Ernst baconknep till julskinkan: ”Väldigt gott”
Ernst Kirchsteiger förenar bacon och julskinka
I Jul med Ernst ser Ernst Kirchsteiger till att fixa de sista detaljerna på julbordet.
Gös från Hjälmaren, pastej, saftiga köttbullar på fläsk men även ett vegetariskt alternativ med rödkålshuvud.
Men Ernst Kirchsteiger passar även på att laga årets julskinka – men med en liten twist.
Skinkan som Ernst använder är redan rimmad och kokt. Han börjar därför med att skära bort svålen.
– Det är förstås en smaksak om man vill ha den helt fettfri eller om det får finnas kvar lite grann. Jag tycker att det är gott om det finns kvar lite – särskilt när man ska griljera den. För då kommer den att hamna i grillen och en del av det här fettet kommer att lösas upp och sippra ner i köttet. Annars kan det lätt bli ganska tråkigt, säger Ernst Kirchsteiger i programmet.
Griljering med torkade örter
Till själva griljeringen använder Ernst senap, honung och äggvita. Sedan tillsätter han torkad persilja, timjan, oregano och körvel innan ströbrödet åker i.
När hela skinkan är täckt med griljering är det dags för en avslutande detalj – bacon. Ernst Kirchsteiger väljer att klä in skinkan i alspånsrökt långbacon. Med hjälp av baconet gör han ett flätat mönster.
– Det här är spännande, för här kommer det att tillföras en rökt smak till den här skinkan så att själva ytan kommer att bli lite krispig och rökt. Sedan har vi sältan från den rimmade skinkan på insidan. Det kommer nog bli väldigt, väldigt gott.