Hon är nya jurymedlemmen i Hela Sverige bakar – allt om kommande säsongen
I mitten av september är det äntligen dags för Tina Nordström och Johan Östling att än en gång guida ett gäng hemmabagare genom en ny säsong av Hela Sverige bakar. Det här är den nionde säsongen av programmet, och precis som vanligt ska de tävlande baka sig igenom en mängd olika moment där deras kunskaper sätts på prov. Den som till sist står som vinnare får ge ut en bakbok med egna recept.
Men även om mycket är sig likt, finns det också vissa nya inslag i årets säsong. Den största förändringen är att jurymedlemmen Birgitta Rasmusson, 80, tvingats avstå att medverka till följd av coronapandemin. Eftersom hon på grund av sin ålder tillhör en av riskgrupperna för viruset, stoppades hon av TV4 från att delta i sommarens inspelningar.
– Det känns mycket konstigt. Jag har suttit i karantän i sex veckor för att jag skulle kunna vara med. Men TV4 har den policyn, att såna här gamlingar vågar man inte ta med, sa hon till Aftonbladet i april.
Elisabeth Johansson i Hela Sverige bakar
Den som ersätter Birgitta Rasmusson i programmet är Elisabeth Johansson, 54. Och det är ingen nybörjare som nu tar över juryuppgifterna – Elisabeth Johansson är en riktig veteran inom restaurang- och konditorbranschen. På sitt visitkort kan hon skriva såväl konditor och kock som matstylist och kokboksförfattare.
Under många år har hon jobbat som restaurangkonditor och utvecklingsbagare, och hon sitter i juryn för de prestigefyllda tävlingarna Årets kock och Årets konditor.
– Det ska bli superkul att säsongen snart är igång! Aldrig hade jag kunnat ana att bakning kunde sätta igång så många olika känslor. De tävlande har varit fantastiska som bakat i både extrem kyla och värme och överraskat oss med många spännande bakverk. Det har också varit så himla kul att få baka ihop med Johan Sörberg och spännande och kul att få jobba med Tina Nordström och Johan Östling, säger hon i ett pressmeddelande från TV4.
Se också: Storbråket i Hela kändis-Sverige bakar
Växte upp i restaurangbranschen
Elisabeth Johansson är praktiskt taget född rakt in i restaurangvärlden. Hennes mamma och moster drev ett värdshus i Barkarby utanför Stockholm under hennes uppväxt. Och under hela hennes liv har mat och matlagning varit en central del av tillvaron.
– Jag har en riktig matälskande släkt. Jag är uppvuxen i restaurangbranchen. Mamma har varit krögare och kock, min man är köksmästare, syster, svägerska, moster, svärmor och flera kusiner alla i branschen på ett eller annat sätt! Jag har själv haft egen restaurang i åtta år tillsammans med min syster Annika Wilhelmsson, har hon tidigare berättat för bloggen Taffel.se.
Trots den matälskande släkten, hade Elisabeth Johansson egentligen planer på att slå sig in på en helt annan bana. I gymnasiet gick hon en linje med inriktning på marknadsföring och design, men efter praktiken på en reklambyrå insåg hon att hon inte ville sitta stilla på ett kontor hela dagarna, har hon berättat för Martin&Servera. Innan hon på allvar gav sig in i restaurangbranschen, hann hon också utbilda sig till ordningsvakt och reseledare.
Jobbar som frilansande matkonsult
Men till sist var det alltså den gastronomiska världen som lockade mest. Efter att själv ha drivit restaurang, har Elisabeth Johansson på senare år jobbat som frilansande matkonsult. I sitt jobb anlitas hon bland annat som receptmakare, stylist, kursledare och programledare i tv. Tillsammans med Lasse Kronér ledde hon 2014-2016 programmet Årets sockerbagare på Barnkanalen i SVT, där barn och ungdomar tävlade i bakning.
Hon ser sin mamma, Kerstin Gräbner, som sin största förebild när det kommer till matlagning.
– Hon hade restaurang när jag var liten och har lärt mig allt. Hon är min gastronomiska förebild och har en otrolig feeling för gastronomi, har hon sagt till Make your mark.
Har vunnit guld i Matlagnings-OS
Även i tävlingssammanhang är Elisabeth Johansson en riktig veteran. Under Matlagnings-OS 2004 vann hon både en guldmedalj i konditoriklassen och en silvermedalj tillsammans med sitt lag. Hon har dessutom skrivit ett tiotal kokböcker, varav många fokuserar på söta smaker. Ett exempel är Lakrits, mint och choklad som utsågs till landets bästa dessertbok 2007.
Just lakrits har blivit något av Elisabeth Johanssons signum. Hon har kallats för ”Sveriges lakritsdrottning” och driver bland annat ett hud- och hårvårdsvarumärke med produkter som innehåller lakrits.
Hela Sverige bakar 2020 – då är det premiär
Nu tar hon snart plats i tv-rutan tillsammans med jurymedlemmen Johan Sörbring och programledarna Tina Nordström och Johan Östling.
– Det är alltid lika roligt att trampa in i det där tältet fyllt av härliga och baksugna tävlanden. Det blir såklart en förändring när Birgitta inte är där, men vi är alla otroligt glada över Elisabeth som ny jurymedlem. Hon är benhård men rättvis och kompletterar Johan Sörberg på ett fantastiskt sätt, säger Tina Nordström i ett pressmeddelande.
Hela Sverige bakar har säsongspremiär den 16 september klockan 21.00 i TV4 och på TV4 Play och C More.
Här är alla deltagare i Hela Sverige bakar 2020:
Frida Bornholt, 29 år, kock, Perstorp
Daniel Damberg, 27 år, kvantitativ analytiker, Bromma
Valerie Edenholm, 38 år, logistikkonsult, Sollentuna
Nina Enström, 48 år, taxichaufför, Fjärdhundra
Jenny Hansson, 38 år, frisör, Ystad
Hilda Kirkhoff, 26 år, projektkoordinator, Båstad
Andreas Lifbom, 42 år, managing director, Stockholm
Robin Meintanis, 32 år, AV-tekniker, Gävle
Elie Nakhoul, 33 år, studerande, Stockholm
Daniel Petterson, 39 år, besiktningstekniker, Tvååker
Karolina Stjerna, 44 år, barnmorska, Falsterbo
Ida Strid, 31 år, kaffespecialist, Åkersberga