GW:s teori om olösta mordet på Ulla, 29
I veckans avsnitt av TV4-programmet GW:s mord åker polisprofessorn Leif GW Persson till Södertälje.
I slutet av maj 1970 försvinner den då 29-åriga Ulla Höglund spårlöst. Kvällen den 20 maj har hon skjutsat sin make till hans kvällskurs i tyska. Men när kursen är slut dyker hon aldrig upp för att hämta honom.
Dagen därpå anmäler han henne som försvunnen.
Fallet blir snabbt en följetong i pressen.
Ulla och maken har varit gifta i mer än 11 år och tillsammans har de tre barn. Rubriker som ”Var är mamma?” avlöser varandra.
Ungefär två veckor senare kommer det till sist ett genombrott. Polisen får in ett anonymt tips. Mannen som ringer påstår att han har hittat Ulla i ett skogsparti.
Tipset visar sig stämma.
Under en gran ligger Ulla Höglund – strypt av sin egen behå. Platsen där hon hittades kallas ”Kärlekskullen” och är känt i trakten som ett tillhåll för par som vill hitta en undanskymd plats.
Brevväxlar med 18-årig tyska
Rättsläkaren konstaterar att Ulla Höglund haft sex innan hon dött. Men det finns inga tecken på att hon blivit våldtagen. I stället verkar det som hon inlett akten helt frivilligt.
Efter upptäckten blir maken snabbt hämtad av polis och anhålls kort därefter misstänkt för mordet.
– Han har i stort sett varit öronmärkt för att hamna i finkan sedan dag ett, säger Leif GW Persson i programmet.
Förutom att maken är den sista personen som tycks ha sett Ulla i livet, har det sedan tidigare framkommit ”besvärande” uppgifter för honom.
I sitt arbete som ingenjör är han ofta i Tyskland på tjänsteresor. Där visar det sig att han har träffat en 18-årig tyska. De två har gått på krogen tillsammans, pratat i telefon och det finns även brevväxling mellan dem. När kvinnan förhörs av tysk polis ger hon samma bild av relationen som maken.
– Vi kan säga att det rör sig om en flirt med förväntningar, säger Leif GW Persson.
Har alibi för telefonsamtalet
Utredarna tror dock att maken mördat Ulla för att röja henne ur vägen för en ny romans. De tror också att det är han som ringt in det anonyma telefonsamtalet.
Men allt utredarna har är indicier. Det finns inget som knyter maken direkt till mordet. Han har dessutom alibi för tidpunkten för telefonsamtalet.
När rättegången närmar sig börjar även rättsläkaren att ifrågasätta maken som gärningsman. Han genomför även en egen rekonstruktion av händelsen.
Under rättegången slår försvaret fullständigt hål på anklagelserna. Fallet fångar till och med riksåklagarens intresse och rättegången avbryts. Maken försätts på fri fot och åtalet läggs ner.
Sedan 1995 är fallet preskriberat. Vem som mördat Ulla Höglund tycks förbli ett mysterium.
Leif GW Persson är kritisk till hur utredningen i ett alltför tidigt skede snöat in på ett enda spår. Men polisprofessorn har sina aningar och tror ändå att gärningsmannen funnits i offrets närhet.
– Det är ett kolossalt spännande, men samtidigt i många stycken ett upprörande fall. Här driver man en utredning där man tycks ha bestämt sig redan från början – på grundval av statistik. När något sådant här händer är det nästan alltid maken som har gjort det. Nästan alltid, inte alltid. Anta nu att detta är ett undantag, säger Leif GW Persson i programmet.
GW:s mord sänds tisdagar klockan 21 i TV4.
Av Helena Sjögren