Jubel för Dagny Carlsson på premiären av dokumentären
Dagny Carlsson har fått ett sent men brett genombrott i livet. Vid 106 års ålder har hon suttit i fler tv-soffor och blivit intervjuad fler gånger än vad gemene man blir under en livstid. Men så har hon också något unikt i att vara 100+ och blogga om det.
Nu dokumentär om Dagny
När Dagny var 103 gjorde Åsa Blanck filmen Livet börjar vid hundra om hennes liv. Nu kommer uppföljaren Dagny – om jag sätter mig ner nu dör jag.
Och precis som tidigare så är det en livshungrig dam som spelar huvudrollen och sammanfattar det budskapet på sitt eget sätt.
– Man måste använda de dagar man har kvar. Om jag sätter mig ner dör jag säkert. Av ledsnad, säger Dagny Carlsson i dokumentären där filmteamet följer henne på nya äventyr.
Eftersom Dagny lever efter devisen att man bör ha roligt nappar hon på ett erbjudande från en åländsk regissör. Han ska spela in en kortfilm och vill ha Dagny att göra huvudrollen.
Enligt manus ska hon spela ”en skrynklig gumma i högst oglamorösa kläder”. En roll Dagny Carlsson är klippt och skuren för.
Filmregissören Finn Power är också något av en överlevare. Han berättar för Dagny att han alltid drömt om att göra film men att karriären aldrig riktigt lyft.
– Jag har fått lära mig lite sisu i livet. Filmbranschen är inte det lättaste, säger regissören som har för vana att ta efternamn med kraft och energi. Innan han blev Finn Power hette han till exempel Finn Lyckoberg.
”Har drömt om att gå på kinesiska muren”
För att nå så bred publik som möjligt så spelar Dagny in repliker både på svenska, finska, engelska och kinesiska. Uttalet löser den innovativa regissören genom att leja en kinesisk akupunktör som bor i Mariehamn.
Samtidigt som filmen görs pratar regissören och stjärnan om livet. Finn frågar Dagny om hon har några drömmar kvar att uppfylla.
– Jag har ju drömt om att få gå på kinesiska muren. Jag har väntat nästan hundra år, så det vore på tiden.
När kortfilmen är färdiginspelad återvänder Dagny till lägenheten i Stockholm. Regissören har skickat med henne blommor värdiga en primadonna.
Nya kompisen Amie äldst i Bromma
Trots framgångarna med bloggen och uppmärksamheten finns det ensamhet också. Vissa dagar är telefonen tyst och det är bara klockan som tickar i lägenheten. Dagny Carlsson konstaterar att alla hennes jämnåriga är döda och begravda sedan länge. Men möjligheten till nya bekantskaper finns fortfarande. Filmteamet följer med när Dagny åker ut för att besöka Amie Sundström som är ett år äldre än Dagny.
– Äldst i Bromma, säger Amie.
De nyfunna vännerna har mycket att diskutera. Det är allt från kylan under krigsvintrarna (och då menar de första världskriget), rynkor i ansiktet till deras upplevelser av män genom åren. De är ense om att karlar som dricker inte är mycket att ha. Dagny berättar om sin förste man som hon rymde ifrån.
– Det var mina väninnor som hjälpte mig. Det var det bästa jag har gjort, säger Dagny.
Den andre var mycket bättre. Efter honom finns ingen.
– Han var så bra att jag inte hittar något motstycke.
Dagny Carlsson berättar att hon drömde om att skriva som liten men att hennes mamma avfärdade det som ”dagdrömmeri”. Det finns en tagg kvar i henne när hon pratar om att mamman aldrig tyckte att hon var duktig nog. Och nu är det för sent att visa att hon visst kan. Men ögonblicket senare viftar Dagny själv bort sådana tankar som självömkan. Och sådant ska man inte öda bort tiden med.
Videohälsningar från hela världen
Samtidigt har regissören Finn Power tagit fasta på Dagnys dröm om att gå på kinesiska muren. Nu kommer den driftiga ålänningen med ett förslag om att de ska resa tillsammans om han hittar sponsorer till projektet. Och resan bli av även om det inte blir på det konventionella sättet. Finn Power kanske aldrig kommer att slå igenom stort som regissör men han är en påhittig visionär.
Dagny Carlsson menar att Finn är lite lik henne.
– Han verkar inte riktigt platsa i tillvaron. Men det har inte jag heller alltid gjort. På ett sätt gillar jag människor som inte är så realistiska. Men de är så sårbara.
Dagnys liv har blivit mer än bara dagdrömmar. I dokumentären finns det videohälsningar från hela världen till Dagny. Unga, gamla, män och kvinnor som tackar henne för att hon är den hon är. Människor som inspirerats av Dagny Carlsson.
Dagny tog emot folkets jubel
Inför sändningen i SVT så hade filmen en så kallad smygvisning på biograf Zita i Stockholm i veckan. Dokumentärfilmaren Åsa Blanck berättar att hon var orolig att Dagny inte skulle kunna vara med eftersom hon blivit påkörd och ligger på sjukhus.
Men det visade sig att ”stjärnan” inte ville missa festen för allt smör i Småland och med läkarens samtycke dök Dagny Carlsson upp på festen i sin finaste klänning.
Även regissören Finn Power var på plats.
– De fick välförtjänt ta emot folkets jubel, säger Åsa Blanck.