant här.
– Men är det politiskt korrekt att säga så, undrar Magdalena?
– Jomen, tjejerna är ju mer pyssliga, de gillar att pyssla, baka och bjuda på frukost på sängen, svarar Hannah och Magdalena nickar instämmande.
– När jag fyller år är det slängda kalsonger, snus på golvet och ett dåligt humör som jag får i present, säger Magdalena.
En otacksam mammaroll
Båda har gett upp tanken på bli bekräftade som mammor, åtminstone från tonåringarna.
– Det kanske är det som mammarollen handlar om. Att det är lite otacksamt. Vi ska finnas där, fostra dem och sedan måste de få bryta sig loss. De ska inte hänga oss i kjolarna hela livet. Man vill det, samtidigt som man inte vill det. Mina killar vill gärna slippa hänga med oss andra.
– Jomen, se på Lance. De kommer tillbaka. Nu vill ju Lance hänga med oss igen och tycker det är kul. Vi anses inte vara lika pinsamma längre, konstaterar Magdalena.
Systrarna Graafs kemi känns i luften. De är raka och ärliga, rappa och har lätt till skratt.
– Magdalena är, som syster och bästa vän, mitt allt. Det finns absolut inget som kan komma emellan och förstöra det. Magdalena känner detsamma:
Vad vi än gör så gör vi det tillsammans
– Allt, Hannah betyder allt för mig. Vi delar samma humor, det räcker att hon tittar på mig eller att vi ger varandra en speciell blick så kan vi börja gapskratta så att vi kissar ner oss. Vad vi än gör så gör vi det tillsammans.
– Det är flera som har kommenterat vår relation och sagt typ: ”Vad jag är avundsjuk på dig som har en syster som du har så mycket gemensamt med”.
En fin syskonrelation
Att ha en sund och fin syskonrelation är inte alla förunnat och systrarna känner därför en stor tacksamhet över vad de har och delar tillsammans. Och att ha fått uppleva det här roliga och galna tv-äventyret ihop är kanske bara början.
– Vi kan absolut tänka oss fler säsonger! Folk verkar tycka det är kul att kika in i andras vardag. Vi hoppas att vi får bjuda tittarna på många skratt under hösten.
Vem är Magdalena Graaf?
- Ålder: 44 år.
- Familj: Sambon Filip Larsson, sönerna Isak (som nu finns i himlen), Lance, Tristan, Charlie och Louie.
- Bor: I Stockholm.
- Yrke: Medie-profil.
- Aktuell med: Systrarna Graaf på TV3 samt Viaplay.
Vem är Hannah Graaf?
- Ålder: 41 år.
- Familj: Barnen, William, Mio, Liv och Vida.
- Bor: I Sigtuna.
- Yrke: Medie-profil.
- Aktuell med: Systrarna Graaf, TV3 samt Viaplay.
Av Frida Funemyr
Foto: Frida Funemyr