SVT om framtiden för Vår tid är nu: ”Inga dörrar stängda”
Målsättningen med Vår tid är nu var att skapa ett historiskt drama som fångar det moderna Sveriges framväxt. Och av tittarsiffrorna att döma så har skaparna bakom serien hittat mitt i prick.
Vår tid är nu har tittarsiffror på runt 1,8 och 1,9 miljoner. Och det är tittare som engagerar sig i allt från karaktärer till handling och språkbruk i serien. Att besöka inspelningsplatser i och omkring Göteborg har också blivit ”hett” bland de mest inbitna fansen.
När den andra säsongen nu går mot sitt slut har historien om människorna kring familjen Löwander och restaurang Djurgårdskällaren nått fram till 1962. I den tredje säsongen, som redan spelats in, blir det ett litet tidshopp till en ny era, berättar en av skaparna, Johan Rosenlind, för P4 Halland.
– Den tredje säsongen utspelar sig mellan 1968 till 1972, berättar Rosenlind som skriver manus till serien tillsammans med Malin Nevander och Ulf Kvensler.
Johan Rosenlind har själv en bakgrund från många år i krogbranschen i Stockholm som kommit väl till pass i manusarbetet. Många karaktärer har inspirerats av verkliga förlagor.
Samtidigt som serien kretsar kring ett restaurangkök så speglar Vår tid är nu folkhemsepoken i Sverige. Och i den tredje säsongen går den epoken mot sitt slut.
Men köket och restaurangen är alltså den dramaturgiska motorn för handlingen.
Under 1968 sker något stort i Sverige. Då öppnar nämligen Alexandra Charles nattklubben Alexandra’s i Stockholm. Det var dit kändisar och kungligheter gick för att stuffa och dricka bubbel.
I Vår tid är nu kommer nattklubben dock att heta något som ligger närmare karaktärerna.
Kan avsluta – och fortsätta
Även om säsongerna är färdiga och inspelade så har skaparna tagit höjd för alla eventualiteter. Serien kan gå i mål men om SVT så önskar så ska det gå att driva handlingen vidare.
– Vi gör det både som att det kan fortsätta och avslutas, säger Johan Rosenlind till P 4 Halland.
Från SVT:s sida finns ännu inget bestämt om en fortsättning efter den tredje säsongen som sänds hösten 2019. Enligt dramachefen Anna Croneman är den dörren dock inte stängd.
– Dörren är bestämt inte stängd, säger hon till Expressens Spoiler alert
En av framgångsfaktorerna bakom Vår tid är nu är den nostalgiska tillbakablicken. Den effekten blir svårare att uppnå ju närmare nutid man kommer, resonerar manusförfattaren Ulf Kvensler.
– Men hypotetiskt skulle det nog gå att göra några säsonger till med bibehållen kvalitet, det tror jag, säger han till Spoiler alert.