Lästips:NYTT! Korsord Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Livet med katt Julpyssel Novent Trädgårdskalender November

Karl Fredrik på Österlen: Så fick gården namnet Eklaholm

25 maj, 2020
author Lillemor Olsson
Lillemor Olsson
Karl Fredrik på Österlen visar Karl Fredriks liv på Eklaholm.
Under morgonens inspektionsrond kan det vara läge att plocka blommor till de dagliga blomsterarrangemangen. Så här ymnig blir buketten med akleja, bukettspirea och viburnum, snöllbollsbuske.
Karl Fredrik och gården Eklaholm blir tv-kändisar i TV4:s Karl Fredrik på Österlen. Men hur såg hela vägen till gården ut? Och var kom namnet ifrån?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den blåvitrutiga morgonrocken har blivit hans signum – i alla fall fram till klockan tio på förmiddagen, då Karl Fredrik Gustafsson öppnar försäljningen och kunderna strömmar till Eklaholm.

– Det har bara blivit så, säger han. Jag går upp vid halvsjutiden, sveper morgonrocken om mig, trär fötterna i tofflorna och går runt bland växterna med en kopp kaffe i handen. Det är min stund på dagen och den är absolut nödvändig. För sen har jag fullt upp.

Titta in hos Karl Fredrik på ÖsterlenBrand logo
Titta in hos Karl Fredrik på Österlen

Karl Fredrik flyttade till Österlen

Sedan Karl Fredrik och Petter flyttade till Österlen för fyra år sedan har mycket hänt på den kringbyggda gården i skånska Hagestad. Den gamla gödselstacksplatsen har förvandlats till en solmättad innergård där vita murar möter upp de vitrappade stallbyggnaderna. Här växer citronträd och mandelträd i stora lerkrukor, här står flak med basilika, rosmarin och timjan. Ur ett litet vitemaljerat badkar från förra seklet höjer sig blåvioletta gräslöksblommor på långa stjälkar.

– Vi kan kosta på oss lite Medelhavskänsla här på sydkusten. Men det är klart att citronträden och andra känsliga växter måste skyddas under vintern.

Ett stileben som gjorts av Karl Fredrik på Eklaholm
Stilleben à la Karl Fredrik, som dukat upp lite smått och gott vid norra tomtgänsen. ”Så här kan vi ibland sitta om kvällarna och äta middag om vädret är fint, men det här är mer en provkarta på vad som finns i butiken”. Den stora grönglaserade lerkrukan i antik stil är beställd och tillverkad utanför Marrakesh i Marocko. ”Leran bränns under den glödheta sanden enligt gammalt manér. Vi beställer mycket därifrån.” Gjutjärnsurnorna är köpta i Valencia och brödspaden är antik. ”Gamla konserveringsglas och inläggningsburkar kommer alltid väl till pass. Den stora bordsskivan är en gammal dörr som lagts på ett nytillverkat järnunderrede och det lilla gjutjärnsbordet är en antikvitet från Frankrike. Jag gillar återbruk och att blanda gammalt och nytt.” Katten Jan Conny, kallad JC, håller allt under uppsikt. Foto: Erik Karlsson

Karl Fredrik kom från Närke till Skåne när han skulle utbilda sig till landskapsarkitekt vid Alnarp utanför Lund.

– Det blev fem terminer, sen hann jag inte med riktigt. Jag fick för mycket annat att göra, skrattar han.

Karl Fredriks affärsidé: Sålde blomsterkransar

Att Karl Fredrik har både affärsbegåvning och flinka fingrar visade sig redan när han som femtonåring band kransar som han sålde med god avans – inte bara till privatpersoner utan också till affärsidkare. Blommorna hade han plockat runt familjens gård i Närkes Kil. Han tog ”av det som fanns och som passade ihop”.

Annons

– Grönska och växtlighet har alltid funnits med som en naturlig del i mitt liv. Farmor och farfar var självförsörjande på grönsaker och när jag hälsade på dem om somrarna gick vi ut i grönsakslandet och hämtade in vad som behövdes för dagen. Det där morgonfuktiga gräset, den friska luften och alla dofter som blandades bär jag fortfarande med mig och det har säkert betytt mycket för min yrkesinriktning.

