Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Peter Jihde och Molly Sandén leder Diabetesgalan 2018

05 nov, 2018
author Cecilia Ahle
Cecilia Ahle
Peter Jihde och Molly Sandén programleder Diabtetesgalan 2018 på TV3.
För andra gången leder Peter Jihde Diabetesgalan på TV3. Detta året får han även sällskap på scen av Molly Sandén och Isabel Adrian, som båda har stor erfarenhet av diabetes. "Trots att diabetes är en av vår tids värsta folksjukdomar så är kunskapen kring sjukdomen alltför dålig", säger sångerskan Molly Sandén.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Varje dag dör mer än fem personer till följd av diabetes i Sverige. I Sverige räknar man med att en halv miljon svenskar lever med sjukdomen.

För att uppmärksamma diabetes gick den första Diabetesgalan på TV3 av stapeln förra året på Världsdiabetesdagen den 14 november. Den programleddes av Peter Jihde som har blivit ett ansikte utåt för diabetes, inte minst med hans Instagramkonto, Jihdesdiabetes. Där har han dokumenterat sitt liv med diabetes, inte minst för att slå hål på fördomar och förbättra svenskarnas dåliga kunskaper om folksjukdomen.

Vägen till att acceptera sin egen diabetes har varit lång för Peter Jihde. Det har också inneburit att han har fått acceptera att han inte längre styr över sitt liv helt och fullt.

– Jag sitter inte i förarsätet, utan det gör min sjukdom. Men jag har bestämt mig att jag ska läsa kartan. Jag ska komma dit jag vill ändå, sa Peter Jihde till Allers i en tidigare intervju.

Diabetesgalan 2018 sänds på TV3

När programledaren Peter Jihde för andra gången ställer sig på Diabetesgalans scen så har han fått sällskap. Sångerskan Molly Sandén programleder vid hans sida och ska även sjunga på galan.

– Trots att diabetes är en av vår tids värsta folksjukdomar så är kunskapen kring sjukdomen allt för dålig. Fördomarna är däremot många. Därför känns det extra viktigt att få delta i Diabetesgalan i år och sprida viktig kunskap som kan rädda liv, säger Molly Sandén i ett pressmeddelande.

Molly Sandén uppträdde på Melodifestivalen 2016. Hon har diabetes och ska leda Diabetesgalan 2018 på TV3.
När Molly Sandén uppträdde i Melodifestivalen 2016 var det många som undrade över hennes vita ”plupp” på armen. Bild: IBL

Hon fick själv diabetes för fem år sedan. I dag är de dagliga insulinsprutorna och mätning av blodsockervärde vardag för Molly Sandén, men trots det kan hon ibland glömma.

Annons

En spruta för mycket skulle kunna bli hennes död.

– Det är det jag tycker är den största rädslan, är man lite allmänt virrig som person är det väldigt svårt. Man lever under en konstant rädsla att råka göra fel, eller glömma. Det kan räcka för att det ska få hemska konsekvenser, säger Molly Sandén till Aftonbladet.

Artister och auktioner på ”Diabetesgalan”

Förutom Molly Sandén kommer bland annat artisterna Tomas Andersson Wij och Lasse Stefanz uppträda på scen. Dessutom kommer Isabel Adrian, känd från bland annat Svenska Hollywoodfruar och Let’s dance, att leda för- och eftersändingar på Viafree och Viaplay.

När Isabel Adrian väntade barn drabbades hon av graviditetsdiabetes.

– När jag fick graviditetsdiabetes insåg jag vilken otrolig utmaning och uppoffring det medförde för att leva ett normalt liv, ett liv vi tagit för givet. Mitt mål med min medverkan är att vara ett stöd för folk som lever med diabetes dagligen eller som har nära och kära som drabbats av diabetes, säger Isabel Adrian.

Isabel Adrian ska vara med och leda Diabetesgalan 2018 på TV3.

