Här är de som tävlar vidare i Sveriges Mästerkock
Uttagningarna i Sveriges mästerkock i TV4 har gått in i skarpt läge. 25 hoppfulla amatörkockar har samlats i Gävle för att imponera på juryn. Det är här det avgörs vilka som får lämna in sina förkläden och vilka tolv som får fortsätta med till Stockholm och huvudtävlingen.
Och amatörkockarna får en klassisk råvara att jobba med, strömming.
Uppdraget blir att presentera klassikern på ett nytt sätt. Redan tidigt i programmet står det klart att de aspirerande mästerkockarna har vitt skilda erfarenheter sedan tidigare.
– Väcker du mig mitt i natten kan jag filea en strömming. Jag lovar! säger Lotta Öström från Kalix.
Strömming i fokus
Lotta är en av de deltagare som inte själva sökt till tävlingen utan som rekommenderats av nära och kära. Sedan har jurymedlemmen Leif Mannerström gjort hembesök för att undersöka om de håller måttet.
Och Lotta, som är lokalvårdare till vardags, har hållit sig kvar i tävlingen.
Andra deltagare, som till exempel Dante Zia, har knappast stiftat bekantskap med fisken förr.
– Just nu känner jag panik, säger han inför uppgiften i programmet.
Eftersom uppdraget är att ha strömmingen i fokus men att göra ”något unikt” blir det en bred palett av varianter. Lotta Öström hedrar hemorten och gör en norrlandsklämma med strömmingen i.
Dante Zia italienifierar sin rätt med pesto.
Andra satsar på ost och nötter. Jakob af Petersens satsar på en sorts smörrebröd med strömming.
– Jag är lite utanför boxen men jag känner att jag har satt smakerna. Jag tror det är 50/50, säger han inför juryns dom i programmet.
”Drömmer om kokbok”
Juryn med Mischa Billing, Marcus Aujulay och Leif Mannerström håller, som vanligt, amatörkockarna på halster in i det längsta.
Nervositeten och drömmarna är påtagliga.
– Det här är ju som ett OS, säger Lotta Öström när det blir hennes tur.
Tårarna rinner när hon berättar om hur viktigt det här är för henne.
– Jag älskar att få laga mat och drömmer om att få göra en kokbok, säger hon.
Och Lotta är en av de tolv om får behålla sitt förkläde.
– Vi älskar din matlagning, säger Marcus Aujulay.
Beskedet utlöser ett spontant kramkalas och nya tårar. Den här gången av glädje.
Det verkar även som att det glittrar till i Leif Mannerströms ögonvrå.
Friad för funnet fiskben
Även Dante Zia är spänd inför domen. Speciellt eftersom Marcus Aujulay hittade ett ben i den filéade fisken.
– Du sa ju att fisken skulle vara benfri!
Men i det här fallet bestämmer sig juryn för att fria istället för att fälla.
– Det var jäkligt gott det du lagade. Klart du ska med till Stockholm.
De gick vidare i Sveriges mästerkock i TV4:
1. Erika Jureskog
2. Dante Zia
3. Ebba De Flon
4. Emma Laiti
5. Adam Lund
6. Erik Hammar
7. Filippa Järnhammar
8. Jakob af Petersens
9. Lotta Öström
10. Rebecca Andersson
11. Simon Edmark
12. Yennifer Nunez
Sveriges mästerkock på Tv4 sänds på onsdagar kl 20.00