Mandelmanns gård: Renoverar köket med komocka
Varje vår pågår ett febrilt arbete bland landets jordbrukare och djuruppfödare. På så vis skiljer sig inte Marie och Gustav Mandelmanns arbete i skånska Djupadal, från någon annan. Skillnaden är väl snarare att deras gård innehåller lite av allt och det ibland är svårt att hänga med. Inte minst när ett tv-team dessutom ska filma allt. Det senare är åtminstone tv-tittarna tacksamma för som tagit bönderna till sina hjärtan.
Liv och död hos Mandelmann
I det senaste avsnittet av Mandelmanns gård har det blivit dags för såväl kor som får att släppas ut på grönbete. Något som genomförs med sedvanligt organiserat kaos då en del kor rymmer och får glömmer bort sina lamm.
Men tittarna får också ta del av ett drama då en nyfödd kalv inte diar sin mamma. Gustav och Marie kämpar för att rädda kalvens liv och får till slut tillkalla en veterinär som konstaterar att kalven fötts med ett hjärtfel. Marie berättar att sådant sker i djurriket liksom ibland oss människor, med den stora skillnaden att djur inte opereras för dessa symtom. Efter några timmar avlider kalven.
– Det blir så tydligt på landet, det föds och det dör. Det är en vågskål, i ena vågskålen finns livet och i den andra döden. De väger upp varandra också blir det en harmoni i det hela. Man är en del av det djupa livet, en vördnad inför livet som fyller en, säger Gustav Mandelmann.
Marie Mandelmann kokar maskrossaft
Trots drama är det i stora drag muntra toner på Mandelmanns gård. Våren har fått grödorna och trädgården att formligen explodera på kort tid. Snön låg på marken i april 2018 för att i maj uppnå rena sommartemperaturer. Temperaturer som skulle hålla i sig till september. Men detta liksom dess konsekvenser är paret lyckligt ovetande om när programmet spelas in.
Marie Mandelmann ger tips om hur man enkelt kan göra saft av maskrosor. Det hela är tämligen enkelt. Vatten värms upp med socker, maskrosor och citron och kokas i en timme. Sedan ett snabbt uppkok och, voilà, du har en finfin saft.
– Det som växer i naturen är gratis och sköter sig själv. Har man möjlighet att gå ut och plocka ramslök, ogräs eller maskrosblad till sallad så har vi en sådan tillgång i hela naturen, säger Marie.
Komocka i Mandelmanns kök
Samtidigt som kor och får ska släppas ut på grönbete, sätter paret igång med att renovera köket. Och det är med en anrik och något annorlunda blandning som köksväggen ska återfå sin forna glans. Paret väljer nämligen att lerklina väggarna, en metod i vilken väggen putsas med ett lerbaserat bruk som ger en god isolering och är klimatsmart. Det hela innehåller lera, komockor, sand och hackad halm, en blandning som paret själva skapar av det som finns på gården.
– Man kan tro att det är jätteäckligt att föra in kobajs i köket. Men det blir en hård yta och sen målar man på det så man kommer inte ha en känsla av lagård överhuvudtaget där inne utan det kommer att bli så vackert, säger Marie.
Mandelmanns gård: Tisdagen den 15 januari kl 20.00 i TV4.
Källa: TV4