”Helt sjukt”: Stina Wollter om sorgen efter sin mamma
Att sörja är bland det mest naturliga man kan tänka sig, ändå försöker många av oss trycka undan just känslan av sorg. Det här är ett av ämnena som plockas upp i veckans avsnitt av Helt sjukt.
Gästar programmet gör programledaren, konstnären och illustratören Stina Wollter som nyligen förlorade sin mamma och det är tydligt att hon fortfarande är i ett aktivt sorgearbete, något hon också själv säger i programmet. Hon berättar om mammans demens och om hur det på många sätt är en anhörigsjukdom.
– En dement människa har man tagit farväl av under en längre period så det är en annan slags sorg. Det är ett liv, det är det ni inte fick göra tillsammans och det är därför jag blir rörd av att se oss för jag ville ha mer sånt. Min mammahunger var inte mättad, säger Stina Wollter med tårar i ögonen efter att ett klipp där hon dansar med sin mamma har visats.
Berättar i Helt sjukt om sorgreaktionen
Bara ett par dagar efter mammans begravning skulle Stina Wollter åka till New York. Hon skulle öppna en utställning, släppa en ny skiva och dessutom gifta sig.
– Det var bara roliga saker, men allt skulle ske i New York och begravningen var två dagar innan och där någonstans började min hjärna faktiskt lägga av, säger hon i programmet.
Hon själv åkte till New York, men kvar hemma i hallen stod resväskan med brudklänningen i. Hjärnan fungerade helt enkelt inte som den skulle och hon har minnesluckor från de dagarna.
– Det är en sak att driva på sin kropp som en packåsna och liksom få dagarna att gå ihop. Du får schemat att gå ihop men du har inte tänkt på hur du ska hantera det. Och det har ju varit en enorm läxa för mig men jag är en sådan där som tydligen behöver bli uppsmackad av livet flera gånger innan jag fattar på riktigt hur man ska ta hand om det.
Hon märkte också att den nya sorgen över mamman öppnade upp dörrarna till gamla sorger som återigen kom upp till ytan. Sorgen efter bland andra systern och brodern hon har förlorat.
Förklaringar till hur sorg påverkar oss
I programmet kommenterar läkaren Mikael Sandström och psykologen Jenny Knutsson hur kroppen kan reagera på sorg. Jenny Knutsson säger att vi i allmänhet är dåliga på att låta sorgen ta plats. Man trycker undan den för att slippa känna sorgen eftersom den gör ont, men sorg går inte att komma undan.
– Det sätter sig i att man blir låg istället eller sover dåligt eller får ångest eller panikattacker eller vad som helst, bara man slipper den här jobbiga känslan som egentligen är så sund för oss, säger hon.
Hon berättar också att gråten i sig är läkande. Dels för att det öppet visar att vi vill ha hjälp och dels för att det hjälper oss själva att acceptera att vi är ledsna.
Sorg har fyra skeden
Hur man hanterar sorg är individuellt, men sorgen har alltid fyra skeden:
- Chockfasen då hjärnan stänger av och man inte kan ta in vad som har hänt.
- Reaktionsfasen där alla känslor kommer på en gång. Här är det lätt att ta till exempelvis alkohol för att döva känslorna.
- Bearbetningsfasen då du bearbetar det som har hänt.
- Nyorienteringen är den sista fasen, då du återigen kan börja känna lust och glädje och se framåt.
Faserna kan gå lite omlott och parallellt, men man kommer inte undan någon av dem. Och de behövs. Läkaren Mikael Sandström säger att vi ska sörja.
– Sorg är ett normalt tillstånd, det är friskt att sörja.
När sänds Helt sjukt med Stina Wollter?
Helt sjukt med Stina Wollter sänds den 27 september, och ligger sedan på TV4 Play. Gästar programmet gör också Sven Melander som berättar om sin kamp mot cancern.
Av Anna-Lena Pettersson/Måbra.com
Foto: TT /Lasse Allard