Få fina krukväxter – använd tång som gödsel
I avsnitt sex av tittarsuccén Mandelmanns gård tipsar Marie och Gustav Mandelmann om ett enkelt, men genialt, sätt att vårda sina rabatter, odlingar och blommor. Under en cykeltur i programmet stannar de till på stranden där de samlar tång i två stora korgar.
Gustav Mandelmann säger i programmet att tång är ”galet bra” som gödsel. Det har under århundraden använts av lokala bönder i Rörum där Mandelmanns gård ligger.
– Tång var hårdvaluta på 1800-talet. Då hade man ju tångtäckter, det var inte bara fråga om att åka ner till stranden och ta lite utan det var noga reglerat vem som fick plocka på vilket ställe. Om man gick på fel ställe och tog tång, då blev det bysmisk eller något! Då hamnade man i tinget och fick sitta med vatten och bröd ett tag, säger han.
Använd i balkonglådan
Att hämta tång för att gödsla sina odlingar går hand i hand med paret Mandelmanns filosofi om ekologisk produktion.
– Förr i tiden gödslade man med det man fick från havet. Och det är lite så vi tänker också, det är klart att vi ska använda det som kommer till oss. Det här kommer från havet, det är helt gratis och numera är vi helt ensamma om att vara på stranden och hämta tång.
Gustav Mandelmann har ett tips till alla som vill ha ett billigt, ekologiskt och effektivt gödselmedel:
– Nästa gång du är på stranden, ta med lite tång hem till balkonglådan och krukorna i köksfönstret.
Marie Mandelmann förklarar att tången fungerar så bra som gödsel eftersom den innehåller så många nyttiga mineraler som frigörs i jorden när tången bryts ner.
– När man odlar ekologiskt är det jätteviktigt att få en bra och frisk jord, så in med stallgödsel, tång och kompost, säger hon i programmet.
Gödsel till sparrisen
Paret Mandelmann själva använder tången till att gödsla sin sparris som växer i mängder på gården. Sparrisen är en strandväxt, konstaterar de.
– Men sparrisen har svårt att ta sig till havet, så vi får ta havet till sparrisen!
Sparris skördar man fram till midsommar ungefär. Efter det låter man den gå upp i blom, förklarar Marie Mandelmann.
– Förhoppningsvis ska den trivas nu så att vi får en riklig skörd nästa år. När tången förmultnar blir det jättefina mineraler som kommer jorden tillgodo, säger hon.
Foto: TT