Mandelmanns om potatismotståndet: "Helsnurrigt"
Det har blivit dags att skörda i veckans avsnitt av Mandelmanns gård. Äntligen har morötterna växt till sig, äpplena ska ner från träden och gurkor och tomater ska tas omhand.
Marie Mandelmann lägger in djungelgurka och lagar hemgjord pasta av mjöl som tillverkas av det egenodlade vetet.
Det har också blivit dags att ta upp potatisen. Och den jordiga knölen, som har en flera hundra år lång historia i Sverige, är ett ämne som ligger Gustav Mandelmann varmt om hjärtat.
Gustav Mandelmann: ”En fantastisk gröda”
Att många i dag väljer bort potatisen ur sin kost, tycker han är galet.
– Jag har märkt att potatisen baktalas på något jäkla vis. ”Den är inte alls bra, ät inte den för då blir man fet och det är snabba kolhydrater”. Jag förstår inte alls det faktiskt, det verkar helsnurrigt, säger han i programmet.
För Gustav Mandelmann är potatisen en självklar del av den svenska basfödan.
– Man kan ju överleva på potatis – och det har ju folk gjort i alla tider. Den har ju räddat folk från svälten i århundraden. Det är faktiskt en fantastisk gröda. Jag vet faktiskt ingen annan gröda på rak arm som är så mångsidig och som går att odla i hela vårt land.
Potatis bra ur miljösynpunkt
Hans fru, Marie Mandelmann, håller med.
Potatis är en gröda som passar utmärkt att odla på våra breddgrader, och hon ser frågan framför allt ur miljösynpunkt.
– Alla de här dieterna som gör att man plockar bort det som är mest naturligt att odla här i Sverige, det får ju miljökonsekvenser som är helt galna. Att i stället köra bönor från andra sidan världen, för att man väljer bort potatis, jag vet inte vad jag ska säga – det är bara löjligt. Det måste finnas något annat man kan välja bort i stället, säger hon i Mandelmanns gård.
Mandelmanns gård sänds tisdagar klockan 20.00 i TV4.