Karl Fredrik på sin gård Eklaholm som ligger på Österlen.
”Det första året hade jag bara öppet under sommarmånaderna för att se hur det gick”, säger Karl Fredrik. ”Nu brukar jag hävda att jag sommarjobbar året runt, för det är så det känns. Ett härligt jobb!” I det stora utbudet finns även vitmålade blompiedestaler och glaserade skålar. Foto: Erik Karlsson

Floristutbildningen i Västerås klarades av med glans och under en sejour i Norge hann Karl Fredrik med att leverera blomsteruppsättningar till såväl kungahuset som till hotellmiljardären Petter Stordalen.

Han jobbar snabbt och effektivt och vet precis vad som ska finnas i buketten.

– Man måste vara snabb när man arbetar med färskvaror. Ju förr växterna kommer i vatten desto bättre.

Stora blombuketter finns överallt i bostaden – utom i matsalen, där det jättelika ekbordet för tillfället är belamrat med gamla mässingsljusstakar.

– Jag har köpt dem på vinst och förlust av en samlare och har just packat upp dem. De passar perfekt i butikens inredningsdel. Men några behåller vi förstås själva. I ett hem ska det finnas ljusstakar lite överallt.

Karl Fredriks sambo Petter såg Eklaholm först

På tal om hem; hur kom Eklaholm in i bilden?

– Jo, vi letade efter sommarställe, Petter och jag. Petter åkte hit först och tittade, men trodde inte att jag var intresserad. Här var alldeles för mycket att göra. Huset var avstyckat och hade stått i tomt i många år. Ägaren bodde på annat håll. Och visst; det handlade om kostsamma renoveringar över hela skalan.

Annons

Men när Karl Fredrik fick se ritningarna blev han eld och lågor.

– Jag är intresserad av trädgårdsdesign och har arbetat en del med trädgårdsprojekteringar, så jag såg potentialen. Här kunde vi få två väl tilltagna innergårdar, ett stort boningshus och massor av utrymmen för odling och affärsverksamhet.

Visst krävdes det insatser.

– Men ingen av oss har tummen mitt i näven, säger Karl Fredrik. Så det var bara att sätta i gång! Det är härligt att hugga i! Medan Petter gick lös i boningshuset och rev ner gamla fuktskadade tapeter, röjde jag upp utomhus och rengjorde alla kringbyggnader både invändigt och utvändigt. Ibland påminde renoveringsarbetet om en kinesisk ask; ju djupare vi grävde desto fler överraskningar kom i dagen!

Renoverade Eklaholm på egen hand

Som när Karl Fredrik tog sig an gödselplatsen och den visade sig ha en cementerad plattform som blev det perfekta underlaget för en innergård. Och när Petter rev ner tapeterna, blottlades de ursprungliga väggmålningarna, olika färger i olika rum med schablonmålade dekorfriser under taket.

Till och med namnet Eklaholm var höljt i dunkel.

– Det var inte förrän vi läste gamla köpekontrakt och överlåtelsehandlingar som vi förstod att gården en gång i tiden hade kallats Eklaholm. Det var helt underbart! Namnet gick rakt in i hjärtat på oss!

Karl Fredrik på Eklaholm: ”Långt ifrån färdiga”

Gården har anor tillbaka till 1600-talet, men det finns inget bevarat från den tiden. Det nuvarande boningshuset byggdes under tidigt 1900-tal och moderniserades under trettio/fyrtiotalet, när ledningar för el och vatten drogs in. Då försågs också rummen med tapeterna som Petter rev ner.

När jag var arton år startade jag ett handelsbolag i Örebro med en god vän

– Vi är långt ifrån färdiga. Här återstår en hel del arbete, både inredningsmässigt och byggmässigt. Men huvuddragen har vi klara och allting fungerar.

Annons

På bara ett par år har verksamheten växt lavinartat och varumärket Karl Fredrik på Eklaholm har blivit ett begrepp. Det innehåller nu också specialevenemang året om och guidade trädgårdsresor.

– När jag var arton år startade jag ett handelsbolag i Örebro med en god vän, berättar Karl Fredrik. Vi kallade det Himlagård och sålde växter, örter, lampor, inredningsdetaljer och trädgårdsmöbler. Allt var handplockat och vi hade lagt ner alla våra drömmar och vår energi för att få allt så bra som möjligt. Men det blev inte som vi hade tänkt. Kanske var vi för tidigt ute. Så här i efterhand känns det som om Himlagård var fröet till Eklaholm; det var här idén fick slå ut i blom och bära frukt!

Annons