Sofias änglar: Fanny, 17, orkade inte leva längre
Marias dotter Fanny sa hejdå till sin lillasyster Wilma, tog mopeden och sa att hon skulle köra en runda till skogen. Men Fanny kom aldrig tillbaka. Marias och Joachims äldsta dotter hade tagit sitt eget liv i skogen.
Wilma och Vingas storasyster finns inte längre.
– Tusen, tusen gånger har jag tänkt varför ringde jag inte? Varför kände jag inte det på mig? säger Maria i Sofias änglar i Kanal 5.
Hade två systrar
– Hon skulle varit här med sina systrar.
Maria och hennes tre döttrar bodde tillsammans i huset i Örkelljunga. Fannys systrar berättar om en glad tjej som de kunde ty sig till men också om en storasyster som kunde ”låna” saker och glömma att återlämna dem.
Men Wilma berättar också om när hon märkte att den glada tjejen förändrades i tonåren. Det märktes att Fanny inte mådde bra och familjen försökte hjälpa henne på alla sätt. Bland annat genom att ordna samtal med en psykolog. Men mörkret ville inte ge vika och hon kunde säga till sin mamma att ”hon bara ville dö”.
”Ställde höga krav på sig själv”
I en intervju med Året Runt har mamma Maria berättat att hennes dotter ställde höga krav på sig själv vilket kan ha varit en orsak till att hon mådde dåligt.
– Jag tror att hon kände prestationsångest, hon ville vara bäst och hade höga krav på sig själv, säger Maria till tidningen.
Den dagen då det hände hade Fanny stannat hemma från skolan med ont i magen. Maria var på jobbet men höll kontakt med sin 17-åriga dotter via Snapchat. Hon tänkte ringa men sköt upp det och jobbade vidare. När hon tog upp telefonen igen hade hon flera missade samtal från polisen.
Fannys rum står kvar
Förlusten av dottern och storasystern vilar tung över huset. Fannys rum står kvar som det är och påminner om den unga tjej som bodde här.
En tjej som hade hela livet framför sig men som ändå inte orkade leva längre. Fanny kommer inte ta studenten, flytta hemifrån och hitta den stora kärleken.
Berättar om Fanny för att hjälpa andra
I Sofias änglar berättar Maria att hon kan gå till Fannys rum ibland för att vara med henne. Bara lägga sig på sängen, tända ett ljus och försöka känna Fannys närvaro.
Systrarna är omgivna av bilder och minnen av Fanny.
Maria anklagar sig själv för att sorgearbetet tar så mycket kraft att hon inte kan vara där fullt ut för döttrarna som är kvar.
Psykisk ohälsa bland yngre
Mitt i mörkret har Maria dock varit öppen med tragiken som drabbat familjen, bland annat på Facebook. För henne var det viktigt att höra och läsa om vad andra i hennes situation upplevt. Och kan hon hjälpa någon med att berätta om Fanny så gör hon det.
Det är viktigt att prata om psykisk ohälsa bland yngre och om unga självmord för att kunna göra något åt det.
Ingen ska behöva känna att det är tabu att be om hjälp.
– Vi måste få unga att förstå att livet går upp och ner och att man inte är dum i huvudet för att man söker hjälp, säger Maria i programmet.
Även om sorgen är förlamande behöver familjen komma vidare, få en nystart. Och Sofias änglar med programledarna Sofia Wistam, Jonnie Krigström och Mattias Särnholm gör vad de kan för att hjälpa till med att fixa det familjen inte orkat själva.
Fannys pappa Joachim är med och installerar fönster. Han förklarar att ett viktigt råd i sorgen har varit att fokusera på rätt saker.
Kommer aldrig att få svar
– Jag har bestämt mig för att inte ställa frågan varför, för jag kommer aldrig få ett svar. Jag har Wilda och Vinga att tänka på, säger han.
Tomrummet efter Fanny är stort men på något sätt måste familjen ta sig vidare.
– Fanny vill att vi ska vara glada, att vi ska gå vidare. Vi ska inte glömma henne, för det kommer vi aldrig att göra, men vi måste komma ur det här svarta hålet som vi är i, säger Maria.
Sofias Änglar sänds i Kanal 5 måndagar 20.00
Här finns hjälp att få om man mår dåligt:
Om man har någon i sin närhet som mår dåligt så finns det hjälp att få. Bland annat genom organisationen Suicidzero
Andra exempel är:
HJÄLPLINJEN
Hjälplinjen kan ge tillfälligt stöd samt råd om mer långsiktig hjälp. 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13 – 22. Du hittar dem även på www.hjalplinjen.se.
1177 Vårdguiden
Vårdguiden kan hjälpa till att ge svar på frågor om psykisk ohälsa. Det går också att läsa tidigare ställda frågor eller skicka in en egen fråga anonymt. Mer information finns på www.1177.se.
MIND, SJÄLVMORDSLINJEN
Självmordslinjen har öppet varje dag mellan klockan 06 och 24. De finns på telefonnummer 90101 men de har även en chatt som har öppet samma tider.
MIND, FÖRÄLDRATELEFONEN
Mind har även en föräldratelefon dit föräldrar till personer som mår dåligt kan vända sig. 020-85 20 00. Mer information finns på www.mind.se
BRIS, BARNENS TELEFON
Du som är under 18 år kan ringa till Bris för att få prata med en kurator. Numret är 116 111. Det är gratis och du får vara anonym.
SPES
Anhöriga till människor som tagit sitt liv kan vända sig till SPES för stöd och hjälp. Numret är 08 – 34 58 73. Mer information finns på www.spes.se.
JOURHAVANDE MEDMÄNNISKA
Jourhavande medmänniska driver en telefonjour som är öppen för alla att ringa. 08-702 16 80. Mer information på www.jourhavande-medmanniska.se.
Källa: Kanal 5
Läs också:
Kraven blev övermäktiga: Min dotter orkade inte leva
Sambon berättar om ME-sjuka Camillas assisterade självmord
Sofias änglar sänds på Kanal 5 måndagen den 12 november kl 20.00.