Förra året lyckades Diabetesgalan samla in sex miljoner kronor under direktsändningen, pengar som går direkt till Diabetesfonden till förmån för diabetesforskning. I år har man satt ännu högre mål och anordnat en välgörenhetsauktion.

Från och med den förste november kan du bland annat buda på att Molly Sandén sjunger på ett bröllop eller event, Peter Jihde som konferencier, danslektion med Dermot Clemenger och Zlatan Ibrahimovics signerade LA Galaxy-tröja.

Annons

– Trots många framsteg är forskningen långt ifrån att hitta orsakerna till och botemedlet mot diabetes. Allt engagemang och alla bidrag är viktiga för att nå dit, säger Cajsa Lindberg, ordförande för Diabetesfonden, i ett pressmeddelande.

Peter Jihde bröt ihop i tårar

Förutom Diabetesgalan har Peter Jihde även intervjuat en rad personer som kämpar med sin diabetes i Leva utan att dö – en serie om diabetes. I premiäravsnittet träffade han bland annat Jonathan Olls, 31. Mötet fick Peter Jihde att börja gråta.

Jonathan Olls fick diabetes när han var elva år. Då kunde han inte hantera sin diabets eftersom där sällan fanns mat hemma och i skolan mobbades han på grund av sjukdomen. Därför har han försökt hemlighålla sjukdomen och skämts för den.

– Hårt att säga men jag inväntade döden om jag ska vara ärlig. Jag var helt tvärsäker på att det inte var så långt kvar, säger Jonatan Olls i programmet.

Peter Jihde och Jonathan Olls i "Leva utan att dö - en serie om diabets.
Peter Jihde kan inte hålla tillbaka tårarna när han möter Jonathan Olls. Bild: TV3

När han nu vill vända sitt liv, hjälper Peter Jihde honom att bland annat få möjlighet att föreläsa om diabetes. Eftersom han själv föreläser ger han ett par bra tips.

När de ska säga hejdå och kramar om varandra brister det för Jihde. Tårarna rinner nerför programledarens kind.

– Bara på den korta tiden vi träffats just nu har han redan förändrat mycket i mitt liv, säger Jonathan Olls i Leva utan att dö – en serie om diabetes.

Fakta diabetes:

Diabetes är ett samlingsnamn för sjukdomar som ger för mycket socker i blodet. Det innefattar typ 1-diabetes, typ 2-diabetes och graviditetsdiabetes.

Annons

Både typ 1 och typ 2 är delvis ärftliga, men skiljer sig ändå åt. Risken för att få typ 2-diabetes påverkas av livsstil och övervikt.

Ungefär 500 000 svenskar har diabetes, varav 50 000 har typ 1-diabetes. Av de 50 000 personerna är ungefär 7 000 barn.

Diabets typ 1 är en kronisk sjukdom som oftast drabbar barn eller unga i tonåren. Kroppen har då själv slutat att producera hormonet insulin som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. Personer med typ 1-diabetes måste ta insulin livet ut.

Symtom på diabetes

Vanliga symptom på diabetes typ 1 är att man behöver kissa ofta, blir väldigt törstig, känner sig trött och kraftlös, mår illa och har ont i magen, luktar aceton ur munnen, ser suddigt och får synrubbningar samt går snabbt ner i vikt.

Om du har diabetes typ 2 så har kroppen svårt att hålla sockerhalten i blodet tillräckligt låg. Symtom på typ 2-diabetes kommer ofta långsamt och ibland har man inte några symptom alls. Motion och bra mat kan hjälpa till att sänka blodsockervärdet, men man kan också behöva läkemedel.

Vanliga symptom på diabetes typ 2 är att man blir trött och kraftlös, mer törstig, man kissar oftare och i stora mängder, får försämrad syn och ser dimmig och kan få klåda i underlivet.

Källa: 1177, Diabetesförbundet, Diabetesfonden

Diabetesgalan sänds onsdagen den 14 november på TV3.

Läs också:

10 tidiga tecken på att du har diabetes

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons