Mia Skäringer om mötet i Jills veranda: "Väldigt berörd"
För Mia Skäringer har förhållandet mellan storstad och landsbygd alltid varit intressant. I veckans avsnitt av Jills veranda tar hon sig ut på den amerikanska landsbygden tillsammans med Jill Johnson för att med egna ögon se hur ett samhälle kan förändras och brytas ner under bara ett par årtionden.
Det lilla samhället Wilder i början av bergskedjan Appalacherna, var tidigare en välmående liten gruvstad. Här bodde runt 20 000 personer och staden beskrivs i programmet som ”en del av USA:s ekonomiska ryggrad”. Men redan på 70-talet stängde den sista kolgruvan och staden avfolkades.
I dag finns bara 300 invånare kvar. Arbetslösheten är hög, valdeltagandet bland de lägsta i hela landet och drogerna har tagit ett fast grepp om samhället. Här känner sig invånarna bortglömda av resten av samhället.
Vanligt med drogmissbruk
I programmet får Jill Johnson och Mia Skäringer bland annat träffa Frankie Murphy, som bott hela sitt 77-åriga liv i Wilder, och hennes son Randy Murphy. De pratar om hur livet ser ut för dem och de andra som bor i samhället.
Mia Skäringer frågar bland annat om Randy har några drömmar.
– Inte direkt, jag bara lever dag för dag, säger han i programmet.
Han berättar att droger är ett vanligt inslag i vardagen.
– Man tar allt man kan komma över, meth och smärtstillande till exempel.
Mia Skäringer väldigt berörd
När Randy går ut, frågar Jill Johnson Frankie om sonen är påtänd. Hon nickar till svar. Mötet gör starkt intryck på Mia Skäringer.
– Frankie var en sådan där kvinna som livet har stulit skrattet från. Det kändes som om de har enats i uppfattningen att det blir inte bättre än så här. Det blev jag väldigt berörd av. Hon får bara kämpa på liksom, säger hon i programmet.
Förutom Frankie och Randy, träffar duon också bland annat en krigsveteran som livet gått hårt åt och en man som blivit frälst och startat en egen religiös rörelse. Alla möten påverkar Mia Skäringer djupt.
– Den här dagen uppe i Wilder kommer jag att lägga i mitt smyckeskrin som ett sådant där minne man bär med sig i sitt hjärta. Jag tycker alltid att det är ett problem när man ska åka och besöka människor som har det svårt, att man ska vara där och iaktta och höra deras historia. Allt ser ut som en snyggt uppsatt filmscen på ett sätt, men sedan känner man dofterna och sorgen och det hårda livet. Då är det alltid svårt att åka hem till sin säng och sin kvällsmacka, medan de är kvar där uppe.
Blev varnade för vissa saker
Till Aftonbladet säger Henrik Stockare, producent för ”Jills veranda”, att inspelningen i Wilder var en tuff upplevelse för alla i produktionen.
– Det är en liten chock för alla att komma till ett västland där det är så extremt fattigt, på riktigt, och folk utan framtidsutsikter eller som nästan bara lagt ner, det är tungt.
Gruppen kände sig aldrig hotad på något sätt, men en guide hade på förhand varnat dem för vissa saker.
– Han sa att vi inte skulle filma när vi bara åkte på vägarna, folk och så. Det kokas meth runt omkring. Och de är i vissa fall sådana som inte frågar utan kanske agerar först, säger Henrik Stockare till tidningen.
Se också: 7 saker du inte visste om Mia Skäringer
Jills veranda med Mia Skäringer: Onsdagen den 22 november klockan 21.00 i SVT1 och SVT Play.